Tabung AA

Monday, December 8, 2014

Travelling with infant

Esok mak aku akan menjalani pembedahan pada tapak tangan..aku pun xsure apa penyakitnya tp menurut mak tangan dia xboleh genggam..kalau genggam tak boleh bukak pulak..dah lama jgk mak duk buat rawatan fisioterapi..tp itula nak dijadikan cerita mak kena jugak jalani pembedahan..
Bila tau mak nk kena bedah ni,hati anak dia ni lgsg tak keruan, mak ckp jgn risau sebab pembedahan kecik je tp aku tetap tak senang duduk..so ambik keputusan utk balik kg..memandangkan mrR dah kekurangan cuti rehat maka dia suggestkan aku balik dlu dgn ayra..tak pikir panjang terus aku book tiket utk kami berdua..
Esok flight kami pukul 720pg, kena keluar awal la..mak operate pn pg harapnya sempat la jumpa mak sblm dia masuk operation theater..kalian doakan mak aku dapat sembuh spt sediakala eh..ya Allah, sembuhkanlah ibuku..amin ya rabbal 'a lamin..
Pengalaman bwk infant naik flight aku pn penah alami ms bwk airis dlu..tp ms tu airis baru je 4bln, dah tu pulak sama2 dgn mrR..so xdela takut sgt..kali ni aku berdua je dgn ayra..ayra pulak dah semakin melasak..xtaula ape nk jadi nt..yg penting kami selamat smpai dahla..hehe sejam je pn perjalanan..kecoh betul la mama mu ni dik...huahuahua

Saturday, December 6, 2014

Shopping RM1212 di Lazada Malaysia [Contest]

Korang suka shopping online kan??Penah dengar LAZADA??haaa tak penah?sah korang bukan online shopper tegar hahaha
 
http://sayaiday.blogspot.com/2014/12/shopping-rm1212-at-lazada-malaysia.html
 
Sebenarnya Lazada Malaysia akan mengadakan Online Revolution Lazada pada 12 Disember 2014 iaitu 12 hari sebelum perayaan Krismas. Lazada akan menawatkan promosi menarik serta tawaran ekslusif untuk pebagai kategori selama 24 jam. Dapatkan apa yang anda inginkan musim cuti ini, dari telefon bimbit, tablet dan peralatan elektronik hinggalah ke fesyen, barangan rumah, alat permainan dan peralatan sukan.
 
So korang ape lagi, SAVE THE DATE!!
its 12.12.2014 tau..jom kita serbu reramai...haha
 
Besemperna dgn itu juga ada satu contest, apa yg korang nk belanjakan dengan RM1212..aku nak beli barang-barang keperluan dapur n rumah..aku sangat2 perlukan kesemua ni sebab aku takde satu pn lagi..sedih sobs
 
1. Panasonic Inverter Grill Microwave - harga di Lazada RM769 je
http://www.lazada.com.my/panasonic-27l-inverter-grill-microwave-oven-with-7-auto-menu-nn-gf560m-766461.html
 
Barang ni mg aku idamkan sangat, dah lama duk teringin nk beli tapi tak jugak kesampaian..model ni ada inverter pintar tau, ada 7 auto menu termasuk resepi Tikka Kebab..bukan semua microwave ada teknologi pintar ni tau..n yg paling penting boleh Grill..sedapnya Chicken grill n Lamb Grill kan...Microwave ni boleh dikatakan kitchen helper untuk semua ibu2 di dunia..wahhh gitu..Kalau ada ni senangla aku nk masakkan bubur si kecik n buatkan sup kakak nanti...hehe
 
2. I-ROVA Robot Vacuum Cleaner K6 - RM258 (offer ni)
 
Since ada anak kecik ni, kena la tingkatkan tahap kerajinan menyapu n membersih lantai, Ayra pn dah merangkak so dia suka sangat mengutip benda2 atas lantai tu masuk mulut, aku pulak jenis malas nk menyapu sentiasa..so kalau ada robot ni senangla keja aku kan..hahah
 
3. 2 in 1 Electric BBQ Grill & Steambot - RM185
 
Aku dah lama ngidam benda ni..aritu adela order dr kawan, tup2 mrR tak bagi beli pulak..smpai skg masih frust sebab xdapat beli..aku suka makan steamboat, tambah pulak ade grill tu..kalau dh ade mendalah ni tak perlu la aku nk ke Johny ke Seoul ke utk mkn steamboat lagi..hehe..lg pulak lebih jimat masak sndri kt rumah kn??
 
Dah, itu je wishlist aku, totalnya exactly RM1212 ..wahhh kalau ikut rules kewangan ni boleh capai 100% perbelanjaan, well done la kiranya..ahahaks
 
Eh korang pn boleh join contest ni..klik je kt banner di atas ye
 
Tq sudi baca..
 
 
 

 
 

Wednesday, December 3, 2014

Airis's Kindie :: Tadika Generasi Inspirasi Presint 9

Finally, dapat jugak mendaftarkan Airis ke sekolah untuk sesi persekolahan tahun 2015. Setelah pelbagai dugaan dan rintangan diharungi * ecehh* ..ahahaha
 
Kitorg decide untuk antar Airis ke tadika Generasi Inspirasi kt kompleks kejiranan Presint 9, dekat jgk dgn klinik p9 tu..Sebelum ni kitorg ade survey ke beberapa tadika, tapi memilih tadika generasi ni atas beberapa factor :
 
1. Tempat yang kondusif - lokasi dan kedudukan tadika ni di tempat yg proper, purposely made utk taska/tadika, bukan jenis rumah yang dijadikan taska/tadika..
2. Kemudahan/Peralatan - classroom nmpak kemas dan teratur, ade 6 class untuk 3 level, 4,5 dan 6 tahun..kitorg pegi sane 3 kali termasuk utk byr yuran, keadaan sentiasa bersih dan teratur
3. Pengasingan Kelas - untuk setiap level umur ade 2 kelas yang berbeza; untuk student yg tak pernah ke taska n 1 lg utk student yg penah ke taska...this is advantage untuk Airis sebab dia tak penah ke taska b4 and hopefully cikgu dpt bagi more attention to that kind of students
4. Teachers yang mesra dan peramah - taska/tadika memang perlukan teachers yang warm n friendly, bukan aje students suka, ibu bapa pn rs tenang n senang nk berurusan later on
 
Memang masa mula2 cari tadika ni kitorg jumpe tadika Generasi dulu, dah pegi survey tempat, tanyekan program yuran etc then ambik keputusan untuk cari yang lain dlu before buat keputusan..nak anta anak ke tadika pn kemain lagi buat keputusan bagai..yelah anak nk ke sekolah oii, tempat dia nak abiskan 9 jam dalam sehari, tempat dia nk menimba pengalaman dan ilmu baru, haruslah pilih dgn teliti..lg 1 perlu jugak tgk poket makayah ni ha..kalau mahal sgt pn tak mampu pulak rsnya..sobs
 
Kitorg ade jugak pegi tadika lain, such as Al-Baghdadi Playcentre (Ayer8) dan Laman Cerdik P11, tapi kedua2nya ada pros n cons masing2, dari segi kemudahan & fasiliti, program pengajian, yuran, dan sebagainya..Generasi ni pn yuran boleh tahan jugakla, untuk 1st daftar ni pn dah RM1637..bulanan RM390..yelah area Putrajaya ni mane nak dapat yuran murah2..tadika kemas n permata tu ade tapi tak layak pulak..takpela takde rezeki kt situ, harapnya Airis akan dapat belajar dgn baik kt sini nanti..