Pages

Thursday, January 30, 2014

Happy Chinese New Year :: MAK

Salam..

Maaf, bukan bermaksud mengagungkan hari perayaan agama lain, ucapan ditujukan sekadar untuk menghormati saudara yang berlainan agama..

Yes, aku dilahirkan dalam keluarga Islam..Alhamdulillah,aku bersyukur dengan fakta yg satu itu..
Tapi aku tak boleh menafikan yg Mak dilahirkan dari keluarga bukan Islam,yakni budha dengan bangsa Cina..
Mak dilahirkan oleh nenek yg bernama Lim Siew Lan..tapi dibesarkan oleh keluarga Siam (Enu dan Esang) yang tidak mempunyai zuriat, malah dinamakan Ranchana oleh keluarga tersebut dalam daftar kelahiran..

Mak dibesarkan dan dididik dengan ciri-ciri Siam kampong..yg mana rutin harian bersawah, menoreh getah, makan nasi dengan ikan air tawar, macam keluarga melayu..tinggal pun dalam kampong melayu..maka mak tak penah meraikan CNY sejak kecil..
Bila usia mak 6 tahun, keluarga Cina ambik beliau untuk tinggal bersama sebab dah nak masuk alam persekolahan..tapi mak tak betah tinggal bersama mereka atas factor cara dan budaya yg berbeza..Mak balik tinggal dengan keluarga Siam..
Tak lama lepas tu, atok Enu meninggal dunia, tinggal nek Esang yg nk menyara n membesarkan Mak,akibat kesempitan hidup Mak diserahkan kepada jiran Melayu iaitu Nenek Rokiah..
Dipendekkan cerita, Mak memeluk Islam pada usia 16 tahun..n kawen dgn Ayah..

Masa aku sekolah rendah (darjah 4 kot), Mak bawak kami adik beradik ke rumah Tok Lan (Cina) pada Tahun Baru Cina, bawak sekotak limau dan sebijik kek..mungkin lepas masuk Islam keluarga Cina marah n buang Mak..masa tu aku dapat lihat drama airmata, Mak Ayah minta maaf kt Tok Lan..akhirnya dorg terima Mak n kami semua..sejak dari hari tu hubungan Mak dgn kuarga kandung dia makin erat..

Setiap tahun kami akan berkunjung ke rumah TokLan tiap kali CNY, paling syok dapat collect angpau..selain CNY pn kami melawat jugak, lagipun kami tinggal agak berdekatan..

Cuma sejak aku kawen, aku jarang balik kg..n jarang ke rumah Tok..CNY last year aku tak balik..n tak sangka itu adalah last CNY bersama TokLan..Mak cakap TokLan Tanya kenapa kami tak balik n dia tetap kirimkan angpau untuk Airis, cicit dia yg entah ke berapa..Mak aku anak bongsu dari 10org adik beradik..bayangkanlah berapa ramai cucu n cicit mendiang..

Aku masih ingat lepas kami (aku n mrR) kawen, TokLan bagi angpau, n cakap itu adalah angpau terakhir sebab kami dh kawen, lepas ni tak boleh dapat lagi..weee mrR suke sangat sebab pastime dpt angpau katanya...hehe

Tahun ni pn kami tak balik, Mak pn mungkin tak balik ke rumah TokLan walaupun masih ada abang n kakak beliau di sana..aku dapat rasa Mak bersedih, kehilangan Ibu kandung, satu-satunya Ibu yg beliau ada setelah pemergian Nek Rokiah dan Nek Esang beberapa tahun lepas..Mak beruntung ada 3 org mak, tapi sekarang semuanya telah pergi..aku turut bersedih..

Mak tak penah menikmati kemeriahan CNY sepanjang hidup beliau..dan Mak tak penah kisah pn pasal CNY..ekceli sejak kecik kami adik beradik yang beria2 nk sambut CNY sebab dpt collect duit banyakkkk heheehe

Mak memang bertuah, dilahirkan oleh keluarga Cina, dibesarkan oleh keluarga Siam dan menjalani kehidupan sebagai seorang Islam dalam keluarga Melayu sampai sekarang...tapi ape2 pn mak tetap seorang Islam yang berbangsa Cina...Selamat Tahun Baru Cina Mak..adik bangga dengan Mak!!

