Tabung AA

Saturday, October 31, 2015

CSR :: Pusat Jagaan Al-Fikrah,Kajang

Salam

Alhamdulillah selesai program CSR atau Corporate Social Responsibility Jabatan utk tahun ni, syukur aku dpt join sesame..tu pn sebab urusetia program ni duk sebelah bilik aku je,bile terserempak beliau akan tanye nk join x,automatik aku ckp nk join walaupun tpaksa korbankan weekend bsama family..sesekali kan..

Untuk tahun ni jabatan buat kt Pusat Jagaan Al-Fikrah, Sg Sekamat Kajang..masa sesi briefing urusetia dh siap maklumkan apa yg perlu kami buat..sukarelawan terdiri daripada 45org pegawai..rsnya ratio peg wanita 1:3 je..seb baik penghuni wanita pn xramai so kitorg dpt luangkn masa dgn semua..inshaaAllah

Seawal jam 8 bas dh siap menunggu kt ofis,aku bgn awal siapkan sarapan merangkap lunch utk suami n anak2,sbb nk ringkas msk nasi lemak je,sambal tumis udang, udang goreng kunyit utk anak2, bilis goreng n telur rebus..830 bas gerak ke tmpt tujuan..sepanjang dlm bas aku duk terfikir mcm mn la aku nk berhadapan dgn makcik2 n pakcik2 ni..aku ni bukannye jenis ramah tamah n mesra rakyat..bukan sombong,tp xtau nk mulakan perbualan..kang salah tanya jd sedih ke ape pulak..aduhaii

Dekat nk sampai tu boleh pulak driver psg runut bunyi yg sedih tu..nk gambarkan tak pandai tp biasa utk citer sedih dorg akan letak soundtrack tu..contoh ms kejadian mh370 n mh17 ade muzik latar yg sedih tu..haa mcm tu la..dan2 aku rs nk mengalir airmata..makcik ni mg penyedih tau..sensitip gitu..smpai je tgk makcik pakcik dh siap tunggu,dorg ade hall kt depan rumah..dh siap atur kerusi utk para sukarelawan..sedih beb tgk muka happy dorg sambut kedatangan kitorg..menurut petugas pusat jagaan dorg mg happy tiap kali ade pihak dtg melawat..hilang kesunyian rasanya

Program kitorg ringkas je,ade majlis penyampaian sumbangan warga n NGOs, pastu sesi penanaman anak pokok, melawat kwsn sekitar, beramah mesra dgn warga, lunch then balik..sepanjang tempoh yg singkat tu ade beberapa org penghuni yg sempat aku luangkan ms bersama..salah sorg namanya Mek,aku xtanye nama sebenar..katanya asal kelantan..umur 77, br 9bln tinggal kt pusat tu,aku tye dia seronok tak tinggal sini,dr raut muka dia mg xhappy tp dia jwb dh ini je pilihan yg ade yg tak seronok pn kena seronok jgk la..meruntun hati kan?aku takde tye psl anak kt dia..takut dia sedih or menangis kng dgn aku pn nangis same..dia bwk aku lawat kwsn binatang ternakan,kolam ikan keli,n kebun di belakang rumah,sambil bjalan dia genggam erat tgn aku..ya Allah pilunya rs hati..

Makcik kedua yg aku spend time namanya Safiah, asal pakistan tapi dilahirkan di malaysia,mg fasih ckp melayu..muka dia lawa mg org pakistan la..aku mg jenis xkn tanya perihal anak..yelah benda plg sensitif kot..dia yg mula tanya aku ade anak tak,aku cakap dua org girl..dia cakap bagus girl,kalau lelaki tak bagus..pastu dia mula cerita yg sebelum ni dia duduk dgn anak lelaki tunggal dia,anak dia dh kawen tp malangnya menantu dia xsuka makcik Safiah ni tinggal sekali..hurmm hantu punya menantu..

