Tabung AA

Thursday, March 31, 2016

Preloved Item

Since pagi ni aku bgn awal..dh siap mengemas,msk,lipat baju etc so ade ruang nk menulis..eh bukan menulis ni membebel namanya mak jemah oii..

Aku ni suka jual brg preloved..dlm ertikata lain barang terpakai..yg dah xnak pakai atau xmuat pastu elok je lg aku jual..segala mcm benda aku jual mcm koleksi fareeda kesayangan, mainan/gajet baby kesayangan, baju anak2 kesayangan..nampaknya betapa banyaknya kesayangan di situ..dats y it so called preloved items..haha logik kn

Prinsip aku satu,beli utk pakai,once taknak/takboleh pakai letgo..since the new is coming in..rumah aku ni kecik,mana nk simpan barang byk2..n kebanyakan brg yg biasa aku letgo adalah gadjet budak2 ni..skg ni ayra dh 2thn, dia dh xperlukan segala mcm gadjet such as bouncer, walker, buaian tu semua so aku letgo..kecuali walker sebab seat dia tu dh rupe belacan,aku segan nk jual..so tersimpan je dlm stor..rimas jgk nengoknye tu..haihh

Mak aku tak setuju dgn cara aku,sebab cara dia adalah suka menyimpan untuk digunakan kemudian hari..aku try jgk.
aplikasikan ms mula2 dlu..baju airis ms baby aku simpan,aku masuk kotak tulis age then bila ayra was born aku keluarkan balik konon untuk pakai..tapi tak semua pn aku pakaikan..banyak yg aku buang, salah satu sebab bila simpan tu baju akan jd fade,kekuningan..maybe cara simpanan aku yg salah,aku masukkan dlm plastik pastu letak dlm kotak,sealed, n susun atas almari *which is sakit mata bila pandang* but still kekuningan baju tu..cuci pn xhilang so end up aku terpaksa buang walaupun sebenarnya baju2 tu elok sgt lagi..

Sejak tu bila anak aku dh outgrown,aku preloved kan baju2 dorg..kadang bagi free je pd sape yg nak..alhamdulillah so far memberangsangkan..belum ade lg rungutan baju yg aku jual tu problem..semua suka..aku jual pun murah je,rm5 gitu je..cuma baru2 ni aku letgo koleksi baju raya dorg,aku jual la rm20/pair sbb baju kurung tu semua masih sangat cantik,like new..pakai pun sekali ms raya je tu pun kejap sangat..baju2 bjalan yg branded pn aku jual jgk..ms aku lelong serendah rm5 mg ramai giler nk berebut..hihi rezeki korang la..sama2 merasa..

Tudung2 fareeda pn aku preloved kn jgk..biasa aku ni beli tgk mne cantik je..pastu balik tak match baju..then aku jual pre..walaupun pakai sekali dh namanya pre takkan nk jual harga butik kan..contoh aku beli rm120,aku balik melaram sekali rs xmatch, so aku upkan dlm.group nk jual rm100, still berebut org nak..tapi yg tak tahan nk lagi murah..murah dan murah..sampai satu tahap aku rasa sayang pulak nk jual balik..huhu tapi so far aku rs berbaloi aku beli fnj,atleast aku boleh jual balik..aku penah jgk beli tudung lain,mahal jgk tapi takde resale value..rugi2..