Tuesday, January 28, 2014

Airis Batrisya Mohd Rizal :: 2 Tahun 3 Bulan

Alhamdulillah..syukur kepada Allah swt kerana meminjamkan kepada kami anak tercinta ini..semoga Airis akan terus dikurniakan kesihatan yang baik, akal yang cerdik, rezeki yang melimpah ruah dan dipelihara di dunia dan akhirat..mama n papa sayang Kakak sangat2..
 
 

 

Friday, January 24, 2014

Sembang pagi bersama coach

Salam Jumaat
 
Ekceli post ni pending for publishing since 3am pagi td..gara-gara tak boleh tido..pastu update blog via phone...boleh pulak pending publishing..nak tak nak aku kena type balik story..versi berbeza la yg pastinya..kekeke
 
Pg td tengah sedap2 tido boleh pulak terjaga jam 3pg..pastu pusing kiri pusing kanan tak boleh lelap..tambah pulak dgn dengkuran merdu mrR n aksi akrobatik cik Airis..aduhai mg tak boleh lelap la jadinye..hehe teringat nk post something..ahahaha mimpi ke hape,ntahla
 
Kan penah story aritu psl bag idaman kalbu yg aku tgk kt alamanda..sehari dua lepas tu kitorg ke KLCC,dh pasang niat nk grab jugak bag tu..tup2 bile dh smpai bag tu pulak sold out..pastu SA tu ckp kt Pavi pn dh sold jugak..aduh duh duh duh frust tau..tapi memandangkan gedik sgt nk berhandbag baru maka ushar2 jgkla yg lain,soping ngn mrR ni best sebab dia suke bg pendapat,elok ke tak elok ke..matching ke tak match ke..walaupun komen dia kdg2 mcm tak boleh terima (sebab dia kata mcm org tua) tp atlast ternyata pilihan dia betul..kekeke..pandang2 kt area clearance, dptla sebutir Courtenay Hobo,berbaloi beli sebab murah (less 40%) plus dpt terus..kalau beli online mg murah lg dr tu tp kena tunggu 2-3weeks lak kn..hehe 
 
Lemon a.k.a Kuning tau...vibrant gitu..
Material : Calfskin..lembut je leather calf ni :) 
Kalau ikutkan aku nk je beli kaler ni..tapi sold out la pulak..
 
Yang penting boleh sling mcm ni
 
Beg idaman kalbu..Madison Kelsey Satchel
takpe2 aku ku cari jugak smpai dapat... 
 
Walaupun dh dpt yg baru,tetap jugak aku gugel2 tenet bag ni..cume yg edisi US punye tu small size,tak pasti kenapa..yg pasti no serial pn beza sikit dr yg kt mesia ni..okla takpe,kecik sikit tp design tetap sama..hehe harga pn jauhhh lebih murah *dats for sure* cume kena tunggu lama sikit nk arrive my doorstep sebab pre-order ken tgu 4-5weeks..lama wohh..takpe as long as dpt sebelum bersalin..mihmihmih
 
Kenapa aku excited sgt nk dptkan beg ni?sebabnye Ashley swingpack aku yg lama tu dh hampir koyak kt penyambung tali tu,punye la ganyah aku pakai beg tu..mana2 pegi semua aku belasah itu je..dh itu je yg ade..beg lain pn ade msalah masing2..mengelupas la,putus tali la..nyampah tau..lagi pulak nk bawak Hobo tu ke opis agak bulky dgn kaler yg vibrant tu kn..hihi aku kn pakai uniform,kena la jaga standard sikit..beg kecik2 dimaafkan kot..hihi back tu Ashley swingpack,aku beli direct dr US melalui Ebay...masa beli tu punyela jakun takde nk ukur ikut measurement dia bg betul2,sampai2 je tgk alahai kecik cinonetnye..tp tak kisah,aku suke je..mrR la bebel sebab kecik tak padan dgn rege katanya..huhu
 

