Tabung AA

Saturday, September 27, 2014

Resepi Ketupat dan Rendang Simple

Salam

Bersiaran di hari minggu..kt ofis sebenarnya arini, sementara nk balik ni sempat lagi nk tinggalkan jejak kt blog sendiri..hehe kesian kang dibiarkan bersawang pulak

Minggu depan kita bakal menyambut Hari Raya AidilAdha..walaupun tak semeriah Aidilfitri tapi tetap dirai..hampir 30 tahun usiaku, saban tahun kami sekeluarga pasti meraikan Aidil Adha, persis sambutan Aidilfitri..bezanya Aidiladha Mak akan buat ibadah qurban..kadang sikit kadang banyak, bergantung kepada kemampuan..

Last year, Mak buat Aqiqah untuk Rayyan, tahun ni perancangannya nk buat aqiqah untuk Ayra dan Hasif, tapi tak kesampaian sebab kitorg tak dapat balik kg..abang Iwan pn tak dapat balik..so Mak cancel buat aqiqah tu..tahun depan jela kot, Inshaa Allah

Al-kisahnya sepanjang 29 tahun beraya kt kampong bersama keluarga (tak kira keluarga sendiri atau mertua), tup tup tahun ni kena beraya bersama keluarga kecil kami je..i.e Papa, Mama, Airis & Ayra..huhu sedih ooii belum tibanya hari raya tu dh mula rs sedih..Mak apatah lg,mesti sunyi je kn..maafkan kami mak

Dalam pada sedih2 tu ade jugak excited nya..nk masak hidangan hari raya..ahahha mana penah aku msk ape2 sebelum ni..rendang pn xpenah buat oooiiii...ketupat tu ade la sekali dua,itu pn jadi tak jadi je..so kali ni dengan penuh semangat nk masak rendang, ketupat..kalau rajin n berkesempatan nak buat soto ayam (itu plg mudah kot) dan nasi arab (beli pek instant je)..

So bermula episode google menggugel resepi paling mudah..well org tak pandai masak mstla cari resepi yg seringkas n semudah mungkin kan..korg2 ade nk share resepi tak??hehehe sila up entry ye..kalau ade yg sudi nk berkunjung ke rumah aku amatlah dialu-alukan...bgtau dulu tau

Tuesday, September 23, 2014

Kad Kredit kena hacked lagi

Salam

Alkisahnye semalam kad kredit ku kena hacked lg..kali ni si penyamun siber tu guna kad aku utk 3x transaksi menggunakan matawang EURO..kegilaan apakah itu

Tengah syok2 tdo tetiba dpt alert dari bank yg aku buat transaksi..terkejut berok tgk matawang EUR kt situ...grrr geramnya rasa..

Pagi ni terus call bank, laporkan kejadian n person in charge tu ckp akan block-kn card..aku kena isi dispute form n faks kan ke bank..dh 1 keja pulak kt situ..amaun tu bank tetap akan bill-kan kt akaun aku n after investigation dorg akan refund balik..ahhhh tak suka tol

Actually aku masih ade 1 dispute yang tergantung..masa beli barang kt Giant Hypermarket bln 6 dlu abang Cashier tu charged 3kali kt akaun aku..dh report kt pihak merchant (Giant) and sampai sekarang belum ade ape2 tindakan pulangbalik..pastu aku report kt bank terus, masih dalam siasatan katanya, benda dh lama so ambik masa nk korek balik..itu satu hal jgk..sia2 aku kena byr interest utk amaun tu

Benda2 mcm ni yg buatkan aku tak suka pasal kad kredit..tapi aku tetap jugak teruskan..kenapa??sebab aku bukannya org kaya yg duitnya berkepuk2 sentiasa..kad kredit ni kalau betul cara penggunaannya tak memudaratkan pun..yg jadi tak bestnye bila pandai guna tak pandai bayar..haa itu masalah besar

Aku suka pakai kad kredit atas pelbagai faktor..salah satunya ada rebat tunai ats penggunaan...ade rebat utk belian pelbagai, ade rebat utk petrol..so ape yg kita belanjakan tu dpt balik la sikit..walaupun tak banyak..sebagai contohnya penggunaan petrol..sebulan ade dalam RM200..dpt rebat 5% @ RM10..sape nk bagi kn??pastu pulak jgnla tak bayar atau kurang bayar,sesia pulak rebat tu kalau kena penalty atau interest kn..so sila bayar penuh tiap kali datangnye bil ye kwn2..

