Tabung AA

Tuesday, May 26, 2015

Hair Treatment :: Salon Muslimah

Sambung bab kecantikan lagi..semalam tak puas berceloteh lak rasa sebab dah ngantuk sangat..hahaha
 
Sekarang ni dah banyak salon muslimah yang menawarkan khidmat rawatan rambut/kulit kepala kan..tambahan lagi kt area klang valley ni mg banyak dah..kalau area Alor Setar tu takde byk rasanya..dulu2 zaman aku kecik asyik pegi kedai rambut unisex je, paham2 la ye taukeynye tu sape..pastu malas nk ke kedai mak aku je potongkan rambut..xdelah nk layer2 bagai, potong straight je..hehe
 
Pastu bila dah menginjak dewasa dah pandai pulak ke saloon, yg offer segala teknik perm,rebonding,highlight tu...mau siap duit je, dah nk potong pn RM15 ke atas kan..nk cuci blow ape tu lagi..mau siap rm30 sekali ke saloon tu..zaman study dulu aku penah beberapa kali buat teknik rebonding, lurus ko..suka la..ms tu pulak rambut panjang n lebat..macam model iklan you..ahakss pastu dah kawen ada anak takde tfikir dh nk rebonding2 sangat..rambut aku pn bukanla jns kerinting toing2 tu..
 
Baru2 ni terfikir nk buat hair relaxing, baca review kebanyakannya prefer relaxing compared to rebonding sebab lebih natural, still lurus tapi tak kejung..chemical pn xdela kuat sgt kot *hopefully*..maka mula aku menggugel salon2 yang offer harga berpatutan..mg aku prefer salon muslimah skg ni..nk org kita yg belai2 rambut ni..ceewah gitew
 
Jumpe la satu salon kt Bandar Baru Bangi, dari reviews mg recommended so dengan excitednya aku pn book online since kena appointment dlu katanya..tunggu punya tunggu takde respon dari pihak salon, aku book lagi sekali..pun sama, takde jugak respon..dia dh mention siap2 tunggu dorg call dlu..so aku pn dengan bendulnye tunggu jelah..frust tau sbb xdpt respon..oklah mungkin jgk dorg busy kn,salon dah glemer so ramai customer, tak heran la kalau hilang sorg pelanggan kn..haha
 
Disebabkan masih tak puas hati hajat tak kesampaian so aku gugel salon muslimah area Putrajaya pulak, jumpela satu salon kt presint 9, dekat je dgn rumah..lagii bagus ni..janji muslimah,no man allowed ms kita tgh sesedap dirawat tu..mula2 aku whatsapp je owner dia, tanye ade tak relaxing tu, berapa harga, berapa lama leh siap,dah puas ati aku set appointment di kala tu jugak,sejam kendian aku pn sampai di salon, pekerja dia dh siap tunggu.."oh akak yg nk buat relaxing tu kan"..giteww..
 
Salon tu kecik je, cozy place la siap ade beauty salon as well as hair salon..pekerja tak ramai, tp pelanggan boleh tahan jugak bersilih ganti..yg penting harga berpatutan, pekerja friendly, yg most important org melayu kita, bkn Chinese bukan jugak Indo..walaupun budak2 tu muda tapi nmpk berpengalaman..so aku suka haha
 
Tapi yang kurang best time nk buat treatment baru budak tu gtau aku,dorg takde ubat utk relaxer,yg ade utk rebonding..kalau aku nk buat relaxing dorg akan kurangkan masa steam n apply sekali ubat je..which is bagi aku merugikan sebab harga sama je..huhuhu end up aku bersetuju untuk buat rebonding jela...sob sobbb,,nasib baikla hasilnya tak mengecewakan aku...kalau tak mg aku banned terus dah salon ni..

Monday, May 25, 2015

Perihal Kecantikan wanita

Sejak dua menjak ni aku selalu fikir pasal kecantikan je..tak kire la kecantikan dalaman ke luaran ke,semua nk cantik je..dengan lambakan produk2 kt pasaran skg ni ko pilih je nk cantik,putih gebu,kulit licin berseri2 ke,nk rambut wangi smpai digilai suami pn ade..sampaila ke hal dalam kain,nk merapat yang longgar2 tu..haihh kekadang aku yg baca pn naik segan..meremang bulu roma baca testimoni chuolls tu..atoii..

Tapi dalam meremang2 tu mstla aku pn nak jugak yg terbaik utk diriku..sape taknak kulit licin,gebu gebas tu kn..tak dinafikan tertarik jgk dgn promo kecantikan dalaman tu kan..yelah nk jaga diri,untuk diri sndri,untuk suami sndri jgk..ececehhh kau jahh, dan2 je

So utk permulaan,aku start consume jamu,utk kecantikan dalaman kate ko..usia dh 30an, anak dh dua..kena la jaga kan..xkn nk biar je..badan kena jgk menten bertenaga..ko jgn salah sangka jamu2 ni hanya utk rapat2 tutt je,jamu ni pelbagai khasiat,utk kecergasan tubuh bdn,angin2 dlm bdn tu keluar,so rs ringan je bgn,bgn pg pn sng,buat keje pn xdela termengah2..alhamdulillah,so far aku rs jamu ni serasi dgn bdn aku,xdelah efek2 pening ke ape..cume bila time nk period tu naik jerawat,biasalah tu kot..