Makcik ketiga aku lupa tanya nama..aku pgl dia acik je..haha boleh gitu..dia org singapore, suami dia malaysian..dorg kawen tp xde anak..ditakdirkan dorg jatuh sakit n suami dia terlebih dulu dijemput Ilahi..maka tinggalkan dia sebatang kara..hospital hantar dia ke pusat ni..makcik ni tangan sebelah kanan takleh fungsi,so ape2 dia kena guna tgn kiri tmasuk makan..dia pndai menjahit jgk..katanya Allah bg keistimewaan dia utk buat pelbagai keje dgn satu tgn..alhamdulillah..positif betul makcik ni..dia sempat nyanyikan aku satu lagu 'jasa ayah' katanya..aku dengar je,tp dlm hati sebak!!!

Sorang lg pakcik,umur dh 91..asal meru klang..anak ade 9org,cucu 25org..cicit 14org kalau tak salah dgr, dia suka bercerita perihal dia dlu2 ms muda..tahun 1968 bwk anak kedua n ketiga dia masuk hutan, jumpe dgn harimau la..aku dengar je,aku rs all he need is an attention!!!anak2,cucu2,cicit2 ramai tp kenapa dia kt sini??why??aku tertanya...tp aku teringat kt tokwan aku yg jgk hidup sendirian,bila difikirkan balik tokwan aku ade 5anak, n berbelas org cucu,tp kenapa dia duk sendirian?hurmm mst org luar akan igt anak cucu dia xambik kisah perihal dia..walhal kisahnya dia sendiri yg taknak duduk dgn anak2 mahupun cucu..dia lebih suka sendiri..maybe dlu dia tak penah rapat dgn anak2 sendiri,dia xpenah jaga dorg,so anak2 automatik tak mesra dgn ayah dorg sndri..satu hal lg tokwan n tok aku dh bcerai sejak ayah aku kecik,skg ni tok aku stay dgn mak ayah aku,so takkan la tokwan pn nk stay together kan..dorg kn dah takde ikatan yg sah..anak2 lain mcm mn?entahla..

Sorg lagi penghuni ni insan istimewa,usia 34thn, nama Sue..dia boleh bcakap,berjalan mcm org normal,cume akal dia xsenormal kita..ckp pn kurang jelas,mcm pelat gitu..bila ditanya dia akan ckp umo 2thn..nasib dia agak malang sbb semua ahli keluarga dia terjebak dlm kancah dadah,abg dia bwk dia ke sarang penagih n bila polis raid dia pn kena angkut sekali..pihak polis yg hantar dia ke pusat jagaan ni kalau xsalah aku..kesian Sue,maybe dia ketagihan gam,tangan dia tketar2..mkn pn kena suapkn..

Aku sempat jgk melawat beberapa org penghuni bedridden..menurut sumber sesekali doktor akan dtg buat pemeriksaan kesihatan utk dorg..yg mne sakit akan dirujuk ke hospital terdekat..ms lunch hour aku turut agihkan makanan kpd semua tmasuk yg bedridden,sungguh aku xpandai nk melayan org tua..aku ralat bila xdpt suapkan dorg mkn..huhu maafkan saya makcik!

Sebelum balik aku bsalam dgn makcik2 kt atas,dorg peluk erat n pesan untuk dtg jenguk dorg kt situ selalu..aduhaii tabahlah hati..mg sebak..aku usap2 tgn dorg..n ckp inshaaAllah ade kelapangan aku dtg..sedihnya tgk muka dorg tau..ekceli dorg mg kesunyian,dahagakan kasih sayang anak,cucu..oh lupa pakcik yg aku ceritakan td ade pesan,harta dunia tu tak penting,yg penting bila dh tua adalah anak dan cucu..tapi tgklah kt mne dia skg?kt mne pulak anak n cucu dia?hurmm fikir2kanlah..

