Pages

Monday, January 11, 2016

Edisi JJCM 2016 :: Melaka

10 Januari 2016, our short and unplanned vacation..Sabtu mrR keja so relax2 kt rumah je, mendobi baju stok seminggu, cuci, kemas, masak n sebelah petang paklong datang melawat bdk2..Ahad pagi goreng popia ketam cheese yang sedap *oh nanti nak share resepi mudah tu*, pastu saje tanye mrR arini ape plan, rasa macam mls nk masak lunch jomlah lunch kt luar, bawak budak2 jenjalan..at first aku cadangkan ke Zoo Negara, memang bdk2 ni tak pernah ke zoo, aku pegi dlu pn masa umur 7-8thn kot..dah tak igt keadaannya gimana haha

Pastu mrR ajak g Zoo Melaka, ade MPO yg baru bukak tu boleh cuci mata *dan poket jugak*..tengok jam dah pukul 8 pagi, sempat ke aku tanye dia, dia cakap sempat je so lets mandikan anak2, siapkan barang2 dorg, then pukul 9 lebih gerak..

Kitorg sampai Zoo Melaka tu dalam pukul 11 lebih, mulanya nk pegi lunch Asam Pedas dulu tapi macam awal lg, so terus ke Zoo jelah..lgpn dalam tu mesti ade makanan kan..aku dh bekalkan jugak susu kotak, popia n air masak utk bdk2..in case dorg lapar kan

Entrance Fee untuk Zoo Melaka :
~ Dewasa : RM17.80
~ Kanak-kanak (4-12 tahun) : RM7.10
~ Warga Emas (60thn ke atas) : RM7.10
~ Under 3yo kids : Free

So total untuk kami anak beranak RM42.70..aku beli siap2 set lunch RM10 per pax, ambik 2 pax je..biaselah anak kecik boleh share je, nanti dorang dah besar kena la beli asing..simpan resit, nanti masa kat kaunter cafe tunjuk je dorg akan bagi lunch box nasi, ayam masak merah, sayur kubis, air sarsi dan buah epal..makan la dulu isi perut sebab dah berkeroncong..oh setiap pengunjung diberi tag gini tau, so sila pakai..Ayra masuk free takdela gelang ye dik..kakak je bising taknak pakai..

Lepas Entrance gate tu ade playground, mujur dua beradik tu tak excited nak main playground dulu kalau tak naya je kena spend time kt situ dulu..kat area tu jugak ade photo corner ni..nice, marilah kita bergambar..Ayra memang aku suka gendong, dengan harapan dia akan duduk diam while Airis duduk je dalam stroller tu, dia pun bukannye rajin nak berjalan, lainlah kalau dalam Mall for sure dia taknak duduk dlm stroller
Macam tak balance je di situ
Queen Airis
Belum ape2 dah haus, mrR nak beli Air Mineral, Airis pun sebok nak air soya, RM6++ for both..hahaha oh sebelum tu kt medan jualan area car park dah belikan topi utk Airis dan Ayra, takut panas je dan tengahari ni kan..lagipun aku dh lama nak bagi Airis Ayra pakai topi cenggini, feeling tepi pantai gitu tapi Ayra taknak pulak yang gini..dia kan macho..haha..topi RM10x2

