Tabung AA

Thursday, February 27, 2014

Kisah Seram Kak Ton

Salam

Pagi2 aku dah serbu rumah orang..blog yg wajib aku ushar adalah blog kak filla dan kak elly..best sebab dorg rajin post entry,hampir setiap hari...harini baca kisah seram kak elly ms lahirkan anak pertama dulu...tetiba aku pn teringat kisah aku..

Aku bukanla nk bangga diri atau riak, tapi kalau ikutkan sejak kecik aku bukanla jenis penakut..rumah mak aku kn 2 tingkat..kami adik beradik termasuk mak ayah aku suka tidur kt bilik bawah je..kira ade 2bilik kosong termasuk family hall yg luas kt atas tu takde sape duduk..tmpt kitorg dump barang2 tak pakai..so tingkat atas tu agak semak dgn pelbagai barang..dulu aku suka bela kucing,dan ada sekor kucing betina yg sangat manja dengan aku,smpaikan nk beranak pn nak aku temankan..ada satu masa tu dia nk beranak kt tingkat atas rumah,ajak aku temankan pukul 2pagi time semua org sedap berdengkur..aku pn dgn perasaan belas temankan dia kt atas tu sorg2..mcm2 bunyi la aku dgr,nak pulak rumah aku tu sebelah tanah rizab kubur (kosong)..seberang rumah pulak ade masjid n tanah kubur yang berpenghuni..ms kejadian tu mak aku terjaga n rutin dia suka tgk anak2 dia tidur kot,dia check tgk aku takde kt tmpt tidur,ape lagi gelabah la beliau mencari aku..aku dr atas dengar jugak mak aku pgl 'kakak...kakak'...aku tak menyahut sebab aku igtkn aku bkhayal,kot2 la 'benda' tu yg usik aku..smpai mak aku pulak yg cuak igt aku hilang..haha..last2 aku turun tgk mak aku yg pgl..pendek cerita selama aku membesar kt rumah tu tak penah la 'benda' tu muncul depan mata aku..usik pn tak penah...Alhamdulillah...tp ayah n adik2 aku dah beberapa kali jugak terkena,smpai skg dorg mg takut..sekarang rumah tu kitorg buat kilang memproses makanan je i.e tmpat mak ayah aku memasak untuk berniaga je, kitorg dh pindah nk stay kt rumah lain..

Sampaila aku umo 20-an,aku study kt sri iskandar, perak..ada satu kejadian jugak kt kolej kediaman..biasalah kt hostel mg akan ada mcm2 perkara kn,tapi aku takdela terbawa2 sgt dgn cerita org..walaupun ms tu selang dia pintu dr bilik aku ada kes budak hysteria,pastu melarat ke kes polong etc tapi aku tak ambik port sgt,asalkan tak kacau aku...kdg2 aku baca jugak surah yassin,tapi most of time takdela rajin pn..suka lg bersembang merapu dgn kwn2 sebilik...penah satu ketika roommate aku lepak kt tangga (kebetulan bilik kitorg dekat dgn tangga menghadap kolej bdk laki..so tiap mlm duk kt tangga smbil sembang sambil cuci mata..hahaha) aku tak join mlm tu sebab rs tak sihat..jadi kebiasaan suka tarik tilam bentang tgh2 bilik tdo ramai2..aku tdo sorg2 je ms tu..tetiba rs mcm bdn aku dihenyak,kipas bilik tu rs kuat sgt smpai terbang2 kain langsir,aku rs mcm aku jerit pgl kwn2 aku tp suara tersekat kt kerongkong..aku kumat kamit baca surah al-baqarah (ayat kursi) then tak lama lepas tu aku pulih spt sediakala..aku terus keluar join kwn2 aku lepak n tak cerita pn kt dorg psl tu..aku pn lama2 lupa je psl tu..n aku still berani lg tgk citer2 seram kt tivi tu..tak pulak rs takut ke ape walaupun tgk sorg2 waktu tengah malam..

