Tabung AA

Tuesday, May 12, 2015

Home sweet Home :: Akhirnyaaa

Assalamualaikum wbt
 
Setelah hampir setahun menanti akhirnya pemaju serahkan kunci teratak kecik kami..Alhamdulillah proses pembelian berjalan lancar tanpa sebarang masalah, Allah permudahkan segalanya, dari awal booking, permohonan pinjaman sampai la ke penyerahan kunci..syukur sangat2..terima kasih Allah
 
Kalau nak diikutkan rumah kat area Alor Setar ni dah semakin meningkat, mana nk dapatkan rumah semi-d dengan harga bawah rm300k lagi..paling tidak pun dapatlah intermediate lot terrace..nak dijadikan rezei kami, masa aku berpantang selepas bersalinkan Ayra, mrR n my mum terjumpa kawasan ni yang ms tu masih dalam permbinaan, in fact dah 70% on progress pun..mrR ambik no fon pemaju dan tak sangka masih ada beberapa lot belum terjual sebab sangkut loan buyer..dalam pantang tu jgk aku gigih ke pejabat pemaju untuk booking, sign itu ini..sampailah ke sign SnP kt peh lawyer..
 
Walaupun kitorg masing2 keje kt Putrajaya, aku decide utk beli rumah kt kg atas factor pelaburan jangka masa panjang..rumah di tak dapat kami duduki, tapi aku berharap kami dapat duduki satu hari nanti..aku mg bkenan sgt rumah single storey semi-d, sebab aku malas nk naik turun tangga ahaha n lagi satu ade space untuk reno kendian hari..in meantime boleh buat taman mini untuk riadah petang..ceewahh
 
Nama Perumahan :: Taman Celosia..awalnye pemaju letak Celosia Riverside (sebab sebelah sungai Kedah) tapi Majlis tak luluskan agaknye,tukar ke Taman Celosia..pronounce SI-LO-SIA..ade jugak yang sebut CE-LO-SIA..adehh dh rupe speaking Chinese lak..ahahaha
 
 Pandangan depan
 
Dari kejauhan
 
Master Bedroom..agak spacious sebab belum letak perabot..sigh
 
Cak...mrR check defect...pemaju bagi tempoh warranty 2 tahun untuk defect..most contractor yg dtg tgk rumah ckp takde nmpk major defect..kitorg sndri pn xdpt detect any major defect lg..hopefully takde la..
 
Kitchen..alahai sedih nengok sink tu..dapur pn so-so..xdelah luas mane tapi takdela sempit sangat.10'x14' jgk rasanya..dah plan mcam2 dalam kepala, kitchen cabinet is a must!!tapi...ade byk tapinyeee...sobss 
 
Toilet..okeyla...shower head tu nt dev dtg pasang semula after pasang grille.takut hilang katanya
 
laman tepi..bolehla berangan mini garden aku tu..tah bile nk jadinye tak taula..haha
 
Bab grille, KC semua akan diupdate dari semasa ke semasa..sebab semuanya belum setel lg..till then..daa
 
p/s : sape ade contact number tukang buat besi (grille) dan KC area Alor Setar???please leave ur komen here..pelissssss
 

3 comments:

  1. cantek rumah :)
    ingat proceed beli impiana ambangan heighs sp sbb adà baca entry ttg nak bli umah dlu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq atin..aah rumah ambangan tu tak jadi beli..ikutkan hati mg dh nk proceed aritu tapi ade bantahan dari parents, jauh dari dorg so takde sape nk tengokkan rumah pulak nanti..mujur dapat yg dekat dgn rumah parents ni...

      Delete
  2. cantek rumah :)
    ingat proceed beli impiana ambangan heighs sp sbb adà baca entry ttg nak bli umah dlu..

    ReplyDelete