Pages

Sunday, November 30, 2014

Urban Korean Food :: dubu-dubu

Aku sangat sukakan citer korea..kalau sehari semalam tgk OneHD pn takde hal..walaupun cite ulang2 *biasala astro kn*..tp ada msnya aku tpaksa beralah dgn Airis sebab mek tu suka nk tgk citer2 fav dia..semenjak Airis ikut omma dia balik kg ni boleh dikatakan tv tu milik aku..ahahhaa tp rindu jgk sebab xde org nk berebut channel..huhu
Dek kerna keghairahan aku nonton citer Korea ni sampaikan henpon pn nk mcm pelakon tu..contoh skg cite my lovely girl, heroin tu pakai note 4 so aku pn nk note4, tp hero pakai alpha, pun teringin jgk sebenarnya..pndai dorg promote brgn dorg menerusi drama secara tak langsung kn
Lagi 1 duk tgk dorg mkn..terliur je..tambah2 yg grill mkn dgn sayur fresh tu..ape ke nama nya xtau la..tgk dorg pn ramen pn kemain menyelerakan lg..terus msk megi kari tmbh telur leps tu..ahahhaa
Nak dijadikan citer Khamis lepas kitorg meronda kt IOI City Mall lg, takdela beli ape pn saje nk test drive ssc baru..kalau beli pastu simpan tak g mne pn tak gune jgk..so marilah kita pandu uji ssc tu..so far aku ckp berbaloi sebab ayra diam je duduk dlm tu..smpai tertidur..hehe kalau diikutkan aku jns mls nk mkn kt luar since ade baby kecik..bile dh besar sikit dh boleh duduk highchair baru sng bwk mkn luar hihi
Tp bile tgk mcm2 restoren rs teringin pulak nk menerai mknan korea..asyik tgk je org mkn, tak berani nk cuba sebab takut tak diterima anak tekak..tp beranikan dri je cuba..kot2 ok kn..so jalan2 jumpa dubu-dubu ni, tgk ramai je mkn mcm okey then menu pn nmpk mnyelerakan..lgpn dia konsep urban korean food so rsnya ok la..mari kita mencuba..aku pilih beef soondubu, ada beef, egg, taufu dlm kuah pedas lemak tu..pastu ade 3 bachan ie; kimchi, macaroni n spinage..lg ade dubu rice..kombinasi dia mula2 tgk mcm pelik tp bila mkn rs okey..sedap..tp awas..panasss boleh membakar lidah..mrR pulak order ramyeon..mcm megi kari tp kuah dia rs xmcm kari pn..still boleh diterima tekak, ade udang, telur, seaweed kot lg ape tah..mrR mcm dh mcm org korea, panas2 selamba je dia hirup..ahaha..
So kirenye lepas ni bolehla mkn lg mknan korea ni..not bad la..atleast kalau dpt pegi korea satu ari nt tak perlu la bwk bekal magy byk2 hahaha

Thursday, November 27, 2014

Our First Soft Structured Carrier

Yeah akhirnya kami pilih brand ni sbg ssc pertama kami..baru je smpai semalam, excited buka n try kt opis..tak senonoh betul
 
its POGNAE...
 
Aritu kan kemain lg cakap nk pilih di antara Boba, Snuggbaby or Jumpsac, tup2 terjumpa pulak brand ni, terus mcm oowwhh ok, boleh dipertimbangkan ni..lg pulak byk good review tg brand ni,so lets try..
 
Saja survey2 harga, masuk website dia..tgk2 ade design yg sgt menarik perhatian, terus snap n WhatsApp mrR, kebetulan pulak mrR pun tgk benda yg sama sebab kwn dia pn br je beli ssc pognae ni..dah terus decide nk beli pognae without try dlu..ari selasa petang tu terus buat payment, rabu petang (semalam) dah sampai atas mejaku..yeayy
 
Tak menyabar nk try test, plan nk pegi IOI City Mall malam tu jugak..tiba2 mrR pulak ade oncall..terus cancel, habis menerai kt rumah jela..sobs..
 



Aya pandang2 mama semacam je..nk suh mama yg dukungkan le tu kn?
 
Selama guna CC, aku tak penah pun pakai, sebab aku rs sakit bahu..tapi ssc ni aku nk try jugakla..mana tau lepas ni aku leh kendong ayra..sebabnya ayra ni manja sikit dgn aku berbanding papa dia..maybe sebab bonding kuat hasil bf tu..kalau Airis dlu kn byk gune botol, so dia agak manja dgn papa berbanding mama..ape2 pn mama tetap sayangkan kamu berdua wahai Airis dan Ayra sayang..
 