my first coach..comel je
 
Kalau ikutkan aku bukanla nk stick dgn satu brand je,teringin jugak nk pakai Marc Jacobs tu..kalau LV Gucci etc mg tak mampu la kn..aku suke design MJMJ,mg berkenan la dgn certain design dia..tp yang tak best asal yg aku suke je kakak ipar aku dh grab dulu..takmaula dia igt aku tiru dia pulak nanti..hehe so end up dgn coach jela..coz aku tau SIL aku xlayan coach..ok fionee
 
sejibik macam yg aku bekenan sgt..tup2 SIL pn grab design n kaler yg sama..duh
 
ini pun same..cume SIL ambik kaler grey gitu..
 
 
So sekarang ni aku duk tunggu my love ly bag to arrive...yeayy cant wait la..sebulan lebih tu takes time...huhu sabo jela ye
 

Wednesday, January 22, 2014

Checklist

 
Baru nk masuk 28 minggu, checklist dh hampir penuh tanda..yeayy ioll mg suka setel semua cepat2,biar semua ready depan mata n tunggu nk deliver je..pulun tau org Kedah kata..mihmihmih
 
Yang tinggal sikit2 tu harapnye dptla dipenuhkan bile pegi expo baby weekend nt, dh print 1 jugak utk bagi mrR..baru dia tau betapa banyaknye barang yg perlu di-prepare hikhik
 
Sape nk template ni boleh tinggalkan emel address ye..aku buat suka2 je ikut ape yg perlu n penting bagi aku..xmo heavy2 sgt,kng ade jugak yang tak terbeli :D


Tuesday, January 21, 2014

7th maternity & baby expo 2014 - MidValley Exhibition Centre :: Nak pegi ke idok??

Salam..

In dilemma

Nak pegi ke idok ni...kalau ikutkan persiapan brg2 keperluan almost done..maklumla byk recycle kn..TAPI kalau pegi mst ade jeeee yg nk dibeli..best cuci mata..n boleh tlg adik beli brg2 kelengkapan dia..hurmmm pikir2 kan..

Kalau pegi, yg bestnye :
1. Boleh borong teats TT utk kakak Airis
2. Belikan adik brg2 yg belum setel
3. Survey stroller Q utk adik
4. Ushar set bersalin tanamera *kot2 ade murah punye sale*..
5. Beli diapers kakak n adik sekali
6. Tambah koleksi nursing bra *dh ade 6psg..dpt 10psg ok kot hehe*

Kalau pegi, yg TAK bestnye :
1. Kena bwk kakak Airis, sekali dgn MIL..kesian pulak dorg kena bersesak2 same nanti..paham2 ajela crowded nye mcm mne kt situ kn..MIL pn tak berani naik ekseleter..mau seram sejuk pulak dia..
2. Pegi petang Sabtu..hubby keje pagi..ramai ke idok org time tu eh..
3. Sure bolos poketku...ahahah mentang2la br dpt gaji kn..

Ermmm cemane ni eh...ade 3hari lg utk pikir2kan...walaupun hati sebenarnya lebih kepada nak pegi...kuikuikui :p

Monday, January 13, 2014

Luahan hati

Esok cuti Maulidur Rasul...jom kita selawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW..

Sebut psal maulidur rasul teringat lagu nasyid yang aku nyanyi bsama team SKSA dlu..masuk pertandingan nasyid smpai peringkat daerah je pn..tp lagu tu best...still igt sampai skg walaupun dh lebih 20thn berlalu..

Citer psl esok lak,aku kena keje jgk walaupun public holiday..sebab nk setelkan segala mak datuk punya report..tambah nk meeting,nk cuti balik kg, ipar nk btunang la..adoyaii semuanya memeningkan kepala sebab dekat2 dateline..tp disebabkan nk sgt jumpa n bwk balik airis ku gagahkan jua..