Anak-anak papa Jai
Area Parrot, cantik pulak efek gambar ni, sebelum ni tak penah try onHD..tapi adik mata kuyu, kakak pulak efek terkejut..hurmm papa je comel..ahaks
Nice...eh Ayra pandang mane tu
Sedondon berempat..eh Parrot pun counted tau
Burung Nuri..comel kan
Burung KAKAK Tua
Burung kakak tua hinggap di jendela
RM10 Troli pelbagai fungsi
Ade perkhidmatan sewa troli la pulak so Airis dah menggeletis nak naik 'car'..sewa RM10 per day with RM5 refundable deposit..ambik satu je, dah stroller sape nak tolak pulak nanti..itu pun drama, berebut dua2 pakat nak naik troli, mula2 kakak la terpaksa mengalah, adik masuk siap tutup pintu taknak bagi kakak..lepas2 tu dorg bergilir2 la..adik tu kejap2 "adik pulak...adik pulak'..ahaha biasala dorg ni memang suka berebut..either u leave it or take it..aku suka biar je..pandai2 la korang
Them
Kawasan burung ni, Hornbill kalau tak salah aku..budak2 ni tak excited sangat, aku yang lebih2 duk parrot, hornbill, dorang panggil 'Bird' je...alahaii
Yeay mari mengenal haiwan
Masa ni kat kandang Giraffe baru dorang semangat sikit, adik dengan trademark senyum nye paling menawan..actually masa kitorg pegi ni tak ramai pun org cuma kt kwsn zirafah ni ramai sikit..itu pun tak crowded..cuaca redup je, mujur jugak Ayra tak crancky walaupun dia sempat tido kejap je sebelum sampai tu..good adik *thumbs up*
Its a giraffe...hohoho
Adik cool
Rhino yg besar...adik takut
Kakak pun takut Rhino tapi muka menten senyum
 Zoo ni terbahagi kepada beberapa zon, mula2 masuk tadi zon burung2, ni kire zon kedua..aku pun tak belek sangat map yg dorg bagi tapi kt zon ni ade mcm2 jenis haiwan la, ade zirafah, badak, rusa, lembu, kerbau, tapir, sang kancil..ade yang aku tak ambik gambar pun..haha tak sempat nk snap mane nak tolak stroller lagi, mane nk handle dorg berebut troli lagi..layannnn

Ayra si penggemar rusa
 Ni kat kandang rusa rasanya..ada pelbagai jenis rusa kt sini, yang bertanduk tak bertanduk semua ada..Ayra ni sikit2 rusa, dah itu je yg dia kenal kot sebab ade kandang rusa kat kampung..

Ini bukan busuk tau..ini senyuman 
Oh panas nye mama
Airis dgn troli nya
Poney..eh yeke
Ni dah masuk zon yang lain..merentasi kawasan tiger, singa, aku tak ambik gambar tiger n singa, kenapa eh?alaaa missed pulak
Cuba cari haiwan tersembunyi
Pose sakit pinggang
Huaaaaaa *nada terkejut tgk baboon*
Peace dari Ayra
Letih berjalan rehat sebentar, dalam zoo ni ade banyak pit stop, boleh relax2 dulu, take ur time takkan lari haiwan dikejar, tapi kalau haiwan kejar ko sila lah lari..takut oiii
Elephant la mama!!!

 Ni kat kandang Gajah, gajah dia takdela besar mana..aku suka bayangkan gajah yang sebesar gajah tu..maybe jugak sebab jauh..actually dorg ade Bird Show, Elephant Feeding, Tiger Feeding tapi timing tak kena kitorg missed je, macam Elephant feeding ni ade pukul 2.30pm, masa kitorg sampai pukul 2pm, mrR dh malas nak tunggu sebab nk tawaf lagi kan so takdelah tengok macam mana gajah makan..penting ke?penting la bg aku nak bg anak2 tengok macam mana gajah makan..walaupun makan je kot..haha poyo kan mama dorang ^_*

Owh dalam zoo ni jugak ade surau, so takyah risau nak spend whole day pun, boleh solat kt dalam tu tapi utk kaum muslimat dinasihatkan bawak telekung sendiri, paham2 ajela ye..hehehe sementara tunggu giliran solat aku layan budak2 makan aiskrim, dua cornetto at RM8..haha

Kitorang sampai kt pit stop terakhir at 3pm..lebih kurang 4 jam jugak pusing dalam zoo..kire laju jugak kot, kalau mood santai2 maybe boleh cecah ke jam 6, tapi disebabkan MPO menanti so kitorg cepatkan langkah..berpeluh mak tolak stroller dgn jalan tak rata tu cek oii..maka kenanglah jasa mak bapak kamu ye wahai Airis Ayra..so total damage kt Zoo Melaka = RM107 termasuk GST..haha berbaloi ke tak berbaloi?InshaaAllah berbaloi..