Hampir 3 tahun lepas, ms aku berpantang lepas besalinkan Airis, aku sekali lagi kena ganggu..ms tu aku sorg2 dalam bilik..Airis ms tu kena warded..aku pulak duk bersedih sorg2 dlm bilik..mrR ade kt ruang tamu duk tgk tv,mujurla bilik aku tu mg dekat je dgn ruang tamu..aku kena tindih lg sekali..nk pgl sape pn tak boleh..rs mcm terawang-awangan antara reality atau fantasi..sebaik aku sedar aku terus pgl mrR,kalau boleh nk mtk dia duduk je dekat2 aku..tp takdela aku ngada2 gitu..aku suruh dia duduk depan pintu je smbil tgk tv..huhu lepas kejadian tu aku terus jadi penakut tahap gaban..aku tak tengok dah citer2 seram kt tv..jgnkan tgk citer,tgk iklan pn aku dh taknak..kalau dgr cerita antu pn aku boleh2 nk elak..walaupun benda tu tak muncul depan mata aku, aku tetap rs keseraman dia..huhu

Monday, February 24, 2014

Perihal nama anak

Salam

Dua tiga hari lepas adik aku ngadu..yg nama yg dah di-reserved utk new coming baby dorg telah dicilok org..n 'org' tu pulak bukannya org jauh, ipar duai sendiri!!aduhh kesian jugak bile dgr citer dia,tp apakan daya, 'org' tu dh bersalin dlu dan dah pn register nama tu utk anak dorg..frust la adik n BIL aku ni, sebab dh siap pakai system voting bagai utk namakan anak dorg nanti...anak first kn, boboi pulak tu (dalam family-in-law adik aku tu belum ade boy)..tup2 biras adik aku ni terbesalin dulu at 34weeks due to few complication..so taktau ape punca dia namakan anak dia dgn nama yg bdk berdua ni dh pilih..bukannya dia tak tau yg dorg ni dh sepakat nk letak nama tu...aku dengar ajela,tak tau nk pujuk mcm mn,tp yg pasti dorg kena la cari nama lain...seb baik tak bersalin lg adik aku tu..kalau tak mau gelabah cari nama anak..takpe dik,ade seminggu lg ni ko cari jela nama lain ye

Aku n hubby mg awal2 dh cari nama anak..nk namakan anak pn bukannya semudah ABC, kena tau ape pangkal ape penghujungnya, takleh main letak je pastu pgl nama lain..aku taknak gitu (seboleh-bolehnya la)..ms Airis dlu jenuh jugak memikir,kalau ikutkan mrR nk namakan Raisha Amani, dia dah siap catat kt buku nota dia..bila aku terjumpa buku tu kesian pulak rsanya kt dia,beria benar nk letak nama tu tp dia mengalah dgn mak aku, nk namakan cucu sulung dia dgn nama Iris,kami modified sikit letak pangkal A jadi Airis, pastu kami cari lg nama belakang **nak jugak 2** n dapatla Batrisya yg bermaksud cerdik,pintar,bijaksana..jadila maksudnye Bunga yang cerdik,pintar dan bijaksana..bg aku nama tu biar ada maksud,tapi taknak terlalu berat maksud nya smpai budak tak dapat 'bawak'..wallahualam..

Untuk anak kedua ni pulak,kami dh reserved kan beberapa nama both utk girl n boy..sebab tak dapat dipastikan lagi gender selagi belum lahir kn..ape2 pn yg pastinya mrR nak namakan anak dia Rizqi kalau babyboy, aku pulak planned nk namakan Ayra kalau babygirl..walaupun ade beberapa nama anak teman yg sama bagi aku tak menjadi masalah asalkn bukan dalam satu family, bukan ape kang panggil 2-2 pn datang..hehe..harapnya korg pn tak kisah kalau aku namakan nama anak aku sama mcm korg ye :p so kita just tunggu dan lihat sape yg kena...kekeke

Aku suka kalau nama anak-anak nanti dengar seakan-akan..contohnye mcm nama kami adik beradik,yg pmpuan semuanya bermula dengan Aida..so bile kt skolah cikgu dh boleh recognize, si Aida ni adik aku, or aku ni kakak kpd Aida tu..hahaha walaupun byk menimbulkan kekeliruan sebenarnya tp aku berbangga mak ayah aku namakan kami sedemikian nama..so kalau boleh aku pn nk mcm tu jugak utk anak-anak aku..dan kalau boleh semua nk pangkal A sebab aku, ayah, n atok aku semuanya pangkal A **dasar selfish** haha..kalau dari mrR nama dorg mg takde yg sama,so dia tak kisah sgt ape2 pn asalkan dapatkan persetujuan dia dulu..takdela aku nk belakangkan dia semata-mata nk penuhi kehendak aku..hehe kalau boleh babyboy pn nak namakan A,tapi mesti mrR nak letak pangkal Muhammad kn, aku redha jela...huhuhu







Monday, February 17, 2014

Airis Batrisya :: Anak dara mama

Salam

Lama tak mencoret di sini..malas plus takde idea nak bercerita..terbaca entry blogger psl progress anak,aku tetibe teringat Airis..

