Pages

Tuesday, October 25, 2016

Happy Birthday To Me

 
 

Alhamdulillah, bertambah lagi setahun usia. Terasa diriku begitu bermakna, ahaksss!

As usual my lovely husband akan jadi orang pertama wish my birthday early in the morning (walaupun dah ade yang wish thru fb/whatsapp seawal jam 12 malam!). Anak2 pun dah pandai nak nyanyikan lagu happy beday toyu kat mama, thanks kids! Mak call, siblings wish, friends wish kt WA/FB sampai naik malu lak dibuatnya. Masa ni baru ko sedar betapa ramainya kawan yg ko ade, penuh wall, penuh inbox dengan wish dorang. Aku doakan semoga Allah swt makbulkan doa2 korang dan korang akan dapat balasan sama seperti apa yang korang doakan untuk aku. Afterall semua orang nak yang baik2 kan dalam hidup ni. Amin.

Actually bila usia makin bertambah ni aku dah tak gemar nak celebrate2 sangat, bagi aku celebration ni best masa kita kecik2 dulu. Berdebar bila dekat nak birthday sebab nak tunggu macam mana dorang surprisekan ko dan ape hadiah best yg ko akan dapat. Tapi sekarang ni aku dah tak harap benda- tu semua. Hadiah pun dah lama tak nampak bayang, celebration jauh sekali. Ahahaha.

Apa yang penting, tiap kali ulangtahun kelahiran aku akan terkenangkan Mak aku, macam mana kesakitan yang dia lalui semasa bersalinkan aku, macam mana dia membesarkan aku yang paling banyak masalah among kami 5 beradik. Bayangkan sejak baby sampai 2 tahun aku kerap warded sebab athma, Mak aku la yang paling banyak berkorban temankan aku kt hospital. Ayah aku sambil keja kena jaga abang aku lagi. Aku ni memang jenis kuat nangis masa kecik dulu, tak boleh salah sikit aku akan nangis. Mesti stress Mak Ayah aku dulu kan. Seriously tiap kali 25 Oktober aku akan emotional, aku sedih, aku teringin sangat nak peluk Mak Ayah aku sekarang ni, tapi apakan daya kami terlalu jauh. 

Mak, Ayah..terima kasih atas segala-galanya. Adik doakan Mak Ayah akan diberikan ganjaran yang teragung di sisi Allah swt di dunia dan akhirat kelak.
 

Wednesday, October 19, 2016

Simpanan & Perlindungan untuk anak-anak anda

 
Syukur ke hadrat Ilahi, puas aku mikir apa hadiah terbaik untuk birthday girl Airis semalam, at last aku terfikirkan something yang boleh menjamin masa depan dia, punya la lama duk fikir nak buka akaun SSPN ni untuk dia. Asyik tertangguh je, borang dah lama ambik dan isi tapi tak sempat nak menapak.
Harini entah macam mana boleh ter-google cara nak daftar online, tup2 ada. Outdated betul la aku ni kan. Senang je nak daftar / buka akaun SSPN-i Plus ni sebenarnya. Pegi je link ni then terus daftar, pembayaran online je, internet banking kan ado..nk guna credit card pun boleh. Tak sampai sepuluh minit terus wujud akaun untuk anak-anak aku berdua tu. Alhamdulillah

 Kenapa aku pilih SSPN-i plus ni??
 
1. First and foremost mestilah patuh syariah, yang penting takde unsur riba dan kita sebagai orang Islam sangat menitik beratkan unsur-unsur syariah dalam sebarang aktiviti kan. 
2. Then aku tertarik sebab boleh pelepasan cukai. Korang nk simpan/menabung kt bank komersial, ASB, Tabung Haji pun boleh tapi takleh buat rebat cukai ye. Aku ni walaupun bayar income tax tak banyak mana tapi sebolehnya nak jugak rebat, atleast menyumbang ke aras masa depan anak aku. Contoh korang bayar RM1000 sebulan untuk PCB, setahun dah RM12,000 kan?giler ah, baik carum dalam sspn-i plus, atleast masuk dalam tabung anak-anak, dividen pun dapat, perlindungan takaful pn ada. Penecualian sehingga RM12,000 ye untuk sspn-i plus ni.
3. Komitmen rendah. SSPN-i Plus ni ade macam-macam pakej, yang paling rendah RM30 je sebulan. Nak lagi banyak manfaat perlindungan for sure la kena ambik pakej yang lagi mahal, tapi bagi aku RM50 sebulan dan memadai, itu je yang aku mampu kot. Berpada-pada la ye.
4. Ada manfaat bagi kematian / keilatah kekal akibat kemalangan atau kematian biasa. Kita ni taktau bila nak dijemput Ilahi, so kalau ditakdirkan aku pergi dulu atleast budak-budak ni ade something untuk bantu dorang sara pendidikan kendian hari. Pastu ade lagi khairat kematian untuk pasangan dan 3 orang anak. Kalau ditakdirkan jugak kena di antara 36 jenis penyakit kritikal pun takaful akan bayar manfaat kpd pendeposit.
5. Ada cabutan bertuah setiap suku tahun, tu yg best. Mana tau rezeki boleh dapat Honda Jazz sebijik. Haha.
 
Nak tau lebih lanjut korang boleh klik link ni, nak terus daftar pun boleh ikut je instruction sap sap dah siap!! Selamat menabung kawan-kawan!!
 

Tuesday, October 18, 2016

Airis Batrisya :: Happy Birthday yg ke-5!!

 

18 Oktober 2016 - genap 5 tahun usia Airis Batrisya, puteri sulung mama.

Coretan buat anakku Airis...