Pusat Jagaan Al-Fikrah ni mula beroperasi 3tahun yg lalu..pengerusinya Tn Hj Azmi ms sesi taklimat bgtau kos operasi adalah di antara rm1.2 hingga rm1.5k sehari..utk penjagaan khas,ubat2an,makanan,byrn gaji n sewa etc..bayangkan sebulan?setahun?mg mengharapkan bantuan ngo n masyarakat je untuk terus berkhidmat demi warga tua yg terdampar..sesape yg nak hulurkan bantuan boleh salurkan kepada alamat n maklumat spt dlm gambar

Wednesday, October 28, 2015

Tonsilitis & Gastrik

 
Since last friday aku tak sehat, mula2 kena serangan gastrik, acute gastric namanya sebab dh lama tak kena tiba2 je kena kan..kalau dulu zaman sekolah smpai remaja mg yes,aku ni chronic smpai penah admitted, rasa sakit sampai pengsan..mujur masih bernyawa..ms tu yg aku tau nangis je,sebab tak tahan sakit..manja hehehe..
 
  Siang tu mg aku off, tak masuk ofis, pagi2 dah wasap boss ckp MC padahal tak pegi klinik lg pn..satu hal yg buatkan aku malas nk ke klinik, aku mual2 n muntah2, nk tunggu berejam kt klinik tu jenuh duk tahan muntah..mrR pulak keja, anak2 dh anta ke sekolah n pengasuh so aku rehat je kt umah..rehat pn atas nama je, kalau time sihat bolehla relax2, buat house chores..ini ape pn tak boleh...baring je..tdo pn xlena..dh terlena ade pulak incoming calls dr ofis, tye itu ini..haishh
Malamnye baru aku ke klinik, bsama anak2, kebetulan dorg pn selsema since jerebu melanda ni,beli ubat selsema dr farmasi je tp xjugak sembuh..last2 pegi klinik jugakla..mintak MC doc pn terkejut yelah malam dh baru nk mtk MC..seb baik doc bagi..kekeke
Esoknya dh rs sehat sikit, gatai nk berjalan2..pegi ke Genting..mula dh malas tapi Airis duk menagih janji si Papa..tulah sape suruh janji dgn dia..dia igt tau, selagi xbawak selagi tu duk tanya..sama kes dgn byrn Astro, aku ckp dia xleh tgk Astro sbb Papa tak bayar bil smpai ke sudah dia duk tya Papa bila nk byr bil Astro..hahah gasak..berbalik citer ke Genting tu takde ape yg menarik pn, kitorg pn xde main ape..jalan2 semata, pastu makan..lambat pulak lunch haritu,balik mlm aku terus flat balik..agaknya perut masuk angin, pastu p mkn ns goreng kg ade letak kangkung,mg pantang toknenek tu,adehh
Ahad aku terlantar balik..tak larat giler..tekak pn dh mula rs sakit2..mcm ade kelenjar..maybe sbb panas dlm badan..bdn pulak rs sakit2, mcm nk demam tapi tak demam..acaner tu?aku hentam makan panadol extend je..mudah2an cepat sembuh..tapi smpai ke malam tak jugak sembuh
Isnin aku MC lagi..kali ni aku ke klinik kesihatan kt bawah rumah je, doc bg MC sehari je,berulang kali dia ckp "sehari je tau"..aku pn angguk "Ye"..*dalam hati bersyukur dpt jgk MC..bkn sng nk dpt MC kt KK ni*..doc check n sahkan aku kena tonsilitis, atau radang tonsil..punca?entah..aku baca2 jugak pasal asid perut ke ape naik ke bhgn ent, boleh sebabkan tonsilitis..kire gastrik tu boleh membawak ke radang tonsil jgk..itula hal yg kecik jgn dipandang remeh, boleh bawak kemudaratan..tonsil ni jgn memain tau, kang smpai bernanah bagai mau demam seminggu..aku ni tahap takdela bernanah lg..tp kena kerap minum air putih..berulang jgk doc pesan minum air sekurang2nya 8 gelas sehari..okey doc..itu je mampu aku cakapkan..
Selasa aku kuatkan diri ke ofis, makan seawal mungkin nk elakkan angin..tp still mual2 n muntah, berulang kali jgk la ke toilet sbb nk muntah..last2 aku mtk izin balik rumah tdo..smpai tghari br dtg ofis balik..aduhai dh rupe morning sickness lak jadinye..seb baik check upt negatif...heee

