Airis Batrisya :: Myopia

By aYda - 4:28 PM

 
 Setelah lama tak menulis. Finally ada tajuk baru.
 
Kehkehkeh
 
Tajuk gempak kan
 
"MYOPIA"
 
Apetu? Saje bagi nampak macam org medical, term medical gitew. Kalau bahasa pasarnya RABUN. Huhuhu.
 
As early as 8, Airis detected mengalami masalah rabun. Actually benda ni dah lama, dia pun selalu cakap dia pening2 kepala. Kitorg tak expect pulak yang dia sebenarnya rabun. Just recently dia bagitau yang dia tak nampak apa cikgu tulis kat depan. Tetiba dia cakap "mama, kakak rabun jauh". I was like "hahh..macam mana kakak tau kakak rabun jauh?" terkejut weh.
 
Starting from that conversation kitorg bawak dia pegi optometri since kt Putrajaya ni takde klinik mata. First optometri just guna mesin yang free check tu, dapat result boleh jatuh terduduk, dia bagi 800+ both eyes kau, gigil mak rasa. Tapi dia ade mention, better pegi check kt hospital since dorang takde alat check details utk budak. Next optometri aku tanya dulu ade tak optometrist, sebab nak terus check detail. Mujur ada. Lets check. Dapat result 400+ right eye & 200+ left side. Fuhhh kurang la dari result sebelum ni. Optometrist tu cadangkan check balik waktu awal pagi sebab mata Airis ni macam letih, mungkin sebab dah petang. Dan dia pun sarankan ke hospital untuk lebih accurate. Sebab Airis budak lagi kan.
At first we decided to take her to private specialist kt Bangi. Tapi bila dapatkan pandangan kawan yg anaknya sebaya & mengalami nasib yang sama mcm Airis, we decided to refer to HPJ. First step kena pegi Klinik Kesihatan dulu untuk dapatkan referral letter. Pastu bawak RL tu ke klinik pakar HPJ untuk set appointment untuk jumpa pakar. After that pegi Mentari p11 buat checkup power. After dah dapat power sebenar baru boleh buat spec. Lepas tu kena la jumpa pakar every 1.5month to check the power either berkurang or not. Macam anak kawan aku ni dia ada masalah Amblyopia, so ade terapi mata. Airis ni belum sure ade ke tak amblyopia tu sebab belum jumpa pakar.
So kita tunggu jelah, bila dah dapat kepastian pakar aku share kat sini.
Setakat ini dulu.
Daa

  • Share:

You Might Also Like

0 Sweet messages