Pages

Tuesday, September 29, 2015

Rumahku :: Grille


Nak story pasal grille rumah..actually grille ni dah lama jugak siap pasang, sebelum Aidilfitri haritu..tapi tak kesempatan nk story mory kt sini..almaklumlah bila balik kg je bizi memanjang dgn hal lain..

Grille ni kami tempah dgn kenalan Ayah, tukang yg buat pagar kt rumah ayah..n dalam byk2 quotation dia lah paling murah, so dia menang lak kiranya..design ni mg kami pilih, yg paling simple n kekonon latest la..memandangkan rumah ni ade byk tingkap n pintu so total RM3k kami anggap munasabah..ade yg quote smpai rm4k..tapi memandangkan bajet yg rendah so kami pilih pakcik ni..

  Urusniaga dgn pakcik ni takdelah rumit, tapi takdelah lancar jugak..kami jarang-jarang balik kedah, so bila balik baru kalut nk cari tukang..hari kami pergi ke bengkel dia takde so tak dpt jumpa, hari last sebelum balik baru dia boleh datang ukur, itu pn dia ukur secara kasar je, n bg anggaran harga..design pn main whatsapp je nk yg mana..pulak tu time nk reply whatsapp kemain lambat..mula2 rasa mcm give up tapi teruskan jugak

Bila dah confirm dia mtk deposit 50% which is RM1500, mrR bank in kt akaun dia..aku pn fikir logik mst dia nk beli brg mentah utk buat grille tu kn, so tawakal jela..takkan dia nk tipu dah ayah pn kenal dia..janjinya dlm sebulan dia dh boleh pasangkan kt rumah..

Dah masuk sebulan dia mintak tempoh lagi 2 minggu, tak sempat katanya sebab tak cukup pekerja, okeyla kami tunggu tp atleast sebelum raya mau setel sebab nk balik raya nk buat benda lain lg..kipas lampu semua tak pasang lg ms tu..konon nk beraya kt umah baru, tp tak kesampaian la pulak..huhu

Kurang seminggu sebelum raya baru dia siap psg semua, mujur ms tu kami dh balik sana, sempat la tgk hasil kerja..ada here n there yg mrR mintak dia betulkan..pada aku hasilnya boleh ajela...takdela memuaskan sgt..sbb dlm kepala otak aku harapkan finishing yg tiptop..dptnye hurmm so-so je,pasrah..memandangkan semua dh setel so byr balance Rm1.5k kt dia..

Paling aku frust tombol pintu kt grille tu, dipasangnya yg ngokngak which bg aku xcun lgsg..pulak tu senget benget dgn lubang kunci..grille dapur pulak dia buat sliding, kuncinya di hujung dinding susah nk locked, huhu nasibla...tapi bila tgk benda tak kemas mula la rimas, sakit mata memandang, finishing tak licin, bergerutu je..huhu tak suka nyaaaaa

Kalaula aku ade extra bajet mau je buat lain grille utk pintu depan n belakang tu..nampak sgt tak kemas, safety apatah lagi..huhu frust

Tuesday, September 22, 2015

Tadika di Putrajaya

 
 Dah nak masuk last quarter of year, mesti ramai dah mula mencari tadika untuk anak2 kan..tambahan kat Putrajaya ni macam2 tadika pun ada, semuanya bergantung kepada individu yang mana satu jadi pilihan hati..
 
 Ramai jugak ibu bapa yang merungut pasal yuran pendaftaran tadika yang mahal, macam nak masuk U dah kekdahnya..mana taknya, utk pendaftaran je rata2 dah RM1.5k..bulanan pulak cecah ke RM550 sebulan..kalau aku mg tak mampu la..aku memang cari yang affordable je, kalau leh nak je masukkan kt Kemas tapi tak dapat sbb ade syarat pendapatan isi rumah..ade jugak Tadika Islam MAIWP, murah jugak tapi dh terlepas masa ambik borang, tadika ni mg kena awal, 1 Julai dh stat keluar borang..tapi yang kurang best sesi persekolahan ikut JPN, bila sekolah cuti dia pun cuti..mana nk antar budak kalau sekolah cuti 2 bulan November & Disember pulak..
Tadika swasta mg belambak kt Putrajaya ni..kt area rumah aku ni je ade Tadika Alam Ria Kids (P10), Tadika Arina (P9), Tadika Bijak Cerdik (P9), Little Caliphs (P11), BondaMama (P11), Tadika Laman Cerdik (P11), Cendekiawan (P9), Al-Baghdadi (P11), Vonad (P9) n macam2 lagi la..so tepuk dada tanya poket..haha sebab lain sekolah lain la fees nye..
 
Tahun ni Airis bersekolah di Tadika Generasi Inspirasi located at Kompleks Kejiranan Presint 9, yuran pendaftaran lebih kurang RM1.4k, bulanan RM390, insurans RM30 byr bulan Mac..mula2 memang dia tak biasa, pagi2 mesti nangis..3 bulan awal dia tunjukkan tantrum smpai bingung kami laki bini nk pujuk, smpai ke satu tahap aku rasa give up nk quit sekolah je..tapi alhamdulillah lama kelamaan dia semakin okey dan mula adapt persekitaran baru
Cikgu dah mula edarkan borang pendaftaran bagi sesi persekolahan 2016, kitorg decide untuk teruskan je sekolah kt situ..satu malam aku berbual dgn Airis 
 
