Tabung AA

Thursday, March 27, 2014

Kejadian-kejadian yang tak disangka

Salam Khamis...yess dh khamis, cant wait for tomorrow :)

Minggu ni penuh dengan pelbagai emosi..first of all tentulah pasal tragedy MH370 yang disahkan berakhir di lautan Hindi, aku pn sama macam korang-korang kt luar sana, sedih pilu sebak etc..masa pengumuman PM malam tu kebetulan aku berdating dgn mrR, kitorg ke uptown mines cari seluar utk mrR nk pakai g team building katanya..otw tu dh dgr yg ade press conference pukul 10..so dpt berita melalui update kengkawan kt fb je..balik tu cepat2 buka awani, tgk full statement..memang ramai yg tak puas hati dgn keputusan tu, tak kurang jugak yang tabah dan redha dgn ketentuanNya..dalam hal ni aku salute kt ahli keluarga yg tabah terima kenyataan, redha melepaskan insan tersayang yang tak mungkin akan kembali..tambah sedih biler aku dgr rintihan sorg isteri kepada krew MH370, Ya Allah sebak giler rasanya..mg tak dapat menahan airmata ni..

Then aku dapat khabar gembira, pengasuh anak aku sudah kembali!!itu bermakna dia bolehla jagakan Airis n baby nanti..takyahla aku pening-peningkan kepala cari taska/pengasuh lain dalam ms terdekat ni..Alhamdulillah syukur

Monday, March 24, 2014

Misi Pencarian Taska Tadika

Salam

oooh Monday blues...

Sejak dua menjak ni aku takde keje lain selain menggugel taska tadika untuk both baby n kakak Airis..memandangkan tak lama je lg aku dh nak meletup so lebih baik setelkan hal taska tadika ni awal-awal..aku mg tak suka keja last minit..biar semuanya ready n setel baru puas hati

Perancangan awal kitorg taknak antar Airis ke tadika dulu, tunggu 4 tahun (2015) baru nk cari playschool, then 5 tahun (2016) baru masuk kindie..bukan taknak dedahkan terlalu awal tapi taknak dia cepat bosan je..aku perasan budak ni jenis cepat je belajar,sekali tunjuk itu ini dia dh boleh hafal, pastu kalau kita nak ajar lagi dia taknak dah,dia pulak nk ajar kita...tapi perancangan Allah swt sebaik-baik perancangan, tiba-tiba pengasuh Airis a.k.a Mami Nora dah tak dapat jaga dorg walaupun dah siap berjanji bagai, kitorg terpaksa pasrah dan redha..

Kalau boleh nak tempatkan Airis n baby kt satu tempat, senang nak antar, senang nk ambik, lg senang kalau satu jalan kitorg ke opis so takdela kelam kabut pepagi nanti..maklumla mama dorg ni kan selalu terlajak tido...hahahah :p

Survey punye survey adelah jumpe beberapa taska up to 4 yrs old..so boleh tempatkan kakak n adik sekali..yang bestnye aku ni tukang google je, dapat no fon aku akan pass kt mrR suh dia yg call tanye itu ini..hehe bijak tak?kena la bekerjasama kn..mne boleh aku buat semua sorg2..hihi

Beberapa taska yg kitorg shortlisted kan spt berikut :

1. Taska BondaMama Ilham Zarif
- pakej asuhan 3 bulan hingga 4 tahun (sesuai untuk baby n kakak Airis)
- pakej Junior Iqra' untuk 3 tahun ke atas (kakak Airis boleh join)
- terletak di Presint 11A (senang kitorg nk antar n ambik)
- Monthly fees berpatutan (mrR ingat2 lupa pulak struktur yuran, tapi kalau tak salah RM400 untuk kakak n RM350 untuk baby) - total RM750 for both
- http://www.bondamamailhamzarif.com/

2. Real Kids Putrajaya
- Real kids tot untuk 6-30 bulan ( kena tunggu baby 6 bulan - starting November 2014)
- Real kids first ( sesuai untuk kakak Airis)
- ade mcm2 program..English n Mandarin medium (untuk Kakak Airis)
- located at Presint 8 (laluan kitorg pegi balik keje)
- monthly fees tak sure, belum call tanye..estimated @ RM850+/- for both
http://www.realkids.edu.my/

3. Taska Tadika Vonad
- Taska Vonad untuk 6 bulan hingga 4 tahun (sama mcm Realkids - kena tunggu November 2014)
- Tadika Vonad untuk 4 tahun ke atas ( Januari 2015 dah boleh antar kakak Airis)
- program lebih kurang realkids, cume takde mandarin rasanya
- located at Presint 15 (sangat jauh dari rumah n ofis kitorg)
- monthly fees tak sure..estimated @ RM850+/- for both
http://www.vonad.com.my/

4. Taska Generasi Gemilang
- yang ni belum call tanye ape2, tapi yang tau kt kompleks kejiranan Presint 9
- monthly fees estimated @ RM750+/- for both

