Tabung AA

Tuesday, February 26, 2013

Hutang

Assalamualaikum wbt

Semalam pay-day..seronoks la kejap tgk angka2 dlm statement tu..tapi keseronokan itu hanyalah sementara..malamnye dh kena hitung itu ini..dh pegi withdraw utk jelaskn hutang piutang..adatlah kn dah berhutang mg kena byr...

Ai ni kategori hidup dikelilingi hutang..naik kereta hutang bank, study hutang ptptn, nk buat saving asb pn hutang, nk kawen xde modal buat loan, tak lama pastu overlap lagi...itu belum beli rumah lg, kalo tak tambah lg 1 hutang..haihhh bile difikir-fikirkan balik kalau ai tak berhutang mane dapat nk pakai kereta, nk study tinggi2 (walau tak tinggi mane), xdpt nk saving asb n worst thing tak dpt ler nk wat mejelis kawen dulu..hukhuk sadis kn

Cer bayangkan bila tolak hutang2 itu semua baki yg tinggal hanyalah sekadar cukup makan smpai next pay-day je..punye lah banyak hutang2 ai..itu belum lg kire expenses, bil sekian sekian alam..susu pampers anak kena tolak tepi awal2..kng tak memasal kering pulak anak ai nan sorang tu hihi...

Tak sabar tunggu langsai semua hutang2 tu..alangkah indahnya kalau gaji tu bersih tanpa sebarang komitmen..barulah boleh enjoy puas2 kan..shopping pn xyah nk kire mahal murah...ishh tentibe nk henbeg LV..eh coach cukuplah kot..mule nk berangan tu..hihi angan2 jela kot...mostly hutang2 ai akan langsai dalam masa 7-8 tahun lagi..bukannya tempoh yg singkat tp dalam masa yg sama dah tanam azam taknak tambah sebarang hutang lg termasuklah beli rumah...nampaknya kena postpone la wishlist ai utk miliki rumah sebelum umur 30tahun..huhu moga2 ada rezeki utk miliki kediaman sendiri lepas semuanya dh setel..tinggal byr rumah aje xpela...

p/s : hutang budi dibawa mati :)

3 comments:

  1. alaa ayda..same la kita nih...myra ni pon ada hutang gaks..ujung bulan bayar komitmen yg ada...loan rumah..loan kete....kad crdt..bil utilities..bil henpon seme..duit susu n pampers anak lagi..huhu..

    ReplyDelete
  2. biasala hidup berhutang..saya pn same jgk kalau tak bhutang tak tau le apa yg saya ase..cume yang paling penting hutang tu wajib bayar terutama kalau kita berhutang dgn orang..dituntut hingga ke akhirat tu

    ReplyDelete
  3. hidup dgn kais pagi makn pagi jee...mmg perit sket kak...
    for me kene buat sesuatuu untuk dpt extra income...at least dpt laaa meringankan beban family

    ReplyDelete