Kenapa aku pilih Pognae ni?
 
1. MURAH...hanya RM290 untuk premium ssc ni..kalau plain lg murah..RM260 je
2. Made in Korea..originally product ni dari Korea n dibuat di Korea, bukan China..*aku kn sukaaa sgt Korea..ahahaha*
3. Comply SGS European Safety Standard..kalau nk tau ape tu SGS boleh gunakan khidmat encik google ye
4. Ade Head Rest, let say anak tertido leh attach head rest so dia tak terlentok atau tersengguk ke belakang
5. Ade Mesh Lining kt depan tu..buka zip tu dan baby akan dpt pengudaraan kalau panas
6. Ada hooded jugak tersembunyi di sebalik zip atas tu..kalau time panas terik boleh buka n pasang dgn cangkuk atas bahu kita tu
7. Nak tau lebih lg?boleh baca bwh sini
 
 
Dah, itu je nk story..belum ape2 dh berangan nk tukar Boba/Ergo bila Ayra dah semakin besar ni..sebab body panel Pognae ni kecik, yelah nk cater body org Asia..kalau Boba/Ergo/Madam GooGoo/Kindepack/Tula etc tu kn dr US/Europe so tentulah sizing dia pn berbeza..
 

 
 
 
 

Monday, November 24, 2014

WW :: Wanita dan Wang

Bukan wordless Wednesday..nk ckp psl wanita dan wang..eceh tajuk..maklumlah esok kn pay-day so nk sembang sikit bab duit..
 
Aku taknak ckp psl org lain, just nk bertinta berdasarkan pendapat dan pengalaman sendiri je..sebagai wanita yg bekerja, punya pendapatan sendiri, tentunya suka berbelanja menggunakan duit sendiri, hobi aku adalah membeli, yess sejak azali aku mg suka membeli, dulu kecik2 mgla terhad sebab kena mintak mak ayah belikan, tapi aku ni jenis tak suka meminta, kalau ade something aku nak aku pendamkan aje, atau berusaha simpan duit beli sendiri..tapi mak ayah aku selalu ckp aku ni jenis berjimat, yelah aku beli brg yg betul2 perlu je..*masa tu*
 
Sekarang, aku lagi suka membeli, baik offline mahupun online..tiap bulan mst ada sajaa yg aku idamkan..contoh bulan ni, belum lg dpt gaji aku dah ada target apa yg nak dibelanjakan..1. charms untuk bracelet; 2. SSC...dan 3. grill microwave haha hover tak?
 
Sebab tu before gaji aku akan listkan ape yang perlu aku bayar, segala bil2 atau hutang2 perlu dilunaskan terlebih dahulu before berbelanja..maklumlah harta2ku hanyalah pinjaman semata..kereta,rumah etc semuanya hutang..dah ade balance tu barula aku dpt plan ape yg akan aku beli..
 
Walaupun aku ada duit sendiri, aku jugak ada suami, maka aku akan bgtau dlu apa yg aku nk beli..biasanya dia okey je sebab aku beli guna duit sndri kn..melainkan barang tu betul2 takde faedah maka dia akan tak setuju..pastu aku akan fikirkan balik la samada nk teruskan atau tak..tapi biasanya yg aku nak dia akan setuju je, kalau dia yg kena bayar maybe dia tak setuju kn..ahakss
 
Biasanya barangan wajib yg aku akan beli adalah baju bajan anak2, tiap hujung bulan ada ada jualan kt opis, maka marilah kita menambahkan koleksi pakaian anak2..aku jarang beli baju utk diri sendiri, lebih suka belikan untuk org tersayang..hehe seronok tgk muka dorg happy dpt baju baru..terutamanya kakak Airis la..baju frozen rm5 pn dia dh happy sgt..bahagia tau tgk muka dia happy
 
Ade jugak yg ckp, dah ade suami kenapa belanjakan duit sendiri, sepatutnya suami yg perlu sediakan segala keperluan termasuk makan pakai isteri dan anak2..bagi aku entahla..sebab aku suka membeli kot?so tak kisahlah duit sapa kn..
 
Aku sering jugak berdepan dgn situasi di mana si isteri belikan sesuati secara sorok2 atau kirimkan duit kepada keluarga tanpa pengetahuan suami sebab takut suami marah..eh hello, duit tu kn duit awak, ape hak si suami nk menyibuk pulak..asalkan bukan ke jalan yang mungkar rasanya tak salah kan..gaji/pendapatan hasil titik peluh isteri tu kan hak mutlak si isteri..
 