Kebanyakan taska kt Presint 9, memang banyak tapi kitorg tak sempat pn nk pusing2 lagi..mrR la, bizi memanjang..kalau free nak aje ajak dia terjah mane2 taska lagi yang ade sekitar Presint 9/8/11 tu..bukan ape, masing-masing ade pros n cons, tapi yang lebih penting sekarang kitorg nk antar anak-anak starting bulan Ogos 2014 ni, bukan semua taska yang ade kekosongan, kalau boleh ambik kakak tapi takde kekosongan utk baby macam mane pulak kn..huhu

Actually kitorg ade jugak dapat sorg pengasuh (rumah)..elok je rumah dia pn bawah rumah kitorg je, kitorg pn dah pegi lawat periksa umah dia, mrR duk soksek2 pulak kata rumah dia mcm tak sesuai utk baby n kakak,sebab banyak barang kaca..akuarium pn ade..huhu dah tu yuran boleh tahan jugak, RM640 for both baby n kakak..mahal jugakla kn, dhla takde ape2 learning session utk kakak..itu yg kitorg decide antar taska je..hopefully dptla jumpe taska yg sesuai menjelang Ogos 2014..inshaaAllah

Thursday, March 20, 2014

Bila Airis mula ber-selfie

Hahaha suka je dia nk senyum2...kalau kita nk snap kemain payah nk senyum tau...

p/s : Airis dah berada di kampong sekarang..rindu sgt2 kt dia..Kakak tunggu mama balik bulan depan ye sayang, don't nakal2 tau

Thursday, March 13, 2014

Edisi JJCM :: Kuching ~ Last Day

Salam...

Ok nak setelkan story pasal Kuching..hehe

Last day tu membe aku flight awal pagi..pukul 7 dorg dh take off..sebabnya dorg nk teruskan perjalanan ke Kedah pulak lepas tu..Isnin dah keje kn..kitorg pulak flight pukul 540ptg..so still ade ms nk pusing2 bandaraya Kuching

Pagi tu after check out kitorg just bekpes kt McD..pastu bergambar lagi sekali kt Tugu Kucing tu..Airis kalut betul nk bgambar dgn kucing tu tp bila smpai dekat takut pulak dia..haihh

gaya hiphop ke ape anak aku ni

mama takleh celik mata..panas hihi

dua2 sepet

Airis tengok mane tu??

peace

Haa...takut la tu

peace aje

masyammm je anak mama ni

tengok mane la tu..susah benor nk pandang kamera tau

Lepas puas bergambar dgn kucing kitorg ke Cat Museum pulak...jenuh jugak pusing ikut GPS tu..akhirnya jumpe..tgk punyela ramai org..rupenye ade pertandingan kucing ari tu..nasib kitorg baik lg,boleh tgk kucing real instead of patung punye...aku suka kucing.Airis lagilaaa suke...
 
Pertandingan kucing ~ crowded sgt tak sempat snap kucing2 cute tu

Dalam cat museum..harimau??

Airis takut patung2

Gitu jela aksi dia

Kucing cute suke pulak

sampai kiss gambar kucing tu

mane kitorg??

comel kn?

pndai dorg buat ni

kita minum duluuuu

yezzza...barula ceria

RM400...nak beli?

aksi papa melayan anak

apsal muka gitu pa?hahah

cute nyeeee

anak mama

teruknye mimic muka mama

cantik kn...*kucing tu*

Airis bekenan kucing tu

main2 mata ye

eh..siap pegang2 lagi

"hi jojo"....kata Airis

Babai jojo

budak penakut

dah..jom balik
 


Dah tengahari gitu kitorg bergerak cari lunch pulak..tak tau nk mkn kt mne so decide pegi shopping mall area jalan ke airport tu..CityMall kot kalau tak salah..rupenye baru je buka,shoplot pn masih banyak yg tak berpenghuni..masa ni Airis agak cranky, niat nk masuk Metrojaya cari baju dia tp dia taknak baju,katanya nk eskrem..sabo ajela...

Dah pukul 3 gitu kitorg gerak ke airport..dh check-in luggage semua br tau flight delay ke pukul 650..aduk ade 3jam lebih lg nk menunggu..masuk jela boarding hall..Airis ketiduran kt atas kerusi tu,kesian dia..pukul 610 gitu barula dorg pgl utk masuk flight..selamat tinggal Kuching,till we meet again :)

Airis takmo naik flight ni..nk baik MAS yg landing kt sebelah...wuwuwuwu

opssss teruk muka mama

budak ngantok

upah tab aje baru duk diam ye

three of us...

