Tabung AA

Thursday, December 17, 2015

Ayra Batrisya :: 1y8m

 Budak Ayra ni kalau nk ambik gambar cukup payah,suka buat memek muka..eeii geram betul la..hehe

Kesian Ayra kurang publisiti dlm belog picisan mama..nanti kot dah besar baca belog mama ni kecik pulak hati dia..meh la mama story sikit pasal baby mucuk mama sorg ni..29hb ni genapla kamu 20 bulan wahai sayangku

Ayra ni memang manja tapi jenis independent, aku bukan nak compare kan anak sendiri,tapi memang berbeza perkembangan di antara Airis n Ayra, semuanya ada pros masing2..Airis lebih cepat bercakap kalau nak dibandingkan dengan adik,tapi adik lebih cerdas berbanding kakak yang lemah lembut..Airis manja dia lain macam sikit,Ayra pulak manja pesen lain. susah nak describe tapi itula dia perbezaan dorg berdua ni..yang penting dua2 mama sayang tau..takde lebih takde kurang..cuma buat masa ni perhatian lebih ke arah Ayra sbb dia masih baby,lagi pulak dia masih bf, dan inshaAllah jika diizinkan selama mana dia nak bf aku tak kisah..its all yours Ayra

Dalam usia 20 bulan banyak pencapaian dia yang aku boleh banggakan..budak2 skg mg cepat belajar tambah lagi ade si kakak yang jadi 'cikgu'..apa kakak buat mesti si adik ikut..Alhamdulillah Airis bukan jenis yang suka buat perangai negatif so ape yang baik kitorg biar je adik ikut..contoh dia suka tonton dvd nasyid,abc & doa2 ana muslim tu,Ayra pun cenderung minat yang sama..so far Ayra dah boleh nyanyi maksud lagu alfatihah dari cerita animasi ummi tu,siap ikut menari ikut ape kt tv..tapi Ayra takdela lancar bercakap,dia ade sikit pelat. aku tak risau sebab aku yakin makin dia membesar dia akan makin fasih,tak perlu nk paksa sangat..plus aku suke dgr dia ckp nada pelat yang comel tu..dia nk cakap please, tapi bunyi "pishhhh", dahla panjang 6 harakat..sangat cute okey..

Sekarang ni tinggal dia je kat rumah,kakak Airis balik kampung ikut tokma..seronok la Ayra bermaharajalela kat rumah..abis buku kakak dia kecah..pastu cakap "mama nak tuishh" aku bagi pensel sebatang dia suruh aku "lukish" cat. Ayra memang pencinta cat sejati..sayang betul dia kt kucing..sampai kucing kt rumah ni takut dgn dia,dia punya kepit kucing tu mg kelakar la..kesian kucing mama..hahaha berbalik kisah lukisan cat mama yg failed tu,Ayra punya la adore sampai cium2 lukisan tu..dia mg pantang nampak gmbr cat mst dia nk cium..tapi kalau cat kt rumah ni datang duduk atau bermanja dgn aku mg dia marah abis2an,siap tolak kucing tu turun sebab dia nak take over duduk atas aku..dengki betul dia..lagi satu jangan la kucing tu dtg kacau ms dia tengah menyusu,punya la bebel marahkan kucing smpai tergigit nips mama..adoilaaa

Ayra ni sejak dia mula makan memang dia xsuka sape2 pun suapkan,dia nak suap sendiri..ade baiknya but ade buruknya jugak tapi aku lebih suka dia explore, biarla comot sikit asalkan sel2 otak dia berhubung..mcm mana nak suap masuk mulut,mcm mana nk suap guna sudu atau tangan..aku nampak dia dh pandai tentukan makanan yang perlu sudu n ape yg perlu gune tangan..

layan gambar dlu nanti sambung story, ayra bangun pulak..daa

Monday, December 14, 2015

Eczema dan Ephyra

Salam

Arini nk citer pasal eczema, sape penah kena mesti tau hazab nye mcm mne..aku mg dari kecik selalu kena eczema, tapi tak igtla mcm mana mak aku buat..cuma yg igt last time kena masa study kt uitm, kena kat kaki kanan..nk pakai kasut payah, jalan terjengket2..masa tu aku tak reti nak google2 ni,so depends kt krim yang klinik kulit bekalkan..mahal giler kot,kesian mak ayah aku setiap kali aku kena eczema..

Well eczema ni sebenarnya salah satu penyakit kulit, yang menyebabkan rasa gatal dan iritasi pada kulit, kadang2 ada gelembung air, rasa gatal dia tu tak boleh dibendung,tapi bila digaru akan sebabkan lecet yang menyakitkan dan kulit akan lebih keras atau tebal. Biasanya eczema ni dikaitkan dengan masalah allergik, sape yang ade sakit asma, resdung akan lebih berisiko kena eczema tapi jgn risau eczema ni tak berjangkit tau..janganla korang jijik pulak tgk budak yg kena eczema, kesian dorg..huhu aku mg ade sejarah asma, so redha jela

Mula-mula kena aku tak perasan kata eczema, aku igtkan gatal biasa..so aku hentam je makan spt biasa, basuh pinggan, baju seperti biasa..lama kelamaan makin teruk, smpai keluar air bisa, melecet dan pedih..kesannya jari aku bengkok je takleh lurus sebab kulit dah jd keras..makin lama dia crack n sebabkan luka..aduii nk makan pun susah oo dh kena tangan kanan..