Selain aku menjual aku pn ade jugak membeli,tapi untuk aku jelah..utk anak2 tak pernah lagi..aku suka jgk beli preloved fnj dr org..satu yg aku xsuka bila seller tak jujur..contoh baru ni aku beli dr sorg seller,dia mention kt iklan labuh 12" which is enough to cover up tapi bila sampai singkat giler..even lebih singkat dr koleksi 11" aku..tu yg aku geram..lebih bengang bila awning dh patah, pastu benang tetarik merata..haishh membaziaq duit aku..bila jd cmtu aku rs serik nk beli pre, tapi serik itu bersifat seketika..bila ada iklan baru mula la gigih ber-pm lagi..satu mslh aku,aku xsuka tanya byk2,mana aku berkenan aku akan tya pastu bila dia reply aku dh serba salah nk beli ke tak..last2 beli..bila sampai itu la jadinya tapi tak semua mcm tu..byk yg okey,ade segelintir yg xjujur je mcm tu..hurmm

Sebab tu aku sebolehnya taknak org rs aku tak jujur bila berurusan..memang kita jual barang murah,less than half retail price kadang tu tp biarla org dh beli tu rasa berbaloi, tak menyesal, tak menyumpah kita nk menjual ni..ye tak

Saturday, March 26, 2016

Airis & Ayra :: First Movie Time

Arini buat pertama kalinya bawak si AA tgk wayang!!aku ni dah rupe nk bawak anak pegi berperang,risau je rasa dr mula2 plan nk tgk wayang tu..mana taknya,si Ayra tu bukan boleh dijangka mood dia..kena dia melalak dlm panggung tak ke haru..dahla tiket mahal kemain skg ni..last aku tgk wayang citer Paranormal Activity,ms tu Airis pn belum lahir..rsnya harga tiket rm7..skg ni hambek sorang rm13.50..haha nampak sgt lama benor dah tu meninggalkan panggung..

Sekarang ni mudah sgt nk beli tiket, masuk je website GSC, beli tiket online..tak payah nak beratur panjang2 kat kaunter tu..nanti ade express counter khas utk e-payment boleh pegi collect tiket kt situ..tak pun selfprint tix nt dorg scan je kt pintu masuk..aku yg dh lama sgt tak mkn popcorn gsc tu beli jugak e-combo utk popcorn n softdrink..pun sama save masa beratur pnjang..terus ke express counter utk collect popcorn n drinks..yeayy 

Actually Airis la yg semangat sangat nk tgk wayang ni..masa kt kg dia tanak balik putrajaya aritu si papa pujuk ckp nk bawak tgk wayang,citer boboiboy..seronok la dia..walhal wayang pn tak penah tau cemana..bila aku slowtalk ckp panggung wayang tu gelap, skrin besar, sound sistem kuat dan dia cakap takpe kakak berani..lepas tu ade jgk dia tye kenapa panggung tu kena gelap mama?kalau cerah tak boleh ke?haha cuak la tu kan..

Aku pilih tayangan jam 12.20pm, seawal jam 7pg Airis ni dh bangun, kalut nk p tgk wayang..sampai marah2 papa dia tak bersiap..celah tu jugak la papa dia oncall, duk ulang tanya aku bila papa nak balik ni wayang dh nk start..haha kalut la kakak ni..smpai kt Alamanda kitorg plan nk lunch siap2 dia dh taknak makan.
berleter kt kitorg nk makan dlu la apa la..adoi sabaq kakak oii..tak lari kemana boboiboy tu..haha

First time masuk panggung,excitednya muka budak berdua tu..si adik tak paham apa pn..tp bila wayang start dia pulak yg kusyuk lebih..kakak kejap je excited pastu mula la buat hal..mula2 tumpahkan popcorn..pastu nk kencing..pastu nk ayam goreng..pastu nk p main car..jenuh pujuk pulak tunggu smpai abis citer..aku pulak yg layan movie tu..best pulak tgk citer katun..kagum n bangga anak malaysia boleh buat filem animasi macam tu..haha