Pastu lagi ade bonus point, point tu bile kumpul2 boleh redeem rebat gov tax RM50..so dah waived utk tahun tu..tak kena bayar dh..selamat

Annual fee pn kalau pandai cari, dapat yang waived for lifetime..jgnla cari kad yg kena byr rm300 setahun..aniaya diri sndiri tu namanya dikk

Lagi best certain kad kredit akan dpt extra discount rate..for instant kalau shopping kt Padini Outlet biasanya akan dpt diskaun utk pemegang kad kredit Citibank...walaupun 10%, kalau nilai belian tu tinggi, banyak jugakla save kt situ

Paling penting, kena bijak berbelanja,jgn spend something yg kita tak mampu nak byr balik..kalau rasa takleh byr utk bulan tu, hold dlu beli bln depan pulak..atau buat 0% instalment..byk kad kredit yg boleh 0% instalment tu sekarang ni..pilih je nk 6 bulan ke, 12 bulan ke atau up to 36m..terpulang kepada limit masing-masing



Friday, September 12, 2014

Happy 4th Anniversary

Salam

Lama tak mencoret di sini..sejak dua menjak ada baby ni kann

Alhamdulillah dah 4 tahun usia perkahwinan kami..Alhamdulillah dah dikurniakan dua orang puteri yang comel..Terima kasih Allah s.w.t atas segalanya..

BARU 4 tahun atau SUDAH 4 tahun..ada beza di situ bergantung pada pemahaman masing-masing..bagi aku, usia 4 tahun tu masih mentah..umpama anak kecil yang baru nak belajar membaca, menulis..kalau aku dulu 4 tahun asyik bermain je lg..sebab takde pegi taska whatsoever..usia 5 tahun baru mak masukkan aku ke tadika..so 4 tahun bukanlah apa sangat..nak kata saling mengenali hati budi tu memangla dah, tapi tak pasti setakat mana..tak mungkin sehingga 100%..

Dulu mula2 kawin, semuanya indah belaka..yelah nama pun pengantin baru kn..nk kentut pun malu2..sekarang ni hah ambik kau..sampai tak larat tahan telinga n hidung...bergaduh, bertekak, bermasam muka, merajuk..itu semua lumrah berumahtangga bak kata orang..kalau tenang je sentiasa rs macam tak puas pulak, takde thrill..hehehe

Dulu jugak aku agak rajin memasak..ingat lagi zaman2 rajin memasak buatkan bekal utk si dia tiap2 pagi..walaupun dia tak penah ckp terima kasih rs happy je..lama jugak aku masak tiap2 pg..smpaila airis usia setahun lebih kot..sekarang ni lagi la aku jarang buatkan breakfast..tambah2 lg dh anak 2 ni..kalut memanjang tiap pagi..

Dulu dan kini memang banyak yang dah berubah..walaupun BARU 4 tahun..sepanjang 4 tahun ni kami banyak membina kehidupan bersama, jatuh dan bangkit bersama, susah senang bersama.. mungkin orang lain dah ada segalanya even before berkahwin tapi kami masing-masing takde ape2..alhamdulillah sekarang dah 2 buah kereta, sebuah rumah dan inshaa Allah much more coming in..dan yg paling penting harta akhirat kami, Airis dan Ayra Batrisya..semoga membesar menjadi anak yang solehah, berbakti kpd ibu bapa dan dirahmati Allah swt senantiasa..Papa dan Mama akan berusaha jadi yang terbaik untuk kalian

Buat suamiku, terima kasih atas segalanya..n maafkan diriku yang tak sempurna..