Esok 18hb Cik Airis Batrisya dh 2 tahun 4 bulan = 28bulan!! Wahhh anak mama dh besar la..tak lama lg dh nk jadi kakak..selama ni pn mg Airis dah bahasakan diri dia kakak..marah kalau mama papa tersasul pgl dia adik..mst cakap "kakak lah"..haha comel

Kakak Airis ni tido melasak tau..menurun mama kot, :p tp sejak ada Airis ni aku dh kurang lasak, sebab aware anak ade sebelah kn,kang terpenyek bdk tu tak ke naya je...Airis punye penangan lasak aku smpai nk terjatuh katil..dh beberapa kali pesan kt mrR, pindah rumah nanti nk tukar katil king size, queen size tak muat..haha lepas ade adik nt Airis kena la belajar tido sendri eh,tak leh jd H lg between mama n papa...hehehe

Sejak balik dr kampong tokma, Airis ni sedikit degil or keras kepala..kalau mama marah mg bo layan je la..dgn papa dia takut sikit..dgr bunyi grill je dh gelabah dia takut papa marah..kdg2 gaduh jgk dgn mama sebab taknak dgr ckp..mama larang takmau dengar pn..huhu penah beberapa kali aku terpukul kaki dia,sebab terlalu geram..ade org ckp dia mcm tu sebab nk dpt adik..wallahualam,mama papa harap sgt Airis tak berterusan macam tu..mama papa sayang kakak no matter what

Airis skg ni suke sgt menyanyi..lagu kegemaran dia : papaku pulang dari kota, twinkle2 little star, buai laju2, ayun adik ayun, nenek si bongkok tiga, tayo the little bus, wheel on the bus, ABC song..tu semua lagu yg ade dlm tab dia..kalau tak on tab dia suh aku nyanyi,kalau papa nyanyi lirik hancus mula la dia marah.."bukan....papa tak pandai,mama nyanyi la"...ayat dia..kelakar..aku tau papa dia saja je buat salah lirik sebab mls nk nyanyi utk si anak tu..aritu tok dia ajar lagu anak nabi kita, xmau nyanyi pulak dia,tak best katanya...adoiiii mst mil aku igt kitorg xajar lagu2 islamik kt Airis,asyik nk lagu omputih je..bajet anak speaking la pulak..heheh pdhal mak ayah nya melayu pure, loghat Kedah lg,haha

Airis jugak suka main masak2..tak sia2 papa belikan kitchen utk dia..kejap2 dia pegi masak nasi, sup pastu suap aku makan..tanye sedap tak?aku pn layankan ajela ckp sedap..kalut pegi tambah lg..haha kalau aku ckp pedas cepat2 dia pegi ambik air pulak..bdk2 nk membesar, layan kan ajela imaginasi dorg tu kn..yg penting jgn biarkan dorg main dgn pisau/gunting/benda2 tajam yg betul2 tu..setakat mainan tu takpe,biar dorg tau ape fungsi satu2 benda tu..kalau semua nk kawal itu tak boleh ini tak boleh pn tak elok jugak..biarlah dorang explore n learn

Satu hal yg aku rasa ralat, Airis tak suka belajar n diajar..sebenarnya salah aku sebab tak train dia belajar dr dlu..mrR je yg rajin ngajar dia ABC, Alif Ba Ta, 123 dari dulu lg..harapkan aku,kdg rajin kdg malas..so smpai skg bila aku nk ngajar je dia xmau dgr..aku ckp 1 dia ckp 2..taknak sebut 1..aduhh..jenuhla aku nk suruh dia ikut aku mengira..tp bile daki tangga or duk sorg2 dia boleh je count 1-10..okla kot..pelan2 la ajar..ABC pn suke nyanyi laju2,dh tunggang terbalik la susunan dia..bile kite gelakkan dia lagi dia nk nyanyi merapu..suh baca slow2 mg taknak la jawabnye..huhu aku rajin beli flash card, story book, etc tapi malas mngajar,acaner tu??mg salah sndri..sila lempang laju2

