Pages

Sunday, June 29, 2014

Airis vs Ayra

Salam Ramadhan al-Mubarak

Lama tak jenguk blog sendiri..maklumla bizi dgn uruskan 2 org anak tanpa suami di sisi..cewahhh hahaha

Alhamdulillah..usia Ayra dh 2bulan..dh makin cerdik anak syurga yg bernama Ayra Batrisya Mohd Rizal tu..dh pndai ajak berbual..dh pndai senyum..plg dia suka org dukung la..atau paling tidak dpt diriba..boleh tertidur dibuatnya..

Aku pastinya lebih tumpukan perhatian pd Ayra..tp dalam ms yg sama kena bijak bahagikan masa dgn Airis jugak..kalau boleh taknak dia rs dipinggirkan..kalau ikutkan setakat ni Airis takdela tunjukkan rs cemburu sgt kt adik dia..cuma kdg2 aku yg lost temper nk marah2 dia sebab volume suara dia yg tinggi tu mengejutkan si adik yg sedang tido..huhu lepas tu rs nyesal sebab mrh2 dia..

Mg aku akui sejak akhir2 ni aku selalu mrh2 Airis,ada saja cara dia nk dapatkan perhatian aku..kesian kakak Airis, sedang aku menyusukan Ayra dia ajak aku main msk2,doktor2 la..kdg aku layankan je kdg aku suruh dia ajak maksu main tp dia taknak..nk kencing berak pn nk suruh aku temankan skg ni,pdhal dia nmpak aku tgh susukan si adik..alahaiii anak

Pagi2 bangun tdo Airis akan dtg kt adik n cium adik dulu..sayang betul dia pd Ayra..kalau adik nangis dia akan cepat2 sumbat puting kt adik..doakan semoga kasih Airis pd Ayra akan kekal dan bertambah dari hari ke hari buat selamanya..





Sunday, June 15, 2014

44 days confinement :: Selesai akhirnya

Alhamdulillah selesai tempoh berpantang kali ni..

Aku simpulkan sesi berpantang kali ni agak light n easy..nak kata rigid sgt pn tak, chill sgt pn tak jgkla..certain things still kena ikut bebetul..

Mg ada pelbagai tatacara berpantang..semua org tak sama..ada yg tak boleh itu, ada pulak yg ckp boleh..n ada yg ambik sikap try n error kire kalau tak rs apa2 boleh teruskan..aku simpulkan kt sini kita bpantang ikut org yg jaga kita..contoh kalau mak kita yg jaga kita akan bpantang cara mak kita dulu2 ms beliau berpantang..ye tak??

Tempoh bpantang aku ada byk peringkat bila soal makan..10 hari pertama aku mg akan dihidangkan dgn lauk ikan je..ikan haruan, tenggiri, bawal putih n ikan kering..jns2 tu je hari2..mcm2 la mak aku msk..seb baik mak jns kreatif pndai masak mcm2..kalau aku sndri tah ape la aku nk msk..

Lepas 10 hari mak aku akan mula msk ayam..ms ni barula dia akan hidangkan sayur sawi..itu pn boleh mkn siang je..mlm xleh mkn sayur lg dah..ms ni aku dh mcm heaven sikit sebab takdela muak ngadap ikan tetiap hari..kdg2 mak aku msk daging jgk..hehe

Lepas 30 hari pulak aku dh mkn mcm2..roti, pizza, donut, kek etc..sebelum tu mak aku xbg tau..ada yeast katanya...oh ya sepanjang tempoh bpantang mak aku mg xbg mkn benda2 awet atau peram mcm kicap, air soya etc..xtaula kenapa..aku mls tanya kalau dia ckp tak boleh maka silalah akur..

Oh ya lepas 30 hari jgk aku dh mula panjang kaki..dh mula keluar beli2 brg..tp kt pasaraya dekat2 jela..n keluar pn siang hari je..sebelum maghrib mg kena masuk rumah dh..aku siap drive sendiri lg..yelah mrR dah balik putrajaya..takkan dia nk cuti 3bulan mcm aku pulak kn..hihi

Lepas 40 hari pulak aku mula stat minum air dingin dr peti sejuk..haha itu mak aku xbg pn..aku yg curi2 minum sebab xtahan sgt..aku bancuh milo pastu campur dgn air dr peti sejuk..ekceli takdela sejuk sgt pn tp feel dia sgt hebat..perghhh best..n ade 2kali aku mkn nasi goreng..ade org ckp benda msk 2x xleh makan ms pantang takut bentan..tp alhamdulillah takdela jd ape2 kt aku..