3minggu oii tanpa anak..ada yg duk kata best,leh hanimun..aku sengihkan ajela....yo sgtlah tu..ibarat lain padang lain belalang,bukan semua org sama..nmpak mcm best berdua2an..tp sebenarnya hampeh..lainla kalau laki ko jenis romantik tahap gaban..bolehla hanimun manjang..3thn kawen dah xde makna hanimun..dlm pikiran igt anak je..begitulah bosannya hidup aku skg ni..itula yg aku rs..ada tp tiada..kosong

Sapa tak rindu saat2 berkasih syg..berdua2an..br lepas kawen tu..semua org akan igt saat2 indah tu..ada yg bnasib baik dptlah rs kasih syg tu seumur hidup..ada yg kurang bnasib baik dpt rs seawal setahun dua perkahwinan je..tambah bile dh ade anak kasih syg tu dh macam dipecah patbelas...nasib bdn msg2 la..mcm aku ni,xyah nk gedik ngada2 mintak dibelai2 dimanja2 mcm dlu..makan hati ko kalau asek pikir nk mcm tu..redho jela...

Dah itu je nk luah mlm2 ni..kng lagi melalut jadinya..ikutkan hati nk je luah perasaan aku saat ni..tp kng lain jadinye..walaupun takde yg membaca *hahahaha gelak besar*

Sunday, January 12, 2014

Mother, Baby & Kids Expo PWTC & KLCC round tour

Salam berhujung minggu...
Yeay arini rest je seharian kt rumah..setelah letih meronda2 semalam..hehe
Seawal pagi kitorg dh bertolak dr rumah ke KLCC..almaklumla dah lama benor tak jengah ke sana..sejak kawen kitorg xpenah soping kt sane lg..dh hampir 4tahun kot xjejak lantai KLCC :p tetibe je mrR ngajak,terus lompat bintang *ok tipu*...haha
Dari rumah lg aim aku hanyalah 1..nk masuk butik coach..haha kg sgt kn..nk masuk butik pn teragak2..tp serius aku sgt takut nk jejak kaki ke butik2 mewah mcm armani exchange,gucci n seangkatan dgnnya kt klcc tu..termasuklah coach..rs diri terlalu kerdil pastu mula pikir kalau aku msk mst SA dorg xlayan punye..ko tgkla dressup ko mcm mn kn..haha
Kitorg pegi xlama pn..dptla rembat 3brg..itu pn 1 utk mrR n 2 utk aku..hahaha pdhal aim awal nk beli 1 brg je..itu pn nasib baik tak jadi 3..kalau ku rembat jugak fossil watch tu mau fengsan mrR...haha beli utk dia jela..lgpn jam aku masih ok..walaupun ade byk stone yg dh tanggal sob sob sob
Lepas tu kitorg gerak ke PWTC pulak..cari brg baby..nk cukupkan list n kemungkinan besar kitorg xboleh pegi expo Midvalley nanti..so masuk2 je tgk aduhai punyela packed org..sesak..xmacam mid aritu..mungkin jgk sebab tmpt dia kecik sikit..pastu pulak brg yg kitorg aim lebih mahal dr harga kt expo mid terutamanya tommee tippee..terus tak jadi beli..tp aku sempat rembat disposable breast pad, nursing pillow, towel n printed napkin..kire yg tu sebab harga under budget..yg lain over budget aku mg xkn ambik..hahah dasarr
Nursing pillow mg aku xpenah beli ms airis dlu..so kali ni aku teringin nk grab 1..duk usha online mcm2 harga ade..yg paling murah rm50 (homemade by kekabu)..so hold dlu..bile jumpe kt expo smlm rm59 terus zass sebab xyah postage bagai kn..lg pulak boleh pilih corak n design depan mata..ikutkan hati nk je ambik yg finky2 tp mrR xbagi..hehe pilih yg neutral je..selamat bak kata org
Best jugak kali ni dpt freebies susu mamil gold utk airis..walaupun kitorg xpenah bg airis minum susu ni..tp bolehla try kot2 dia suke kn..lg dpt sample dr palmers..mcm2 cream n lotion dia bg plus ade nursing cream..bgus3x xyah aku beli yg medela tu..hehe
Itu jela hasil rembatan semalam..alhamdulillah masih lg dpt kawal perbelanjaan utk brgan baby kali ni..beli ala kadar je..tp penangan baby kali ni mama n papa pulak yg berbelanja sakan utk diri sendiri..mrR ckp baby bwk rezeki lebih utk mama papa sebab tu kitorg dpt renew most of our essential things..hehe alhamdulillah...
tentibe nk selfie jugekk 