Walaupun dah 5 tahun berlalu, pengalaman di labor room masih segar di ingatan mama. Seseungguhnya, kamu adalah insan yang paling dinanti-nantikan ketika itu. Seluruh keluarga berhimpun di ruang menunggu menantikan detik kelahiran kamu. Mama tau, di sebalik pintu kayu dan dinding batu yang memisahkan kita dan mereka, mereka menanti dengan penuh kerisauan, debaran, sama seperti mama yang bertarung keseorangan di dalam labor room ketika itu. Masa tu mama cuma fikir untuk lahirkan kamu dengan selamat, tanpa sebarang komplikasi atau masalah, mama nak cepat-cepat bersalin sebab mama dah tak sabar nak menatap wajah kamu. Andai mama dijemput Ilahi ketika itu pun mama dah bersedia, dan mama takkan sedikit pun kesal sebab mama dah berjaya lahirkan seorang umat Nabi Muhammad di muka bumi ini. Dan mama yakin, kamu akan membesar menjadi anak yang solehah, kebanggaan mama dan papa. Itu Doa mama buat kamu sayang.

Airis, 5 tahun kamu membesar di depan mata mama dan papa. Menguruskan kamu bukanlah sesuatu yang mudah. Kamu permata hati pertama mama, banyak yang mama dan papa perlu belajar. Banyak hal yang mama belajar dari kamu sebenarnya, Erti kesabaran, erti kecekalan, erti putus asa, erti bahagia, erti derita semuanya ada. Tipulah kalau mama katakan membesarkan kamu sangat mudah, sebab bagi mama sesuatu yang sukar diurus akan mendatangkan hasil yang lebih lebih baik. Kadang mama hampir berputus asa, sebab mama bukanlah mama yang terbaik untuk kamu. Kadang mama sangat bahagia, kononnya mama lah yang paling beruntung mendapatkan kamu. Semua itu lumrah sayangku, hidup ini ada pasang surutnya. Kadang kamu baik, kadang kamu buat perangai, kadang mama penyayang, kadang mama menyinga jugak, hahaha. Mama tau kamu jugak banyak bersedih, tapi mama harap kamu rasa lebih banyak bahagia, lebih banyak gembira sepanjang kita bersama. 

Airis, sekarang kamu dah 5 tahun, kamu dah boleh membaca. Andai satu hari kamu terbaca blog mama, ketahuilah bahawa mama sangat sayangkan kamu. Tiada bezanya antara kamu dan adikmu Ayra. Mama sedar kamu terasa seperti diabaikan sejak kelahiran Ayra. Sepertinya mama lebih sayangkan Ayra daripada kamu, tapi sebenarnya tiada sekelumit pun bezanya kasih sayang mama kepada kamu dan Ayra. Kamu berdua anak-anak mama, anak-anak yang mama kandung, anak-anak yang mama lahir dan besarkan. Dua-dua mama sayang, dua-dua mama cinta sampai mati.

Airis, mama love you.

mama  sayang  kakak
 

Sunday, October 9, 2016

Anak oh Anak

Salam

Lama tak bersiaran, bizi benor la kononnya. Haha
Minggu ni berkampung di rantau panjang, first time jejakkan kaki ke sini, tapi tak dapat explore pun lagi, kelas pagi smpai ke malam.
Baru dua hari ekceli datang sini, tapi rindunya kt anak2 masyaAllah...hanya DIA yg maha mengetahui.
Selagi bergelar penjawat awam ni tak boleh tidak mesti kena jugak tinggalkan anak2 demi tugas, walaupun kursus 7hari dh tak wajib tahun ni (maybe jgk thn2 akan datang pn sama), tapi menuntut ilmu tu adalah dituntut, so aku terpaksa akur dan turuti jua perintah..SYMP la katakan.
Kalau awal2 servis dulu lagi la kerap tinggalkan Airis, dahla masa tu dia kecik je lagi..kejap2 tinggal kejap2 tinggal. Seawal 6bulan dah travel berdua je dgn papa sebab ngantor aku ke melaka untuk kursus 2 minggu. Berdrama air mata jelah keja aku ni, kursus pulak wajib je manjang. Pasrah.
Pastu Ayra pulak, pun sama masa umo 4bln kena pegi kursus kt sarawak, 2minggu jugak tu. Bukan sekejap oi 2minggu tu, rasa macam 2thn lamanya. Kena pulak kursus jenis menguji fizikal, berkawad exam bagai  memang menguji mental dan emosi. Tapi tetap pasrah, kugagahi jua. Paling tak boleh lupa kenangan bawak balik ebm sepanjang 2minggu tu, bila ingatkan balik boleh buat tersenyum sendiri, gigih jugak aku ni dalam pada malas. Tengah berkawad pun sanggup.keluar baris p mengepam susu, angkut segala cooler bag bagai, pam jangan cakap la..ke sana ke mari aku kelek. Sudahnya masa nak balik semenanjung menggagau cari cooler box, saiz medium takde saiz xl aku bantai, siap beroda boleh tarik2 lagi..walaupun stoknye suku kotak je pun, pejamkan mata demi anak tercinta kononnya. Itu yg kawan2 lain bawak 2beg aku jadi 3-4 beg masa balik. Haha.
Tu citer bab kursus. Belum bab pegi naziran, setahun berapa kali outstation, kadang jemputan penceramah, maka tinggallah bdk2 tu dgn mr papa. Bukan nak puji suami sendiri tapi aku harus akui mrR adalah seorang mr papa yang boleh diandalkan. Aku sangat bersyukur yang aku tak perlu risaukan anak2 sebab aku yakin beliau boleh handle anak2 walaupun dorang masih baby. Thanks mrR. i owe u alot!!

Baru dua hari ni...rindunyaaaaaaaa kt anak2 mama ni