Monday, October 19, 2015

Airis Batrisya :: Happy 4th Birthday

Semalam 18 Oktober genapla puteri sulung aku ni 4 tahun..whoaa kakak dah besar la..makin cerdik, makin banyak kerenah..haha

Tahun ni sedih sikit sebab tak buat party utk dia..mula2 plan nk buat kt sekolah, tup2 dia taknak pulak..maybe dia segan dgn kawan2..aduhai anak...mujurla tokma, maksu n makteh dia datang rumah weekend lepas, dapatla sambut kecil2an dgn dorg Sabtu tu walaupun awal sehari..aku beli kek n nasi arab Saba je..pas mkn nasi, potong kek..excited kemain dia, sendiri punya besday sendiri yg nyanyi..haha

Ahad papa awal2 dh janji nk bawak kakak jenjalan..asyik ke Alamanda je, moh la kite ke IOI pulak..seb baik dekat je,xkena tol..hehehe..memandangkan mrR kena keje petang so kuar awal sikit..kul 10 kitorg dh kuar rumah..entah ape tak kena adik Rara moody je hari tu..nak bergambar pun payah..takpe yg penting kakak happy..kan kakak kan..

 
Kemain dorg team adidas..mama je selipar japanese..hihi 
 
Kakak suke sgt pose gitu..ala2 manja gitu..

Mujur la haritu tak ramai sgt org..last time pegi IOI masa cuti ape tah org masyaAllah ramai giler..nk berjalan pn payah..kali ni dorg siap berlari2 lagi..best..
 
Adik dengan beg tak lepas..suka betul dia galas beg
 
Kakak still pose yg sama..adik susah betoi nk tgk kamera
 
alolololo kakakku sayang
 
comel sgt la tu eh?hihi
 
Adik tak reti duk diam..nk menjelajah je kejenya..pastu nmpk booth jual kasut tu meraung nk try pakai..awak tu dhla pakai shoe mne leh try..pastu terus berdrama bergolek atas lantai..aduhai anakku..mama pujuk tye lapar ke?adik cakap lapar..so lets kita makan dlu walaupun jam baru 11pg..haha
 
Simple celebration..kek takde muffin pon bolehh..

Melting mama tgk gmbr kakak yg ni..entah napa sebak pulak..mama mg over kan
 
Fav papa ni..
 



Okey setel makan br leh main2..dua beradik ni pantang nmpak hello kitty..kemain suka lg
Yang si adik masuk kedai ade baju hello kitty terus ambik bg kt papa..mama selak2 price tag nmpk RM110 terus letak balik..haha pengsann
 
Adik kusyuk main, kamera pn dh taknak pandang..kakak menten senyummm
 
Kita panggil dia lagi dia toleh ke arah lain..hurmm adik adik

Lepas main2 barula kitorg boleh window shopping..mg niat awal nk belikan toy utk kakak, ala2 doc mcstuffin tu sebab dia mg suka main dokter2..masukla toy r us, mak oii mahai kemain doc mcstuffin tu,rm200++..kegilaan apakah itu..terus tak jadi..ambik yg biasa2 je rm25..haha mama kedek tapi kakak tetap happy, dh mainan terus ajak balik..haha
 
Walaupun tak jadi buat celebration kt sekolah, aku still bg goodies utk kwn2 kelas Airis..yelah dh niat awal gitu kan..plan awal nk letak susu dutch lady, kismis, biskut tiger n penanda buku/keychain tp asyik xjumpe yg dicari..ini jelah yg mampu..ikutkn mg taknak letak jajan kopok tu, tp Airis cakap nk letak kopok, dia suruh letak byk2 nk bg kt kawan2..haha kali ni DIY je, beli paper kraft tu, buat based, letak doily paper, lekat sticker sikit (jenuh cari ni pn), n tulis pakai magic ink..haha save budget..

