Tabung AA

Tuesday, September 29, 2015

Rumahku :: Grille


Nak story pasal grille rumah..actually grille ni dah lama jugak siap pasang, sebelum Aidilfitri haritu..tapi tak kesempatan nk story mory kt sini..almaklumlah bila balik kg je bizi memanjang dgn hal lain..

Grille ni kami tempah dgn kenalan Ayah, tukang yg buat pagar kt rumah ayah..n dalam byk2 quotation dia lah paling murah, so dia menang lak kiranya..design ni mg kami pilih, yg paling simple n kekonon latest la..memandangkan rumah ni ade byk tingkap n pintu so total RM3k kami anggap munasabah..ade yg quote smpai rm4k..tapi memandangkan bajet yg rendah so kami pilih pakcik ni..

  Urusniaga dgn pakcik ni takdelah rumit, tapi takdelah lancar jugak..kami jarang-jarang balik kedah, so bila balik baru kalut nk cari tukang..hari kami pergi ke bengkel dia takde so tak dpt jumpa, hari last sebelum balik baru dia boleh datang ukur, itu pn dia ukur secara kasar je, n bg anggaran harga..design pn main whatsapp je nk yg mana..pulak tu time nk reply whatsapp kemain lambat..mula2 rasa mcm give up tapi teruskan jugak

Bila dah confirm dia mtk deposit 50% which is RM1500, mrR bank in kt akaun dia..aku pn fikir logik mst dia nk beli brg mentah utk buat grille tu kn, so tawakal jela..takkan dia nk tipu dah ayah pn kenal dia..janjinya dlm sebulan dia dh boleh pasangkan kt rumah..

Dah masuk sebulan dia mintak tempoh lagi 2 minggu, tak sempat katanya sebab tak cukup pekerja, okeyla kami tunggu tp atleast sebelum raya mau setel sebab nk balik raya nk buat benda lain lg..kipas lampu semua tak pasang lg ms tu..konon nk beraya kt umah baru, tp tak kesampaian la pulak..huhu

Kurang seminggu sebelum raya baru dia siap psg semua, mujur ms tu kami dh balik sana, sempat la tgk hasil kerja..ada here n there yg mrR mintak dia betulkan..pada aku hasilnya boleh ajela...takdela memuaskan sgt..sbb dlm kepala otak aku harapkan finishing yg tiptop..dptnye hurmm so-so je,pasrah..memandangkan semua dh setel so byr balance Rm1.5k kt dia..

Paling aku frust tombol pintu kt grille tu, dipasangnya yg ngokngak which bg aku xcun lgsg..pulak tu senget benget dgn lubang kunci..grille dapur pulak dia buat sliding, kuncinya di hujung dinding susah nk locked, huhu nasibla...tapi bila tgk benda tak kemas mula la rimas, sakit mata memandang, finishing tak licin, bergerutu je..huhu tak suka nyaaaaa

Kalaula aku ade extra bajet mau je buat lain grille utk pintu depan n belakang tu..nampak sgt tak kemas, safety apatah lagi..huhu frust

No comments:

Post a Comment