Pastu aku mula la google remedi selain krim dr pakar kulit..sebolehnya aku nak elak krim steroid sebab setahu aku krim tu sebenarnya akan menyebabkan eczema muncul kembali, kesan dia mg cepat tapi akan berulang2 tempat yg sama which is not good for me..mcm aku cakap tadi aku selalu kena sebelum ni, mg kejap je hilang tapi tak lama pastu cepat je naik balik tempat yg sama..aku takleh salah makan,salah pakai kasut (sebab kena kat kaki), takleh simply tukar sabun cuci pinggan, hatta sabun basuh baju (walaupun mesin yg putarkan)..kesan dia sangat teruk..yg jari aku ni puncanya aku tukar sabun basuh pinggan, gatai nk try joy, dh jd gini...hukhuk

So langkah pertamaku adalah cari bahan2 yang ada kt rumah je..mula2 aku cuba dgn minyak kelapa dara..3-4 hari jugak aku duk sapu,keadaan still macam tu, tp aku tetap sapu..hal cuci mencuci aku serahkan pada mrR, bertabahlah beliau cuci segala pinggan mangkuk dan periuk belanga sebab aku still memasak..makanan aku start pantang benda yg gatal..pasrah menyerah tapi kekadang masuk mulut jgk..tak tahan oo..pastu sabun mandi aku tukar pakai sabun marine yg kaler hijau tu, org cakap baik aku terus beli n pakai..tapi tulah kesan dia lambat kot, aku jd tak sabar..aku google lagi pastu aku jumpe psl ephyra..korang takkan tak tau kan, memey suhaiza kot duta dia..so aku pn beli..sampai petang kt opis dh rs tak sabar nk minum, bila baca rupenye kena time perut kosong so sila bersabar esok pagi je la

Esoknya (Khamis) aku pn minum 1 sachet, alhamdulillah tekak boleh terima, sampai ofis aku snap gmbr keadaan jari aku ketika itu, agak menyedihkan itu pn tak seteruk awal2 sebab aku dh pantang makan, tukar sabun n sapu vco selalu..harini hari ke 5 aku consume ephyra di samping petua di atas..alhamdulillah eczema aku makin membaik..kulit pn dh kembali licin..aku sangat beryukur..inshaaAllah aku akan terus istiqomah minum ephyra ni, sebab dia bukan je utk eczema tapi untuk kesihatan dalaman, kulit, sembelit, eh mcam2 la..mungkin aku tak perasan kalau ade efek yg lain sebab aku fokus untuk eczema aku je dulu kan..

Oh ye, kalau korang ade masalah eczema elakkan mandi dgn air suam ye, mandi air sejuk je..pastu amalkan petua2 yang ade kat google tu, InshaAllah penyakit tu akan sembuh dengan izinNya..amin

 

Tuesday, December 1, 2015

Airis Batrisya :: Saya Tak Sihat

Hai semua..sy Airis Batrisya, umur 4 tahun..hobi sy adalah mengunjungi Pusat Beli Belah Alamanda Putrajaya, kalau mama saya tak bawak nanti saya demam..abaikan rambut saya yang kusut masai, adik saya yang namanya Ayra Batrisya tu suka buli saya, mama dah sikat rambut cantik-cantik tapi dia tarik rambut saya..tapi walau apa pun saya tetap sayangkan adik saya tu..

Saya nak cerita kat blog mama, dua minggu lepas saya demam panas, kena selsema dan batuk jugak..mama bawak saya ke klinik kesihatan, doctor bagi ubat demam, antibiotik dan batuk..saya makan ubat setiap masa seperti yang dijadualkan tapi masih tak sembuh..selang 3 hari Papa bawak saya ke Klinik Dr Najwa, doktor tukarkan ubat demam untuk saya, doktor bagi dos yg lebih tinggi..saya terpaksa telan ubat tu,walaupun rasanya sangat tak sedap..mama pujuk saya, kalau saya makan ubat nanti mama bawak pegi Alamanda, saya sangat suka..masa saya ke Alamanda saya sihat, terus tak demam..tapi lepas tu demam datang balik, saya demam masa sedang tidur, saya selimut badan dgn selimut frozen yang mama belikan kat karnival haritu..