Aku bukanla pandai sangat kalau bercakap bab agama ni, tapi bab harta dah hak wanita ni kita sebagai wanita wajib tau.."misalnya, wanita boleh berusaha untuk mengumpul harta tanpa berharap kepada pusaka semata-mata. Wanita juga boleh memperbanyakkan harta mereka dengan mengusahakannya atau mengupah orang lain mengusahakannya.  Termasuklah ajaran Islam bahawa pendapatan dan harta wanita adalah hak mutlak mereka dan tiada siapa yang boleh memaksa mereka melakukan apa-apa terhadap harta tersebut sekiranya mereka tidak mahu.  Malah, Islam juga mengajar bahawa suami tidak boleh menggunakan wang isteri tanpa izin dan sekiranya suami meminjam wang isteri, dia wajib membayarnya" sumber ikim.gov.my
 
Dah itu je nk coret, kang melalut makin panjang jadinya..hehe
 
Thanks sudi baca :)
 

Karnival Upin dan Ipin PICC

Last weekend (Sabtu) banyak betul event..mrR dapat tiket ke Formula-E Putrajaya, pastu ade pulak carnival Upin Ipin kt PICC..pagi tu mrR ke Presint 20 lalu kot PICC katanya ramai benor orang, nak pulak hari tu ae MAHSA Convo day..mg ramai la org..kt Serdang ade MAHA 2014..kt Mid ade Maternity & Children Expo (kecewa tak dapat pegi grab TT)..
 
Kitorg takdela plan beriya2 nak pegi carnival Upin Ipin sebab dah tau Airis penakut mascot..kalau tgk mascot dr jauh lg dia dah ketakutan..ini pulak nk bwk tgk dekat2, mg takla..tapi dalam ms yg sama nk jugak pegi tgk ape yg menarik tu
 
Bila dah tgk kt FB betapa ramainya org rs macam malas je nk pegi..tp kesian kakak Airis pulak sebab dah terlepas cakap nk bwk pegi tgk UI tu..so mrR ajak pegi jela dulu..kitorg gamble jela..aku dah cakap awal2 kalau takde parking atau kena menapak naik atas memang aku taknak..so dia ajak pegi je dlu, kalau dapat parking kita turun, kalau tak dapat kita balik je
 
Lepas maghrib, kitorg pegi..nasib kitorg baik jalan clear, dah takde jammed mcm siang tu..parking pn senang je dpt dekat lift, naik terus kt centre tu..Alhamdulillah..maybe dah ramai yang datang siang kot so malam tu mcam lengang sikit..
 
Ade booth jualan macam biasa..aku suka cuci2 mata, terjumpa booth lunatots sempatkan menerai Boba..best...tunggu gaji je ni dh gatai tgn nk membeli hihi..ade satu booth tu jual merchandise ummi marilah membaca ke ape, jual tudung budak, masyaAllah comelnye..niat nk beli utk Airis tp mahal sgt pulak rsnya, cancel dulu..haha
 
Jom layan gambo jela
 
papa dan Ayra

relax je Ayra
 
say cheese kakak
 
senyum tak berapa manis tu

cuak tgk mascot besar

ini je yg berani...alahai sape kt tengah2 tu...agagaga


nak bergambar dengan props pn takut

muka tu...ahahahha

baru okey sikit

makin suka pulak

dah..last shot jom balik

Kelakar tengak gambar kakak Airis, muka cuak je sebab takut mascot UI, terus tak jadi tunggu perarakan sebab nt dia lg takut..pusing2 kejap terus balik..
 

Friday, November 21, 2014

Baby Wearing

Selama ni sungguh aku tak alert pasal baby wearing what-so-ever..aku bukannya reti sangat bab2 gadget baby ni..stroller pn abang aku yg hadiahkan untuk Airis dlu, warisan turun temurun dah ke Ayra pulak..kalau ade adik lg inshaaAllah itu juga la strollernye..hikhik
 
Baby Carrier pulak aku beli yg sweet cherry mcm ni
murah je pun, masa Airis dulu rasanya dapat pakai 2-3kali..pastu budak tu mula meragam takmo duduk dlm tu dah..so bendalah ni terus tersimpan rapi
 
Beberapa hari yang lalu, *agak skema ayat tu* aku terbaca post seorang member, bengang betul member tu bila gambarnya bersama anak (guna carrier) dihentam abis-abisan oleh rerakan group, sampai dia terus delete gambar dan quit group tu..aku pun try la godek2 group yang dimaksudkan..
 