Sunday, March 20, 2016

Airis & Ayra :: Balik Kampung

 
13 March 2016 - 19 March 2016
KUL - AOR - KUL
 
 Buat pertama kalinya aku heret budak berdua ni balik kampung tanpa sang suami!!oh aku dh penah travel berdua dgn baby ms Airis kecik..n penah jugak dgn Ayra ms dia kecik..tp dengan sorg toddler sorg infant memang tak pernah..aku xdapat imagine macam mana supermom yg dpt bawak lebih dr 3 orang anak alone..mg hebat,salute spring la babe..
Semuanya bermula dgn janji manis si ayah pada anak2nya..konon nk cuti seminggu balik kampung sepanjang cuti sekolah..so itulah plan asalnya..si anak berdua ni apalagi bagai pucuk dicita ulam mendatang siap countdown hari nk balik kg kekdahnya. tup2 si ayah tak dapat cuti sebab ada majlis penting yg kena attend..okey fine biarla si mama yg berkorban..cepat2 book tiket flight n tawakkal jela agar budak berdua ni nice je sepanjang perjalanan..
Hari kejadian, si ayah menghantar ke epot, kemain lagi budak berdua tu eksaited nk balik kampung smpaikan papa nk dukung peluk cium pn dah taknak..takut kena tinggal dek mama..haha rasakan
 
flight pukul 8.05mlm..aku dh siap masuk pukul 7 sebab dah agak gate yg kejauhan tu..letih nk menapak dgn bdk 2 orang ni..seperti dijangka halfway jalan Airis dh tak larat mintak dukung..sebelah tgn dh dukung si Ayra ni..mana la mama dorg ni larat nk dukung dua2..maka merengek2 la si anak yg keletihan..aku pujuk ckp jalan perlahan2..sambil cuci mata tgk shoplot..haha akhirnya sampai kt boarding gate..fuhh lega

Aksi berikutnya....
 
muka tak sabar nk naik plane..

Si Ayra ni pulak buat hal..tak sabar nk naik plane..duk teriak "nk naik plane" berulang2.. adoii orang pandang je aku..si kakak pulak duk provok "adik tak boleh naik" apalagi melalak la si adik kt lantai tu..tebal seinci muka mak ko nak..haha ayra ni masalahnya pujuk bersyarat..nk nenen..haha memang tak la..tgh2 ramai kot..pastu pulak bila2 masa je dorg akan panggil masuk..cabaran betul lah..huhu sabar ye dik

kakak yg suka menyakat adik

dapat kacang diam la kejap lepas tu berebut nk duduk seat..Ayra ni belum cukup 2 thn so dia kategori infant, takdela seat sendiri..pesen suka berebut dengan kakak so dia tak boleh tgk kakak ade seat dia pulak duk atas riba mama..bila sign seat belt turned off je terus kalut nk suh buka belt n nk duduk dengan kakak..ayo

Ini baru cerita KUL-AOR..nanti flight return buat entry lain la..panjang sangat..haha

Monday, March 7, 2016

Musim Demam

 Dua tiga minggu kebelakangan ni kitorg anak beranak tak berapa sihat, kakak Airis demam seminggu, berjangkit kat aku seminggu, pass kt Ayra pulak demam..berjangkit2..lambat lega pulak tu, siap pakej batuk selsema..aku lagila teruk siap muntah2 dah rupe keracunan..

Masa ni Ayra sihat je..suka request ambik gmbr dia dgn peace tu
  Kakak demam dia yang over..mcm dia yg demam

selit gmbr keluar dinner..masa ni Ayra still okey
 
kakak tak berapa sihat, start crancky..abis air laici tu ditumpahkan..sebelum tu dh jatuhkan botol air masak..dua kali budak tu kena mop lantai..#$%^&**(
 
Aku demam masa ni, tak larat masak so lets mkn kt luar je..Airis gemar betul mee ni
 
Adik yang bambam
 
Kakak muka tak sihat..alahai kesian je

Lepas aku sihat sikit si Ayra pulak demam batuk selsema..dah seminggu jgk dia batuk sampai serak suara..kitorg bergilir2 cuti jaga anak bila demam, alhamdulillah minggu ni dia dah boleh pegi taska, demam dah takde tinggal batuk je..get well soon anak2..mama love u both!!