Tabung AA

Saturday, November 26, 2011

MAM Anti Colic Bottle to letgo

Since Airis xnk minum gune botol susu ni so ai nk letgo..ade 1botol 5oz USED ONCE,try feed Airis (susu formula) tp terus dia tolak,lebih suke gune botol medela..ade lg 2 botol UNUSED/NEW...
Retail price utk 5oz = RM31.83 & 9oz = rm35.15  (after diskaun di onebabyworld) tp ai nk letgo both @ rm60 je...kalo sesape nk kesemua tiga ai jual rm80 ye...harga n gambar botol leh refer link ni ye http://www.onebabyworld.com/baby-feeding-bottle-feeding-c-15_25.html?page=3&sort=20a

kaler pink tau botol2 tu semua :D

Airis dh pndai bersembang...

ms ni Airis berusia sebulan

balik dr klinik ~ demam kena cucuk

Arini usia Airis dh 40hari..means lg 4hari je lg ai akn abis berpantang n lepas ni lehla bwk Airis g jenjalan kt luar..mst dia bosan asyik terperap dlm umah je kn (mama nye pn sama)..skg ni Airis dh semakin cerdik,bila dukung je dia lelapkan mata sampai tersengguk atas bahu tokma n mama...tp bila letak ats tilam je terus terjaga n ngs,nk org dukung je sepanjang masa...ataupn dodoikan dlm buai je,itupun kena dodoi smbil mengadap dia je,kalo ai leka tgk tv dia mula la nk ngs,mcm tau je mama xtgk dia..hehe
Part yg paling ai suka bila dia dh boleh gelak bila di agah,suka je dia tp xdela smpai gelak mengekek...arini Airis buli tokwan dia je,asyik nk kena dukung keluar,Airis dh sabar nk tgk suasana luar umah agaknye..tokwan bwk masuk je dia ngs balik..tp bila tokwan agah xnk pulak dia gelak,kesian tokwan...tokma pulak suka bersembang dgn Airis,pntang Airis buka mata xtido je tokma rajinla melayan cucu kesayangan dia tu,Airis pn suka je bila bersembang dgn tokma..tp yg xbest dgr bila tokma mula ckp "nanti Airis jauh dr tokma jgn nakal2 tau,kesian kt mama"...nmpak sgt mak sebenarnya xrela lepaskan cucu dia ni dibawa ke Putrajaya,kalo leh dia nk jaga Airis kt sini..tp parents mn yg sanggup tinggalkan anak jauh kn...ai n asben mg xsanggupla nk berjauhan ngn Airis..maafkan kami mak..

Friday, November 25, 2011

Its all about u Airis....

Dh lama beno ai xmenghapdet blog ni..maklumla bz menguruskan anak..kekeke (salahkan anak pulak)..tp mg sebenarnya Airis sgt kuat meragam..pagi petang siang malam asyik merengek,tido pulak kejap2 je,mama n tokma ni smpai xleh tdo malam kena gilir2 jaga Airis..kalau siang ade jugak maksu n makteh nye tlg tgk2 kan..dapatla tokma masak n mama mengurus diri pulak..
Skg usia Airis dh sebulan lebih,hari tu pegi cucuk sebulan Airis demam,bertambah meragam la dia,kesian pulak tgk baby sekecil dia asyik sakit2,nangis pn sedih je muka...suara jgn ckpla,serak terus asyik ngs je sepanjang hari..
Harini dh 25/11..means tinggal 5hari lg ai akan abis sesi berpantang 44hari..xsabar rasanya..tp xde ape yg mengujakan pn,dlm tempoh berpantang ni ai ok je,makan pn sedap2 je everyday..eventho byk benda xleh mkn tp mymum sedaya upaya beliau berikan yg terbaik utk ai makan,so xde rs bosan atau teringin yg lain..bayangkan sup haruan yg sedap tu,sebelum ni mak xpenah pn mskkan,tp khas utk org berpantang mak buatkan,terliur adik2 tgk ai mkn..yela ms tu ikan haruan susah dpt,dpt pn 3-4ekor je,sudahnye utk hidangan ai sorg jela..dorg xpe mcm2 leh mkn lg..hehe
Sepanjang 2minggu pertama,menu ai biasanya ikan haruan je..mak mg kreatif,mcm2 jenis msakan boleh dibuat hanya dengan satu bahan protein je..after 2minggu barula ai mkn ikan2 lain,campur ayam,daging,n sayur sawi..pd awalnya mak xbg mkn sayur n buah tp bila misi yg dtg melawat asyik bersyarah je tg kepentingan sayur n buah tu brula mak benarkan ai mkn sawi n oren sunkist..yeayyy dptla jugak ai mkn..nasib baik jugak fav sayur ai sawi,so kalo jamu hari2 pn ai xkisah :) tenkiu mak,u r the best!!
Satu perkara yg agak merunsingkan ai skg adalah Airis xnk direct BF..since discharge dr hospital dia asyik meragam,kalo nk minum pn jenuh pujuk,sudahnya ai kena rajin2 mengepam barulah leh feed Airis dgn breastmilk..xcukup barula topup dgn FM..dlm sehari ade la 2-3kali feed Airis dgn FM,ralat sgt rs tp hasil megepam xdela lumayan sgt,itu pn ai asyik mengepam xkira ms,Airis tdo je mengepam,dapat sikit2 ai combine kan utk satu botol 3oz (utk sekali feed)..walaupun kekadang Airis minum xsampai 3oz tp kalau isi kurang kang dia xkenyang mengamuk pulak,selalunya dia minum 2-2.5oz je,selebihnya terpaksa dibuang begitu sj,sayang sgt bila time nk buang susu yg lebih tu bila memikirkan betapa susah payahnya ai mengepam tp apekan daya....niat di hati nk beli FS tp simpanan masih xmencukupi so utk sementara ni ai nk beli spectra3 la dulu since kwn2 yg gune ckp bagus,utk set ni ai order dr onebabyworld,bayaran dh dibuat,tunggu brg smpai jela..xsabar lak nk guna pam baru..hehe harap2 hasil lumayan dapatla fully BF Airis nanti...amin