Wednesday, March 12, 2014

Edisi JJCM :: Kuching ~ Day 3

Salam..sambung hari ke 3

Kitorg plan nk keluar awal utk hari ke3..sebab nak ke Pasar Serikin kat area Serian..actually ni pasar ni macam padang besar atau wang kelian je kalau kt utara, tapi memandangkan dh sampai sini n org duk soksek2 psl pasar serikin so marilah kita pergi jugak...jarak dari Bandaraya Kuching cuma 57km tapi mengambil masa sejam jugak nk smpai sebab jalan biasa,takde banyak signboard pulak tu..korang nk pegi mg kena standby GPS seumpamanya so that korg tak sesat..hehe

Harus diingatkan cuaca di sini agak panas..katanya sebab terletak di garis khatulistiwa..maklumlah sempadan Kalimantan-Sarawak kan..so better korang standby air masak,pakai baju nipis (yg tak panas), bwk payung or topi..kitorg sampai kira2 jam 9 pagi tp cuaca macam dh 11 pagi je teriknya..

Airis ni belum ape2 dah hirup separuh botol air..


sila abaikan perut makyong yg menboyot itu

keadaan di Pasar Serikin seawal jam 9pagi

Awal lagi papa dh belikan kacang..nk upah Airis utk behave..haha

Banyak betul gerai jual telekung sulam lawa2..cotton paris cuma RM50 je..

Tak boleh celikkan mata..panassss

Airis nk rehat dlu..mama p la shopping

Tudia..boboi ka gegel ni??

Syok dia berehat atas kerusi rotan ni..sampai suruh papa belikan

beli air pulak...
 
Kat sini aku tak shopping banyak pun,mrR dapat cincin steel batu delima sebentuk, aku beli kain pasang sulam, cardigan, dress, topi upin ipin tu utk Airis..total loss dlm Rm200 jugak la..
 
Membe aku sorg tu shopping sakan..memborong telekung sulam serendah RM25 sepasang..yg sutera RM50 kot..dia beli banyak utk adik beradik dia katanya..aku tak beli sebab duk piker baggage aku book 20kg je,kang terlebih berat naya je kena extra charge..bukan tak tau AA tu kan...huhu lgpn aku dh beli telekung utk adik beradik aku baru2 ni kt GM, yg lycra tu..itu pn harga lebih kurang tu jugak..
 
Dah setel memborong, kitorg ke Tasik Biru pulak..cantik tasiknya..banyak pasangan pengantin duk shoot..kitorg tgk dari atas jela..tak turun pn kt pelantar tu..tasiknya tenang je, takdela biru sangat tp aku suka tgk..tenang je rasa
 
eh dalam gambar nmpak biru pulak ye

tgkla anak aku..muka nakal..macam papa :p

nak kawan dgn si kakak je katanya..dgn adik yg sebaya taknak kwn..airis ni mg tau


peace

Us ~ membe ni aku kenal masa study Uitm Perak..close smpai sekarang..kitorg pgl dia "Not"



Not n family
 
Our small family

My sweetheart..auwww
 
Lepas tasik biru cadangnya nak ke gua pari-pari n gua angin..tapi terlajak pulak n malas nk berpatah balik so kitorg terus jela menuju ke balik ke Bandaraya Kuching..letih oii
 
Kitorg straight ke Kg Gersik tempat yg sama mcam petang sebelumnya tapi kali ni kitorg tak naik perahu dah, terus drive ke seberang sana..since membe aku ni book tiket seawal 7 pagi so dia nk beli kek lapis siap2 dah..esok pagi mg tak sempatla kn..so marilah kita memborong kek lapis..kitorg pilih utk soping kt Mira Cake House..aku beli 17biji sementara Not beli 14 biji..dorg bagi free 2 bji kek utk aku n 1 bj kek utk Not..Alhamdulillah...kek lapis ni pelbagai harga tau,ikut standard la..kalau yg lapis biasa2 tu RM10 je,aku ade beli hati pari rm20 sebiji sebab bos aku suka yg tu..haha
 
Petang tu kitorg berjalan2 kt area waterfront cari souvenir pulak..aku beli keychain, magnet fridge utk kwn2..pastu beli t-shirt standard I love Kuching tu utk aku n Airis,mrR takmau pakai so tak payah beli..jgn membazir tau..
 
Malam tu kitorg just jalan2 kt tugu kucing je..naik perahu lagi sekali sebab budak2 tu nk sangat naik lagi..pegi makan nasi ayam penyet special kt foodcourt tu lg..puas mkn kt situ..murah dan sedap
 
gambar kenangan di pintu hotel

ahli rombongan cik ayda

Airis, Syaurah dan Zahraa

Dua beradik comel

tgkla Airis....ade je aksi dia

suke sgt pose gitu

huh.....

me n my best buddy

geng I love kuching

jom kita naik perahu!!

aduhhh boolatnya muka

sweet je dorg ni

Mama n Airis

Bandaraya Kuching

Port wajib utk posing di Kuching

2 families bergabung meletops

3 *n half* of us

pelancong lain pn nk inteprem

miawww

Papa n Airis
 
 
Dah..itu je utk hari ke-3...sambung esok ye