Pages

Monday, May 20, 2013

Cerita Rumah Saya

Amaran : post ini agak panjang..sila baca dgn sabar :)

Assalamualaikum wbt

Salam Senin..Alhamdulillah since arini ai berpuasa maka punya lebih masa godek blog tatkala waktu rehat..hehe poyo tak ayat??

Seriously mg ai kagum dgn tuan empunya belog2 di sidebar kanan "Home Organizing Story"..(korang tau korang sape kn?)..ai sgt adore kn kekemasan rumah mcm rumah korang, n sgt envy dgn tahap kerajinan korang!!!huhu Ai ni kadang poyo je lebih,nk buat itu, nk buat ini tp hampeh..cakap je lebih,buatnye idok..tp bile tgk belog2 tersebut,ai mula mendapat ilham/inspirasi..ai nk dapur mcm tu, nk playroom mcm ini, nk living room mcm dia tu, nk bilik mcm dia ni...haihhh copycat betol la..

So ai igt sebagai permulaan ai kena buat 'house tour' sebelum proses kerajinan bermula..harap2 boleh jd semangat utk catch milestone jugak..hehe tp buat masa ni ai nk fokuskan kt ruang dapur n playroom airis dulu..harap2 bile dh setel yg tu br leh move ke ruang lebih besar..kn??

1. Kitchen

Well inilah dapur rumah ai,nk kata kecik idokle jugak..bg ai ini sudah memadai..asal tak berlaga montot bak kata org..hehe

Ehh ade kerusi tersembunyi di situ pulak..actually utk ai panjat2 ambik brg cabinet atas tu..part yg colourful tu tempat ai bancuh susu Airis..drawer pink bertingkat utk isi 3in1 mcm milo,coffee etc

Ini pulak sudut ai memasak..segala bawang,rempah ratus ai letak kt sudut tu je,senang tak perlu membongkok2 saat memasak..tapi nmpk messy kn..hurmm
 
Gambaran lebih jelas..mg caca merba hihi
 
Haa inila tempat ai mencuci..sink 1 je..tapi sudah memadai..
 
Pintu atas (3)
Atas : Ini ruang ai simpan Tupperware kosong..
Bawah : Tempat ai simpan segala mak nenek biskut,kerepek...

Ini bekas ubat kitorg..hihi recycle kotak Tupperware je..ai letak kt atas para kabinet

Pintu atas (1)
Ini pintu atas yg hujung sekali,ai simpan bekas2 plastic je..tisu pn ade hehe

Pintu Atas (2)
Ai simpan segala gelas, cawan, jug n seangkatan dgnnya

Pintu Bawah (1)
Segala mak nenek..plg penting perkakasan elektrik utk memasak

Pintu bawah (2)
Ai susun segala pinggan mangkuk termasuk utk Airis..ini bahaya sikit sebab Airis dh pandai buka n ambik barang..hurmm

Pintu bawah (4)
Tempat simpan segala bahan kering termasuk beras, minyak n alat2 memasak (sudip, senduk etc)
 
Yang takde gambar :
Pintu bawah (3) - tempat tong gas
Pintu bawah (5) - tempat periuk belanga/besen memasak
Pintu bawah (6) - bawah sink ai tak letak ape2 sb air selalu meleleh kt bawah tu..kena repair dulu
Pintu bawah (7) - alatan mencuci
 
 
2. Bilik Airis + Playroom + Ruang Solat
 
Ruang belajar Airis..Time belajar biasanya after solat maghrib sementara tunggu isyak,papa Airis akan ajar ABC n Alif Ba Ta dulu..

Ruang bermain..itu je yg mama mampu nak oii..eh ade model la

Kt sini jugak letaknye almari baju Airis..kotak kelabu rabbit tu tempat buku2 Airis..kalo dibiarkan kat bawah alamatnya bersepah sentiasa

Pandangan dari pintu masuk...bilik ni kecik ade,bukaan 8'x12' rasanya..

Pemandangan yg tak cantik..huhuhu


Memandangkan kitorg tinggal di kuarters kerajaan skg ni,so tak banyak yg boleh dilakukan..ikutkan hati nak je ai cat dinding kasi fancy sikit, perabot pun xleh beli banyak2,ade jugak ajak hubby pegi beli rak utk playroom Airis tp alasannya tetap sama "nanti lepas pindah umah sendiri kita beli la.." huhu pasrah di situ..hopefully cepatla dapat rumah sendiri,bolehla start deco2 hihi

Tak sabar nk start organize kasi lawa2 mcm geng organizing kn???hewhewhew

No comments:

Post a Comment