Then aku beralih ke kecantikan fizikal lak..lepas bersalinkan Ayra ni,aku rs bdn aku makin 'sehat' dalam ertikata lain makin bulat..adoii resah gelisah rs bila bdn naik,baju2 pn makin sendat..era gst ni xleh berbelanja beli baju2 sgt dh..so kena la berjimat cermat,pakai je baju mne yg muat smpai meluat org tgk duk ulang hat tu je..aku pulak pakai uniform kn,so seluar pn makinla ketat,ukur uniform sekali je setahun,dh ko kena hadapla uniform ketat tu smpai ke tahun depannye..hurmmm aku pn start consume satu pil ni..utk cptkn pembakaran lemak..tapi aku takdela bergantung kt ubat semata,aku park keta seberang ofis,then menapak setiap pagi..naik tangga satu aras then baru naik lif..breakfast aku mkn roti atau ape2 yg tak terlalu berat,lunch kalau xlapar sgt aku mkn jns sup atau yg tak berminyak..ptg balik keje aku mkn roti atau biskut cicah milo..mlmnye aku dh xmakan ape2..kot ye pn ketagih aku minum milo..haha *aku mg milo addicted*..so sepanjang tempoh tu aku mg elakkan ais, teh n coffee..carbonated drinks pn dh kurang minum..tp sesekali ade cheat day aku lantak jgk coke tu..ahaha..n alhamdulillah hasilnya dlm sebulan aku dh turun ke berat asal..which is 6kgs loss..aku rs berjaya..n skg aku mg dh tak bergantung pd pil tu,tp bab mkn n exercise still jaga,hopefully berat pn akan menten la *lg kurang lg bagus* hahaha

Bila dah capai berat ideal aku beralih pulak ke rambut..rambut kita ni kakak adik walaupun kita bertudung litup mcm mn pn tetap kena jaga elok2..mg aku sebelum ni kurang bg perhatian kt rambut,gugur je smpai hampir botak kepalaku..adehai sedih..satu hari aku tekad ke yun nam hair care,nk cari solusi utk keguguran rambut ni..dorg check n analisis mg kepalaku hampir botak..dorg terangkan la apa punca,faktor, ikut istilah sains tu..aku angguk je..aku dptkn rawatan sekali,n beli produk dorg..ehemm mahal jgkla..tp dgn harapan rambutku tak gugur lagi..balik umah aku nekad la nk jaga rambut as well as kulit kepala..syampu rambut,pastu conditioner,pastu sapu tonic pastu spray lotion kt rambut..kira aku lakukan rutin tu setiap hari..tapi yg tak best bau ginseng dia..alamakk bikin spoil mood..haha aku sndri pn tak tahan oii..lepas 2minggu mg rambut dah kurang gugur,tapi masalah lain timbul...jeng3x..rambutku mengerbang la pulak..rs kasar je..pastu aku stop produk yun nam,dan2 rambutku gugur semula..hurmm..susah sebenarnya nk tackle mslh rambut ni..sebab menurut yun nam ada 6jns mslh rambut, aku ni kategori dry,tp yg jd kompleks mslh ni boleh berkait antara satu sama lain,bila xsympu jd berminyak,kalau conditioner bilas tak abis jd kelemumur,pastu bla2 mcm2 lg timbul..so susah nk kawal..end up aku jd malasss nk fikir balik..aku pegi saloon dptkan rawatan kulit kepala,n aku buat relaxer treatment..rambutku dh jd halus bersinar2..so skg fokus kulit kepala pulak..macam nk try marine essence tu,nanti kalau okey akan ku review kt sini okeyh

Dalam ms yg sama aku nk cantikkan kulit wajah pulak..kulit aku ni alhamdulillah takde mslh jerawat kronik tp xdela licin sgt,ade lubang2 pori yg besar, n jeragat jgk..huhu..aku dh cuba pelbagai produk kecantikan tp blm ada yg bebetul sesuai..bila tgk testimoni org mcm best je..sekali apply dh pudar jeragat,aku pn beli..aku guna abis sebotol jeragat masih jgk bdegil...sobss nk kata produk tu tak bkesan kt aku atau testimoni tu yg tipu aku..ahaha

p/s: korang2 guna produk apa..share la..kalau malu nk share kt sini kita wassep2 okey...