Disebabkan saya masih tak sihat sepenuhnya, mama dan papa bawak saya ke klinik dr.Najwa sekali lagi pada hari Ahad, masa tu adik Ayra pun turut demam, maka kami berdua jumpa doktor bersama..saya dapat ubat demam, dan batuk sementara adik cuma dapat ubat demam..hari Isnin mama tak kerja, mama cuti jaga kami berdua di rumah..saya suka bila mama tak kerja, duduk rumah dengan kami berdua..tapi bila ada adik kat rumah saya tak dapat rehat, adik suka kacau saya, saya nak tidur pun tak boleh..tapi bila dia tidur mama tak bagi saya bising, mama suruh saya tidur tapi saya taknak..saya nak tgk upin ipin je..

Hari selasa (hari ke-9 saya tak sihat) mama kejutkan saya suruh bangun pegi sekolah tapi saya nangis taknak pegi sekolah, saya cakap saya demam tapi mama cakap bdn saya dh tak panas boleh pegi skolah..mama dan papa kena kerja so saya bangun mandi n ikut mama ke ofis mama..saya suka pegi ofis mama, boleh tgk youtube, layan citer upin ipin..tapi mama cuma bagi tgk youtube smpai pukul 9 pagi je,lepas tu mama dah nk buat keja..so saya buat homework..mama bawakkan buku latihan untuk saya tulis, tapi saya tak suka tulis abc,saya suka buat IQ activity, saya suka math..

Keesokannya saya terpaksa jugak pegi sekolah, dengan berat hati kaki melangkah masuk ke sekolah, lama saya tak pegi sekolah, saya pakai baju sekolah, rupanya semua kawan2 pakai baju biasa sebab sesi persekolahan dah tamat kitorg tak perlu belajar lagi..cikgu buat pelbagai aktiviti untuk kami sepanjang hari..tapi lepas bangun tidur badan saya kembali panas, cikgu cakap saya demam..lepas balik sekolah saya balik dan kena paksa makan ubat lagi..huhuhuhu saya tak suka ubat tu, pahit..lepas makan ubat saya kembali aktif..makanya keesokan hari saya kena pegi sekolah lagi..tapi haritu mama datang ambik saya awal, mama cakap cikgu bgtau mama yang saya demam..kesian saya kan

Saya paling suka hari Jumaat, sebab saya tau jumaat adalah hari terakhir untuk sekolah, sabtu dan ahad saya cuti so tak perlu ke sekolah..tapi yang saya lagi suka mama bawak saya ke ofis, mama cakap tak payah pergi sekolah..hureyy saya sangat suka..hari jumaat mama keluar rehat awal, mama bawak saya ke Alamanda untuk lunch..sebelah petang saya duduk di rumah dengan papa..tak boleh ikut mama ke ofis dah..

Hari sabtu saya ajak mama dan papa ke Alamanda lagi,,saya nak main bowling..memandangkan saya dah sihat maka mama dan papa pun setuju..saya bangun awal, mandi dan pakai baju yang mama sediakan..saya pakai sneakers sebab papa cakap nk main boling kena pakai kasut..malangnya bowling centre kt Alamanda penuh haritu sebab ada tournament, so kami berjalan2 je sementara tunggu lane kosong..saya request nk makan waffle aiskrim, mama cakap saya batuk tak boleh makan aiskrim so saya makan waffle dia je,aiskrim mama dan papa makan..mama order noah burger, saya tengok burger tu sedap so saya makan burger mama, suruh mama mkn waffle saya..haha lepas makan kami ke Parkson yang berwajah baru, saya tengok selipar frozen sangat cantik, saya mintak mama belikan..mama cakap mahal, selipar biasa je pun..tapi mama belikan jugak tapi saya kena promise untuk jd good girl..lepas kami beli barang keperluan rumah kt AeonBig kami ke pusat boling balik, tapi tetap penuh.saya berasa sangat hampa dan kecewa..saya nk nangis tapi mama pujuk saya, mama cakap nk bawak pegi tempat lain..mama ajak papa ke Warta Bangi jadi kami pun main la boling di situ..saya sangat enjoy, lepas main boling saya naik control car..best..

Hari ahad saya lepak di rumah saja, mama ajak saya buat muffin cip coklat, mama cakap boleh bawak ke sekolah untuk kawan2 sama..tapi tiba2 badan saya naik gatal2 merah..mama bawak saya ke klinik..masa tu papa kerja so mama sorang yang bawak saya dan adik meredah hujan, mama dukung saya sementara adik tunggu dalam kereta, mama tinggalkan saya di depan klinik pastu berlari dalam hujan untuk ambik adik pulak..kesian mama saya kan..lepas makan ubat saya terus tertidur, kesan ubat gatal yang doktor bagi..hari isnin saya tak pergi sekolah, saya ikut mama ke ofis lagi..dan seperti biasa tengahari mama bawak saya ke Alamanda lagi..tapi mama suruh saya promise, esok kena pegi sekolah tak boleh nangis lagi..okey mama saya promise lepas ni saya akan rajin ke sekolah..hehe