Airis ni agak cerewet n memilih jugak..sekali nk outing jenuh pilih baju ape yg dia nk pakai..kalau tak kena gaya dia xmau pakai baju yg aku dh sediakan..gatal la panas la..macam2 alasan dia, hehehe..pastu kalau shopping nk beli baju pn same, kalau yg dia tak berkenan janganla gatai tangan belikan jugak,dia xkn pakai..tapi kalau sebut nk pegi shopping kemain seronok dia..nak pegi alamanda aje..ahahah jenuhla papa

Ape lg eh nk citer psl kakak airis ni...banyak yg aku nk story sebenarnya tp rs mcm dh penah cerita so xmaula ulang2 dh..till then, bye




Friday, February 7, 2014

Layout baru..semangat baru

Salam Jumaat

Yeay layout dh siap..credit to Izza Sakura (cherry blossom) sebab btungkus lumus siapkan layout utk kak ton yg cerewet ni..hehehe sape yg nak customize layout bolehla refer blog beliau ye..dijamin murah n puas hati hehe

Aku mg suka tukar2 layout..bila rs bosan atau nampak sama mcm org lain aku mula google layout baru..selalu ambik yg free template tu je..adjust sane sini sikit..tapi tak best sebab tersama mcm blogger lain..hihi itu yg tenplate aku tak kekal lama..kali ni harapnya pakai lama la..sebab customize kn..walaupun sebenarnya aku bukanlah ade idea sgt ape yg aku nak utk blog aku..mujur izza banyak membantu bg idea..

Blog ni pn wujud sebab suka2 je..lg pulak aku mula create blog sendiri ms nak bertunang tahun 2009 dlu..dh hampir 5tahun kot..ms tu aku banyak follow blog yg diy hantaran etc..aku ni bukannya pandai sgt menulis apatah lagi mengarang..ckp mengarut2 je pn..nasibla sape yg baca tu ye..paham2 ajela..

Sekarang ni blog aku banyak berkisar kehidupan peribadi dan keluarga aku,terutama kisah anak2..in shaa Allah aku akan kekalkan blog ni sebagai tatapan anak2 di kemudian hari..biar dorg tau ape yg dorg buat ms kecik2 hehe

Thursday, February 6, 2014

Samsung Galaxy Tab 3 - Kids

Salam

Saje nk review..gadget terbaru khas untuk kids..yg mana kitorg rs sangat sesuai dgn Airis yg semakin meningkat usia..


Sumber : Samsung.com.my


Tuesday, February 4, 2014

Percutian CNY yang mengujakan dan meletihkan

Salam..

**Abaikan blog layout yg masih messy..still under construction kata omputih..hihihih

Setelah 4 hari puas bercuti,arini baru masuk keje,setelkan laporan2 tahunan yg still pending..huarghhh tetibe je menguap..

Nak story sikit psl our short vacation ke Johor ms cuti CNY baru2 ni..lepas anta MIL dan SIL ke stesen bas kajang, terus kitorg gerak ke Johor..time 1130 gitu..on the way sangatlah jammed smpaila lepas nilai mcm tu br jalan clear sikit..nk keluar Selangor pn dh sejam lebih..bayangkanla pukul 5 baru kitorg sampai ke Kulai untuk check-in hotel..

Untuk percutian ni aku la yg book hotel, reason utama pilih area kulaijaya sebab nk dekat dgn JPO..ahahaha mg tujuan utama tu nk melilau kt JPO..area lain tak pandang la kononnye..kuikuikui..
Kitorg menginap kt Nouvelle Hotel..hotel baru, ok la facilities dia..harga CNY rm148 utk standard room..bolehlaaaa tapi yg tak boleh blah breakfast dia, ms aku tye katanya buffet breakfast, tetibe hari kejadian served breakfast lak..aku ambik set nasi goreng cina while mrR ambik English breakfast..serius tak sedap!!!sejuk dingin lak tu makanan dia..patutnya boleh serve panas2 sebab org pn bukanla ramai pn..huhhh kalau ku tahu baik stay kt Tune Danga Bay je..dh sah2 xde bfast..save lg