Monday, January 6, 2014

I am so in love ~ Coach Madison Kelsey in Leather

Salam

Aku bukannya type yg suka shopping handbag..apatah lg designer handbag..yg penah beli pn guess je,itu pn adela 3-4 butir, itu pn dh kaput..biasalah rege tiga pat ratus nk tahan lama mana,aku pulak jenis xpandai jaga beg,mau rabak dimamah usia..stended lah...last year aku beli handbag primavera utk pakai raya,pakai sekali dua tercabut tali..ahahah dah repair tapi pastu tak jugak pakai dah..sebab?xfeel ahahaha

Yang aku duk usung tu swingpack coach kecik cinonet..senang sebab crossbody je kn..tapi itula boleh letak purse n henpon..wet tisu kecik muatla..yg lain sorry not at home ..unfortunately recently aku perasan tali dia pn mcm dh tak lama je lg nk tertanggal jugak...hukhuk sedih

Semalam nk dijadikan cerita kitorg berdua berwindow soping kt alamanda..itu je pn yg paling dekat kn..kononnya saje cuci mata..aku selama ni mg takde keberanian masuk butik coach tu,bukan ape dah tau tak mampu kan...hehe tp gatal kaki langkah jugak semalam..masuk je aku terpandang 1 sudut,wahhh ade beg kaler merah...I fall in love ~ ibarat cinta pandang pertama..terus aku tuju ke situ...belek punye belek,sandang punye sandang aku tgk harga..ok fine boleh beli rantai tangan seutas..emas tgh murah kn..tambah pulak habib tgh sale (last day semalam)..hurmm takpe2 tgk2 dlu...pusing2 1 kedai last2 aku tuju kt beg tu jgk..alahai sweetnye kamu..kalaula ade 50% diskaun mau aku cekau jgk tu..salesgirl tu siap ckp "akak dah 2kali tgk tu..ade less 10% kak" ahahaha aku gelak je..jeling2 mrR,dia pura2 tak paham...kekeke ai is menyerah...mimpi ajela mlm ni ye..

Pastu sambung pusing2 kt kedai lain..naik atas sampai kt guess tgk2 handbag lg,berlagak uolls takmo guess dh..sebab hati dh terpaut kt si merah di bawah nun...huhu mrR suruh aku pilih handbag,ade sale up to 60% kn..tp sumpah takde 1 pn yg aku bkenan..alahai...last2 dia sorg je soping jeans..itu pn ade cerita lawak..tp xmo citer la..huihuihui...lepas beli jeans, turun alter kaki kat camel..sebab guess takde tailor..tinggalkan seluar kt camel..sambung window soping..aku jela belum beli ape2 sob sob

Kitorg ke Habib pulak, aku mg dh lama pasang niat nk upgradekan rantai tangan..duk pakai yg bola2 api je sejak 3tahun lepas..kitorg both decide nk trade in nk topup yg berat sikit..alah sikit je pn..tambah 6g dari bracelet lama..Alhamdulillah jumpe design yg berkenan di hati..merasa mak pakai gelang baru...kekeke senyum lebau ko..

Ingatkan dh dapat rantai tangan dptla tido dgn tenang, rupenye masih jgk terngiang2 handbag coach tu...aduhaiiii Madison Kelsey,bile la aku boleh peluk2 ko.....