Rizal's Family
Tuan rumah kedaung sempat ber-wefie sekeluarga..jadila daripada takde kan..lepas keluar zoo, kitorg terus ke Pantai Klebang..bukan nak bersantai di tepian pantai pun tapi nak pekena Klebang Original Coconut Shake sat, tak sah mai Melaka kalau tak pekena coconut shake yang femes tu kan..rasanya last kitorg kt klebang tu tahun 2012 kot, masa tu takdela besar sangat kedai dorg ni..sekarang nalla punya besar,bagus kipidap usahawan melayu jom kita support..datang sini wajib coconut shake plus nasi lemak..memang terbaik!!


Duta Klebang Original Coconut Shake
Waktu urusniaga..silalah datang merasai sendiri..aku first time minum coconut shake ni masa mengandungkan Airis ni la, tahun 2011,.masa tu kebetulan ade kursus kt AKMAL Melaka, ade sorg member melaka bawak dtg sini, ms tu tak masuk kedai ni, beli kt drive thru tepi jalan je..rasa memang heaven la masa tu, sedap gilos..thanks enot perkenalkan aku shake ni..lepas pd tu aku beli jgk coconut shake kt pasar tani Putrajaya ni, rasa dia xsama beb..lain..yg ni tekstur dia kasar, ade rs kelapa keras2 krup krap dia tu, tambah pulak aiskrim dia, tak manis sangat, memang sedap lah..thorrbaik

Duta Yeos

Adik pun nak jadi duta jugak?herm yelah mama bg duta yeos untuk adik ye..sebab ape?sebab adik suka minum yeos..haha 

Lapar nie...kotak tisu pn sedap


Inilah coconut shake nye..gambar ehsan google, credit to melaka.my

Ni pulak nasi lemak sedap..credit to melaka.my

Harga coconut shake special RM2.40, kitorg makan dgn nasi lemak meletop dia RM1.40, bihun goreng RM1.30..harga termasuk GST *surely treshold dorg lebih RM3mil utk register GST ni..fuyohhh pokcik kayo* total kt sini RM8.90 jer

Dah puas menjamu selera kitorg terus gerak ke Alor Gajah..next station is Freeport A'Famosa Outlet a.k.a Malacca Premium Outlet terletak di A'Famosa Resort, kalau nak cari tempat ni boleh waze je atau ikut signboard A'Famosa Resort sure jumpa..kalau dari KL exit tol Simpang Ampat-Alor Gajah..aku bayangkan macam JPO, tapi takdelah banyak nau kedai..aim nk beli wrislet atau purse baru, tapi takde Coach n MK..haha selamattt..Ayra Airis dapatla rembat toys sorang satu kat Toys World, naik carousel satu lap, cuci2 mata sikit pastu balik..aku n mrR takde hasil pun..asal bdk2 happy kami pun happy, gitu..haha total damaged kat Toys World RM46.80..

Airis dan Ayra berehat sebentar
hasil rembatan adik..kakak beli doctor2
First time naik carousel ni
mujur muat 3 beranak
Pukul 7 kitorg gerak dari MPO, sampai rumah jam 8.45pm..budak2 keletihan so tido awal, aku pulak gigih sambung rutin mak-mak, siapkan beg sekolah anak, iron uniform, setel keja rumah sikit, dekat 12mlm jugak br boleh tido...walaupun penat, tapi short vacay ni sangat best..lepas ni aim pantai timur pulak ye papa :) thanks bawak kami jalan2..

Expenses : RM31.90 (toll fares) + RM50 (fuel..xabis pn) + RM107 (zoo) + RM8.90 (KCS) + RM46.80 (MPo) 
TOTAL = RM244.60

No comments:

Post a Comment