Hari ketibaan tu, lepas kitorg lepak2 mandi solat semua kitorg keluar menuju ke JPO..girang bukan kepalang la kn..org pn tak ramai sangat..duk baca blog org nk masuk butik itu ini kena beratur la ape,tp by the time kitorg pegi tak yah beratur2,leh walk in terus je..syok...1st day mcm cuci2 mata je dlu..usher yg mne bkenan..tp sembat jugak mrR rembat jeans sepasang, n memborong jgk aku kt poney outlet..harga kt poney tu same je mcm outlet kt equine park,cume lebih byk pilihan..levis pulak mg murah compare kt butik sekitar KL..itu yg mrR terus nak beli je..utk aku,nan hadoo...huhu

Lepas keluar JPO, kitorg gerak ke Pasir Gudang..boleh pulak mrR tanye aku mane tmpt mkn ikan bakar best mcm aku org JB kn..so aku pn start google engine,dptla satu tempat nama kg pasir putih..terus on navigation direct ke sane,ambik ms setengah jam gitu smpaila kt tmpt yg dituju..yeahh mkn ats restoran terapung uolls..mcm perkampungan nelayan gitu,best sgt lauk2 dia..plus murah..kitorg order siakap 3 rasa, sup cendawan, kailan ikan masin, udang kunyit, baru RM49!!mg boleh pegi lagi nextime..owh nama kedai tak ingat la pulak..hukhuk

Esoknye lepas check-out hotel kitorg gerak ke JB, nk cari kacang pool haji kt plaza larkin..thanks to navigation byk membantu,jumpe jgk plaza larkin..mule2 kitorg igtkan plaza tu attached dgn stesen bas n pasar awam larkin,jenuhla melilau cari foodcourt dia..rupenye bangunan opposite..aduhai lenguh kaki berjalan rupenye dekat dgn parking area tu je..berbaloi sebab dpt mkn kacang pool haji yg femes tu,sedap..kena la dgn tekak..cume still kenyang dgn nasi goreng cina Nouvelle yg xsedap tu..

Selesai makan, kitorg ke Kompleks Bebas Cukai lak kt stulang laut, beli chocolate je pn..pusing2 takde ape yg menarik..yg tak best kt sini duit aku kena telan rm8 kt mesin autopay..fee rm2 je,dh xde note kecik terpaksa masukkan rm10..nk masukkan coin takleh pulak..tup2 balance tak keluar..hampehhhhh geram di situ

MrR tu dari awal nk cari kasut jogging,pantang jumpe kedai kasut mst masuk nk ushar kasut nike or adidas,kt JPO sebelum tu takde saiz n patern yg dia bkenan...kt KBC tu pulak takde saiz..sudahnye kitorg pegi City Square pulak..last2 jumpe la sepasang kasut nike yg dia bkenan plus murah..after less tgl rm160+ je kot..senyum lebar la pakcik tu..kikiki..

Tghari kitorg plan nk mkn2 kt stulang laut tu,tp masing2 masih kekenyangan..beli KFC je..pastu lepak2 tepi pantai..syok jugak lepak,Airis smpai takmau balik..nk duduk situ..hehe tp mama ni tak sabau nk p JPO lagi..so dlm pkul 4 kitorg gerak ke JPO..babai JB,nextime kitorg datang lg pekena mee bandung kg majidee n lunch kt stulang laut k..

Ari Sabtu di JPO rupenye mg crowded giler,berbeza dgn malam sebelum tu..nmpakla org beratur sane sini..terutamanya outlet coach..nasib baik aku yg tawaf semalam,so takmau masuk dh..lgpn collection yg aku cari takde,yg ade pn off season,sale banyak jugak additional 30% utk selected item..tak banyak butik yg aku masuk,banyaknye tgk dr luar je..sebab dh tau tak mampu n tak minat dgn collection tu..ade jugak psg niat nk beli jam baru, masuk fossil 2kali tak jumpe jugak yg berkenan, kedai jam banyak kt sane tp semuanya takde yg aku minat tu..haila save duit aku...hihi last2 aku beli fragrance mist je kt Victoria Secret..sale RM129 utk 3 botol..grab yg mane ade je,ramai org ooo..yg penting dpt pure seduction,lg 2 botol aku ambik yg mne Wangi bg aku..nama lupe..last sekali masuk padini outlet, dptla rembat 4 lai blouse utk pakai sepanjang ngandung ni..harga ok2 je,lebih kurang kt KL je pn..

So itu jela kisahnye..lepas JPO kitorg terus gerak balik ke Putrajaya..percutian singkat, memenatkan tapi agak menyeronokkan...mrR, nextime kite pegi lg ye..i love Johor :p