Memang betul, kat situ ramai otai2 babywearing, dari situ baru aku belajar term SSC, iaitu soft structured carrier, apa itu crotch carrier (macam aku punya tu), wrap, ring sling, mei tai etc..owh betapa ceteknya aku ilmu babaywearing ni..
 
So bila aku godek2, rupanya mg betulla carrier aku tu sangat tak sesuai untuk tumbesaran baby, sebab hanya kelangkang je yg disokong..kaki baby terpaksa dilurus dan bagi tekanan kt tulang pinggul, something macam tu la penerangannya..cer korang tgk gambar ni..boleh nampak kan ape perbezaannya tu
 
 
So aku dan asben decided not to use that carrier anymore, bahaya doh..kalau tak tau tu lain cerita, tapi once dah tau terus rs takut..efek sampai ke besar kot..
 
Then aku paham kenapa para group members tu meroyan la komen itu ini, dorg nak sampaikan betapa bahayanya carrier tu kepada anak dia..tapi mungkin cara tu tak dapat diterima oleh member tersebut...approach tu yg tak kena kot..wallahualam
 
Aku pulak jenis suka mengkaji apa yg orang cakap, tak semestinya apa yg kita baca atau dapat dr sesuatu laman/web/page tu betul, so kenala rajin google2 for more info..dan kesimpulannya aku berpuas hati yang crotch carrier tu tak bagus untuk tumbesaran baby..mujurla Airis dulu tak guna sgt mendalah ni...n luckily aku dapat info psl ni..
 
Ayra kalau diikutkan ok je duduk dalam carrier tu, selama ni dia sampai tertidur dalam tu..so aku assume Ayra shud be okey kalau aku bertukar ke SSC nanti..sekarang ni aku dalam proses survey SSC yg berpatutan untuk Ayra, n Airis jugak sebab most SSC boleh pakai smpai toddler..
 
Yang paling menggamit perasaan tentunya Ergo, mahal sikit, ade jugak option lain yang affordable (range RM300-RM400) iaitu Boba 4G, Snuggbaby, Pognae, dan Jumpsac..macam mn pn kena testdrive dlu, kalau Ayra approve then okey marilah kita bertukar..
 
Boba 4g - on promo RM385 only
Boleh dapatkan kt Lunatots, fab mom, obw, mamapanda, etc




 
Contoh2 Jumpsac Orbit - Rm350+- local brand..kagum
Website jumpsac.com
 

 
Snuggbaby Stork - price below RM350
another local brand..review semua bagus2..
website : snuggbaby.com
 


 
So aku dah shortlisted kan ketiga3 brand di atas, cuma design je yg susah nk dapat yg diidamkan sebab stok amat terhad dan aku dipahamkan untuk dapatkan stork atau orbit ni sampai berebut2,aduhaii camno nk dpt tu
 
Kebetulan, hari Sabtu lepas masa carnival Upin Ipin tu ade booth lunatots, dapatla test drive Boba 4g, en suami kata best, aku tak sempat try..nk beli tp cash pulak short, hahah malu toi..lg pulak takde desing tweet yg comey tu..uhuh maybe nextime rezeki kita ye pa..kuikuikui
 
 

 
 
 
 
 
 

  
 

Wednesday, November 19, 2014

Communication in English

Assalamualaikum wbt

Tajuk gempak tak..ahaha takdela gempak sgt on kan
Actually aku br je tamatkan kursus communication in english at workplace..kursus 2hari je pun tapi tak dapat nak gambarkan perasaan cuak aku ni
Maklumlah aku bukannya pandai sgt speaking ni..kalau suh writing inshaaAllah boleh je tapi bab bercakap sangatlah failed!!aduhaii
1st day macam biasa sesi ice breaking..kena la introduce diri sndri..cuma bezanya dorg nk ckp 1word that describe u.. n ape unik atau secret thing yg orang xtau psl u...giler jugak aku duk pikir apa la yg sesuai utk aku..atlast aku pilih word SHY...yes aku mg pemalu..kecuali kpd sesiapa yg mengenali diriku ini lah..once dh kenal aku xkn malu2 dahla
Yg psl secret atau keunikan tu aku cuma ckp aku ni from mixed marriage..mg perkara biasa je skg ni tp memandangkan dlm class tu aku sorg je kot yg mixed so boleh dikira unik kot
Dah abis bab introduce tu kena pulak pikir scene untuk role play..alahaii lemah betul la..dhla xpndai speaking kena berlakon lagi..pengsann
Tapi apa2 pn aku dh pn berjaya dapatkan sijil utk   course tu..so kira ok la..hopefully nextime jabatan akan adakan lagi kursus mcm tu n aku dpt join lg..dh tamat rs best pulak..byk jugak ilmu yg dpt..mane tau 1 fine day i can speak well in english..