**********************************************************************
Mama : Kakak, tahun depan kakak sekolah situ lagi ye
Airis : Taknakla...kakak nk sekolah baru
Mama : Aik..nk sekolah baru?sekolah apa?
Airis : Kakak nk sekolah Iqra'
Mama : Sekolah Iqra' macam mana?
Airis : Macam dalam tv tu..(refer tu CD Alif Ba Ta)
Mama : Erk..sekolah tu mahal kakak..mama tak mampu
Airis : Erm.....(lama dia berfikir).....sekolah Iqra' tu berapa ringgit mama?
Mama : Glurp...speechless *^$#&!@#
Airis : Mama cakapla, sekolah Iqra' tu berapa ringgit?
**********************************************************************
 
Alahai anak, sebenarnya bukan soal duit yg mama kisahkan, mama takut kamu tak dapat sesuaikan diri kalau tukar sekolah lain..kalau kamu sambung kt Generasi tu atleast kamu dah kenal kawan2, kenal cikgu, dh kenal persekitaran sekolah..dats y mama nk teruskan kt situ je..lagipun kamu dah banyak improve since masuk sekolah..kamu dh kenal yang basic, kamu dh pandai sembahyang, kamu dh boleh mengira, n mama terkejut tgk result exam kamu yg semakin cemerlang..so next year kita school kt situ lg ye..okey sayang??

Thursday, September 17, 2015

Airis Batrisya :: I am truly sorry!!!

 
 Arini nk story pasal anakanda sulung aku yg bernama Airis Batrisya Mohd Rizal tu..lately aku kerap marahkan dia..huhu im so sorry sayang..
**abaikan lemari baju kt belakang tu..baju byk sgt smpai xmuat wardrobe,terpaksa guna almari tambahan..hihi

Airis ni suka betul buat aksi si Elsa Frozen tu..tiap kali nk berposing mst gaya cenggitu dibuatnya..jenuh mama ckp xyah buat tangan gitu,dh ghupe ape ntah..haha

Nak citer nye pasal Airis ni selalu kena marah dgn mama dia yg garang ni..pantang ade salah mst aku melenting, aku akan marah, kadang2 terpukul jgk, kadang2 aku kurung dia dlm bilik, kadang2 jugak aku rotan dia...huhu n percayalah tiap kali aku buat gitu aku akan menyesal..n mintak maaf kt dia..dia pulak biasanya akan buat macam takde ape2 bila aku dh mtk maaf, cume dia beringat sikit la tak boleh buat benda yang akan buatkan aku marah..tapi...ade tapinya

Tapi ade satu hal aku dia sukaaaa sgt bikin aku panas..iaitu pukul si adik Ayra..ku geram betoi kalau dia pukul adik, kejap2 gedebuk bunyi..adik pegang pensil dia pn tak boleh, diketuknya kepala adik dgn pensil tu..keletuk bunyi kepala adik..aku dgr apelagi terus hangin ambik buang semua pensil2 tu..elok pulak si adik tu, ape kakak buat semua dia nk ikut, kakak duk menari atas sofa dia pun p panjat sofa,mujur kakak tak tolak terjatuh sofa, dia p tampar si adik..aku mg hangin lah bila tgk dorg bergaduh..n selalu yg nangis tu si adik..ku geram dua2 aku bg nangis..padan muka..huhu

 Aku sendiri pun tak paham kenapa yg aku mudah sgt nk mrh dia..mungkin ke sebab aku penat,letih so aku nk lepaskan marah kt dia?huhu aku cuba kawal perasaan marah tu, tp bila dh datang hangin tu tak dpt nk control lg..huhu maafkan mama sayang..whatever it is, i love u kakak

Monday, September 14, 2015

AA :: Aktiviti weekend Airis dan Ayra

 
Arini nak post entry bergambar..dah lama tak belanja gambar anak2 tercinta kan
 Start dengan si adik..sekarang ni mg senang nk berjalan2 coz adik suka duduk dlm stroller,kalau tak pun aku carry dgn SSC..kalau dh jemu sgt baru dia nk bjalan..lari2 ikut kakak..tp most of time mg berstroller atau bercarrier je

 Geram dgn budak ni tau..walaupun sebenarnya takla tembam mana tp pipi dia menjadi pujaanku..ewahh

 Aktiviti petang weekend biasanya akan bermain di playground, kesian dorg asyik terperuk dlm rumah je..ni lepas balik berwindow shopping tu psl attire comel sikit..kalau tak nan hado..haha

 Kakak pengarang jantung mama ni..muka senyum comel sgt, mcm mamanye...uwekk

Kalau time berbaik mcm gini la..elok je main bersama..kalau tak asyik bercekau je...erkkk

 Aktiviti malam, biasanya aku akan bg masa dorg bertablet..share jela korang berdua..mg berebut je keje dorang ni..ape yg kakak pegang itu jgk yg adik nak..pdhal mcm2 lg ade..

 Bila dh nangis si adik, tinggallah si kakak keseorangan..tak lama pastu dia pun xnk main tab lg dh..dasarr

 Adik ni suka mkn..dpt je makanan sambil main pn taknak lepaskan..hihi ade hati nk buat peace tu tp xjadik

 Tengok tu..kemain susah nk ambik gambo..tengok ape tah

Peace si Ayra..bolehla dik

 Kakak panggil 'Mendera Melesia"...haha dulu disebutnya Merdeka bila nmpk bendera

 Tiap kali ke Alamanda inilah tempat paling win..RM2 melayang gitu je
 Adik muka cuak je..dia suka naik yang xgerak..bila gerak kalut nk turun..jgn membazir sila tunggu smpai car tu berhenti k

Muka cuak budak manja mama...lap u lah