Pages

Monday, January 18, 2016

Aktiviti hujung minggu :: Frozen foods

Sejak dua menjak Airis sekolah ni hampir tiap hari dia request nk bawak bekal..walaupun kt school dh sediakan breakfast,lunch n snack for tea time..so gigihla mak dia ni buatkan sarapan pg2..skg ni viral resepi2 mudah chicken cheese ball,so marilah kita buat jgk..sambil tu buat jgk popia ketam,popia sardin n popia simpul yg mudah2..jom cekidaut

1. Chicken Cheezy Ball

Bahan-bahan : Isi ayam, Breadcrumbs, Cheddar Cheese, Pepper, Garam tak perlu kalau letak cheese
  
Actually isi ayam ni aku beli dada ayam seketul, hiris halus pastu blend kering..tak campur air
 
Pastu taruk la black pepper, actually aku masukkan garam sikit tapi end up rasa agak masin sebab cheese dh masin, so better jangan letak garam ye adik2..akak tersilap ms ni..wuwuwu
 
Cheddar cheese tu potong kiub, tak kisah kalau korang suke cheese banyak leh potong besar, kalau nk letak kecik pn takde hal..still okey
 
Bulat2 kan isi ayam pastu leperkan macam ni, letak cheese kt tengah pastu bulatkan balik
 
tadaa dah jadi sebijik..golekkan kat atas breadcrumbs
 
jadi la macam ni
 
susun dalam tupperware untuk bekukan..bila nak goreng just keluarkan, rehatkan kejap then goreng

  
Ini lah hasilnya..nyummy..owh masa goreng tu api takmo kuat sangat ye kang cepat hangus

 2. Popia Ketam

Bahan-bahan : Filamen ketam, Cheddar cheese, kulit popia, daun bawang* aku tak masukkan sebab Airis tak suka* 

Cara-caranya : potong kecik filamen ketam & cheese tadi, then gaul..buka kulit popis mcm ni then letak je isi tadi
 
Pastu gulung la mcm tu..hujung tu sapukan paste tepung gandum untuk lekatkan
 
Dah siap 2 menu untuk 2 pagi..buat kuantiti sikit je untuk sekali makan..Airis nk bawak 4-5biji je pun..
  
3. Popia Sardin
 
Sama je macam popia ketam, sardin 1 tin lenyekkan bersama bawang besar dan cili sikit, letak paste limau/lemon sikit..then gulung macam tadi
 
Siap lagi satu pagi punya menu..haha simple dimple

4. Popia Simpul
 
Kulit popia balance buat popia ketam n sardin tadi jangan bazirkan, kita potong dua macam ni
 
pastu potong lg jadi macam ni..akan dapat 8 bahagian 

Letak chicken flakes yang dah diblend halus
 
Simpulkan jadi macam ni..
 
Ni rupa chicken flakes yang dah diblend halus..aku guna 1 pek kecik 200g kot..
 
Dah siap disimpul..berejam jugak nk siapkan ni, sambil melayan kerenah budak2
 
Goreng dengan api sederhana, tapi pastikan minyak betul2 panas
**sedia untuk dimakan** 

No comments:

Post a Comment