Tadaa dh siap..1 malam duk kejakan mendalah ni..mujur 25 org je classmates dia
 Arini aku antar ke sekolah, hope dia okey agihkan goodies kt kwn2, jgn malu2 lg ye kakak..mama sygg kakak..mama doakan kakak berjaya dunia n akhirat, jd anak yg solehah, taat pd perintah Allah..berjaya inshaaAllah.. 

Wednesday, October 14, 2015

Resepi Nasi Ayam Paling Simple

Salam Maal Hijrah..
Cuti harini dimanfaat sepenuhnya di rumah..seawal pagi budak berdua tu dh bangun..dorg ni kalau hari sekolah/keje susah nk bgn pagi..tp kalau hari cuti awal pulak bangunnye..
Ayra ni kalau nasi putih kemain susah nk mkn..tp kalau nasi tumis2 dia nk pulak mkn..plg dia suka ns lemak,tp xkn nk buat ns lemak mkn smpai mlm pulak kn..tgk dlm fridge ade salad,tomato,timun n cili besar..tinggal nk beli ayam je lg..so lets msk ns ayam je
Hasil bantuan pakcik gugel aku jumpe resepi yg aku rs paling simple..xde tumis2 semua main rebus je..aku lupe jot down blog tuan resepi ni,main printscreen je td..maaf ye tn blog nt ade ms aku cari balik n letak url ye..hihi
So nasi aku dh pun siap,mg sebijik mcm apa yg aku bayangkan..aku pn xsuke ns ayam yg heavy sgt rsnya..kalau leh nk light je..n ayamnye garing mcm kt mancongkam tu..aku dh byk kali try resepi ns ayam dr azie kitchen, azlita masam manis, chef hanalieza tp semua bkn taste aku..bukan tak sedap cuma bkn taste aku..lain org lain taste kn..
Resepi asal dari blog Nina (http://ninamirza.blogspot.my) ..tapi aku ade improvise sikit2 bab sambal n kicap tu..hihi

NASI AYAM SIMPLE

Nasi
Bahan-bahan:
- beras 3 pot
- halia 1inci diketuk
- sehelai daun pandan disimpul
- air rebusan ayam 3.5 pot
- garam secukup rasa
Cara-cara:
- basuh beras,rendam 5-10mnt then toskan
- masukkan semua bahan dlm periuk nasi, then masak ns mcm biasa...siap
Sup
Bahan-bahan:
- ayam whole leg 3 ketul
- halia 2inci
- 1 kiub pati ayam knorr
- garam secukup rasa
Cara-cara:
- didihkn air bsama halia dan kiub ayam
- masukkan ayam n garam
- ayam setengah masak, tutup api
- boleh hidang dgn taburan daun sup n daun bawang..itu aku xde..hihi
Ayam
Bahan-bahan:
- ayam yg dah direbus
- garam / ajinomoto (optional)
- minyak masak yg banyak
Cara-cara:
- lumurkn ayam dgn garam atau perasa (dalam kes ni aku guna garam je sebab tak biasa masak letak perasa)
- goreng secara deep fry..then angkat bila garing
- tunggu ayam sejuk sikit then ketuk n potong..siap
Sambal
Bahan-bahan:
- 4 btg cili merah
- 1 ulas bawang putih
- setengah sudu cuka makan
- sedikit gula n garam
- air rebusan ayam
- 1 sudu sos cili
Cara-cara:
- blend semua bahan kecuali sos cili
- masakkan dengan api perlahan bahan blend tadi..campur sos cili
- kacau sampai mendidih n sedikit pekat
Kicap
Bahan-bahan:
- air rebusan ayam
- kicap manis
- seulas bawang putih diketuk
Cara-cara:
- campur semua bahan then didihkan dengan api perlahan..siap
Haa..senang kan??aku suka sgt resepi ni..nextime kalau nk msk memang aku akan gunakan resepi ni..
p/s: sukatan beras n air tu depends on beras masing2,ade yg jenis air byk ade yg kena kurangkan air..korang pandai2 la agak ye..mcm masak nasi putih biasa je sukatan dia