Wednesday, May 20, 2015

Ayra Batrisya :: Happy Birthday Puteriku

Lama mama tak mencoret pasal Ayra..makin lama makin malas pulak nk post entry..bersawang berdebu dah blog mama ni..maafkan mama nak,jangan jeleskan kakak pulak sebab mama selalu post psl dia dlu..hehehe ms tu mama di ambang kerajinan tahap gaban..kuikuikui

29 april, genaplah Ayra setahun..kejap je rasanya masa berlalu..mama pun belum lg lupa macam mana saat bertarung nyawa lahirkan kamu ke dunia ni,tup2 kamu dh setahun sayangku..

Dalam setahun ni kamu memang senang dijaga..since masa berpantang kamu tak banyak karenah,kalau nak dibandingkan masa mama papa besarkan kakakmu Airis..yelah lain anak lain ragamnye kan..alhamdulillah mama bersyukur kamu sangat behave..tak kuat menangis,tak meragam mlm2..n paling mama terharu kamu still nak menyusu dengan mama walaupun hasil susuan tak seberapa,kamu tak pernah mengamuk walaupun susu mama sikit,kamu tetap jugak hisap sampai tertidur..itu paling buat mama happy sayangku

Ayra,membesarlah menjadi anak yang baik pd mama n papa,adik yg penyayang pd kakakmu, dan insan yang taat pada perintah Allah swt..mama bukanlah ibu yg terbaik di dunia,tapi mama akan cuba jadi yg terbaik buat kalian..mama akan pastikan kamu dan kakak dapat yang terbaik,the best we can give for both of u..

Ayra, mama sayang kamu,sama macam mama sayangkan kakak, takde kurang takde lebihnya..walaupun kamu bukannya permata hati mama yg pertama tp kamu permata yg melengkapkan kehidupan mama dan papamu..we love u soo much sayangku

Tuesday, May 12, 2015

Home sweet Home :: Akhirnyaaa

Assalamualaikum wbt
 
Setelah hampir setahun menanti akhirnya pemaju serahkan kunci teratak kecik kami..Alhamdulillah proses pembelian berjalan lancar tanpa sebarang masalah, Allah permudahkan segalanya, dari awal booking, permohonan pinjaman sampai la ke penyerahan kunci..syukur sangat2..terima kasih Allah
 
Kalau nak diikutkan rumah kat area Alor Setar ni dah semakin meningkat, mana nk dapatkan rumah semi-d dengan harga bawah rm300k lagi..paling tidak pun dapatlah intermediate lot terrace..nak dijadikan rezei kami, masa aku berpantang selepas bersalinkan Ayra, mrR n my mum terjumpa kawasan ni yang ms tu masih dalam permbinaan, in fact dah 70% on progress pun..mrR ambik no fon pemaju dan tak sangka masih ada beberapa lot belum terjual sebab sangkut loan buyer..dalam pantang tu jgk aku gigih ke pejabat pemaju untuk booking, sign itu ini..sampailah ke sign SnP kt peh lawyer..
 
Walaupun kitorg masing2 keje kt Putrajaya, aku decide utk beli rumah kt kg atas factor pelaburan jangka masa panjang..rumah di tak dapat kami duduki, tapi aku berharap kami dapat duduki satu hari nanti..aku mg bkenan sgt rumah single storey semi-d, sebab aku malas nk naik turun tangga ahaha n lagi satu ade space untuk reno kendian hari..in meantime boleh buat taman mini untuk riadah petang..ceewahh
 
Nama Perumahan :: Taman Celosia..awalnye pemaju letak Celosia Riverside (sebab sebelah sungai Kedah) tapi Majlis tak luluskan agaknye,tukar ke Taman Celosia..pronounce SI-LO-SIA..ade jugak yang sebut CE-LO-SIA..adehh dh rupe speaking Chinese lak..ahahaha
 
 Pandangan depan
 
Dari kejauhan
 
Master Bedroom..agak spacious sebab belum letak perabot..sigh
 
Cak...mrR check defect...pemaju bagi tempoh warranty 2 tahun untuk defect..most contractor yg dtg tgk rumah ckp takde nmpk major defect..kitorg sndri pn xdpt detect any major defect lg..hopefully takde la..
 
Kitchen..alahai sedih nengok sink tu..dapur pn so-so..xdelah luas mane tapi takdela sempit sangat.10'x14' jgk rasanya..dah plan mcam2 dalam kepala, kitchen cabinet is a must!!tapi...ade byk tapinyeee...sobss 
 
Toilet..okeyla...shower head tu nt dev dtg pasang semula after pasang grille.takut hilang katanya
 
laman tepi..bolehla berangan mini garden aku tu..tah bile nk jadinye tak taula..haha
 
Bab grille, KC semua akan diupdate dari semasa ke semasa..sebab semuanya belum setel lg..till then..daa
 
p/s : sape ade contact number tukang buat besi (grille) dan KC area Alor Setar???please leave ur komen here..pelissssss