Wednesday, November 12, 2014

Akhirnya

Yeah finally dpt jugak apa yg ditunggu2..aku memberanikan diri beli charms emas 916 secara online sebab harga yg ditawarkan jauh lebih murah dr pasaran..alhamdulillah smpai jgk akhirnya..tq kedai emas online :)

Friday, November 7, 2014

:;Testing

testing testing 1 2 3

AA :: Airis 3thn & Ayra 6bulan

 
Salam Jumaat,

Kisah dah 2minggu berlalu...
Airis dah masuk 3 tahun pada 18 oktober yg lalu, adela buat makan2 sikit..nanti kite belanja gambaq sekeping dua nah..tunggu fon baru dlu kuikuikui
Ayra pulak dah masuk 6 bulan..jeng3x time utk makan!!
Happy tengak anak2 membesar dengan jayanya, Kakak Airis semakin cerdik hari ke hari..sejuk perut mama tau..semoga membesar menjadi anak solehah
Adik Ayra pulak semakin tangkas dan gedebab..dh mula angkat2 punggong nk merangkak, senget2 mcm nk duduk..

Cuma yg agak sedih, 3-4 hari ni dorg tak berapa sihat, demam batuk plus selsema,kira pakej la tu..
Si Kakak tu kire ok sebab senang mkn ubat,yang adik ni mg tak galakkan sgt ambik ubt tapi batuk dia semakin menjadi2,kesian pulak dgr koh-koh-koh tu..
So ambik jgkla ubat,masalah pulak bila dia payah sgt nk telan ubat..menangis bagai didera time mkn ubat tu..huhu
Harap2 cepatlah anak2 mama sembuh, boleh kira berjimba2..

Dah itu je nk cite..wassalam

Thursday, November 6, 2014

Selamat tinggal kenangan

Salam..

Lama tak mencoret
Layout pn dah baru, main godek2 sendiri je..nak upah bajet dh larik so duk diam2
Nak citernye, fon yg dh lama berbakti lebih dua tahun sekarang dh bertukar tuan..bukan tak sayang tapi terpaksa lepaskan sebab tuan yang baru lebih memerlukan..ecewahh boleh gitu??
Ahahaha sebenarnya fon tu dah problem sikit, charge kadang masuk kadang tak masuk, lagi pulak kena sendal2 time charge, dah tak boleh kacau apatah lg nk calling2 atau msg2..huhu
Sayang bukanlah tak sayang, nak beli pn bukannya senang, bagi aku kira mahal la jugak walaupun tak semahal iphone..nk trade in kedai nk ambik 10% je dr harga belian..last2 post iklan kt fb group letak harga sekian sekian ade org sanggup terus je jual..tapi kt iklan tu siap2 mention yg charging port tu problem, taknak disumpah seranah belakang2 karang..
Dalam hati nk je tukar fon yg best2 sekarang ni, iphone 6 baru je launch, note4, galaxy alpha, masing2 ada keunikan/kelebihan tersendiri, tengok poket je mampu ke idok..
Dalam masa yg sama ade jugak cakap2 yg suggestkan Xiaomi, Oppo, Lenovo, Vivo, Asus etc yang jauhhh lebih murah dengan ciri2 standing dgn brand ipohne n Samsung, katanya branding yg jadikan iphone n Samsung tu mahal, otherwise dr segi kualiti features bla bla sama je
Bagi aku yg agak blurr pasal processor what-so-ever ni mg tak fikir sgt psl ram rom sebagainya tu, ko cakapla snapdragon ke, octa core ke, quad core ke, kitkat ke, ape ke yg aku tau Samsung best, terpengaruh dgn drama korea,semua kn pakai Samsung...ahahah walaupunnn dot dot dot
Tengoklah ape yg mendapat pulak nanti, so far gune je ape yg ade dlu..atleast aku still lg boleh berFB dan Ws..kire ok la tuh

p/s : buat ms Notty, jaga diri baik2, berbaktilah kepada tuanmu yang baru sebagaimana kau berbakti kepadaku selama ini..selamat tinggal kenangan..selamat datang kebahagiaan...pheewit :p