Sepanjang berpantang ni aku ade jgk tersalah mkn..ade sekali temankan airis mkn kacang shandong aku terngap 2-3 biji..lepas tu mula terasa lenguh2 kaki..jenuhla berurut pulak..mujur tak melarat..pastu aku termakan ikan bawal hitam..bisa tau ikan tu..akan terasa sengal2 kt batu meroyan..serik takkan sentuh dah ikan tu..huhu

Actually berpantang ni takdela susah mana..tambah pulak ade org yg tolong uruskan segalanya utk kita..kalau ikutkan mak aku tak kasi pn nk basuh pinggan sndri tp aku takdela smpai nk biar dia basuh pinggan aku..so sikit2 main air tu kira cincaila..tp mandi mg kena air pns je 44 hari..ikutkan mak aku nk rebus daun2 smpai 44 hari tp aku ckp takyahla susah2..kesian dia kena angkut air pulak dahla tangan pn sakit..kalau mandi air biasa tu senang bukak water heater je..tp siryes tak puas mandi air panas tambah2 bila basuh kepala..sabar jela..

Ape2 pun terima kasih mak atas segala galanya..mak bukan setakat jaga makan minum aku, basuh baju2 aku, tapi jugak anak2 aku..airis tu kemain lg dgn tokma dia,ape2 pn nk tokma yg buatkan..nk tido malam pn dgn tokma dia..terima kasih mak,jasa mak takkan terbalas dgn kata2..we love u mak

Sunday, June 1, 2014

Perihal berat badan

Arini (34days) baru pegi Klinik Kesihatan untuk 1st month check up routine..alhamdulillah both mama n baby sehat walafiat..

Ayra lahir dgn berat 3.1kg..4days later berat dia drop to 2.94kg..lepas 10d naik balik ke 3.2kg..pastu ms 20d nurse dtg check kt rumah timbang dia 3.5kg..n arini @ 34d berat ayra dh bertambah ke 4.05kg..nurse ckp graf cantik..well done syg..

Kalau berat anak mst nk tgk naik je..tp bila ckp psl si ibu mst nk tgk berat semakin menurun..ye tak?sape2 pn mst nk kurus/back to normal weight sebelum pregnant kn..mcm tu jugakla aku pn..

Ms Airis dlu berat sebelum preknen 52kg..smpai sebelum bsalin naik ke 62kg..tp selepas abis tempoh berpantang turun balik ke berat asal..tp tak lama lepas tu aku stop breastfeeding (mengepam susu) berat aku semakin menaik..puas aku diet xbyk mkn tp still naik..after almost 2yrs selepas melahirkan Airis aku preknen lg..n berat ms tu cecah 56kg..hahaha kira naik 4kg la sepanjang tempoh tu..

Sampai usia kandungan 40w berat aku naik ke 64kg..kira naik 8kg sepanjang preknen..n sekarang @ 34d berat dah turun balik ke 56kg..memandangkan ada baki 10hari lg tempoh bpantang aku harap dpt turun atleast 1kg..tinggal 55kg kira okla walaupun aim aku nk kembali ke berat 50kg..haha mampu ke???mcm tak je..

Sepanjang tempoh berpantang ni aku tak penah lg berbengkung dan bertungku..asyik tak sempat je..lg 1 bengkungnye takde adik aku guna..rs mls nk berebut pulak dgn dia..yelah masing2 pn nk kurus kn..aku plan nk pakai corset elken je tp terlupa nk bwk balik la pulak..psl tungku pulak aku segan nk mintak mak aku sediakan..ms airis dlu mak aku tiap2 bakar tungku tp aku yg xbuat..asyik ngelat je tdo peluk batu tu..lg 1 aku naik ruam2 panas bila btungku..bdn tak tahan pulak..so kali ni mak aku siang2 ckp xyah tungku la, berurut atas katil ceragem je..aku pasrah..sob sob sob

Aku cuma amalkan breastfeeding/pam susu, mkn makanan berpantang yg panas mcm lada hitam n kunyit dan minum air suam panas, walaupn kdg2 ngelat jgk minum air dingin..hehe..tapi yg frustnya walaupun berat dh turun ke 56kg tp jeans yg selalu aku pakai sebelum preknen still jugak xmuat..sangkut kt pinggul..hampesss..aku rs kalau aku bertungku n berbengkung mst dh boleh pakai seluar tu..aduhh 10hari lg je oii..