Pages

Tuesday, December 31, 2013

Preloved :: Corset Elken

Created by Photo Grid. Android https://play.google.com/store/apps/details?id=com.roidapp.photogrid iPhone https://itunes.apple.com/us/app/photo-grid-collage-maker/id543577420?mt=8

Monday, December 30, 2013

Dugaan :: hadapi dengan senyuman

Salam

Semalam terbaca post sorg suami kt FB,merintih tg dugaan hidup berjauhan dgn isteri n anak tersayang..bilamana isteri terpaksa menanggung keperitan hidup sendirian ms mengandung n jugak membesarkan anak..marah dia bila org luar memperkecilkan dugaan yang dianggap kecil..aku baca dan terlintas 2 perkara dlm fikiran..yes aku penah berada dalam situasi sedemikian..9bulan aku mengandungkan airis tanpa suami di sisi,saat hampir melahirkan Allah memakbulkan doa kami agar dpt hidup bersama..alhamdulillah...sepanjang tempoh tu tipula kalau aku tak penah merungut,aku hanya insan biasa..bila susah pasti akan menangisi nasib diri..bila senang kekadang alpa mensyukuri nikmatNya..berbalik kt brader tadi,ramai yg bg komen positif n tak kurang jgk yg share pengalaman yg sama buatkan aku sedar bahawa mg ramai yg menghadapi 'dugaan' tu..bkn setakat 1thn malah ade yg bpuluh tahun hidup bjauhan suami isteri..mungkin itu sebabnya ade yg ckp dugaan tu 'kecik' je berbanding yg lain..sebabnya aku sendiri merasakn dugaan tu tak sebesar mana jika dibandingkan dgn dugaan2 lain dlm hidup yg perlu kita tempuhi

Dulu aku rs dugaan PJJ tu dh cukup berat..berdoa tiap hari semoga didekatkan..syukur alhamdulillah dugaan kami tak lama..genap setahun bjauhan aku dpt bertukar ke Putrajaya ni..tapi kegembiraan tu bukanla selamanya..pasti datang dugaan lain hari demi hari..kalau dlu ms mengandungkan airis aku diberi dugaan sebab berjauhan dgn suami, kali ni aku diberi ujian dari segi kesihatan..biasa bg ibu2 mengandung alami alahan dan sebagainya tapi dijangkiti kayap bukanlah sesuatu yg biasa..sakitnya bukan kepalang..masa tu aku asyik menangis je..bila dh sembuh ni baru aku sedar 1 perkara..DIA berikan sesuatu yg membahagiakan, dalam ms yg sama DIA beri aku kesulitan..supaya aku lebih mensyukuri nikmat yang diberikan..n bukti DIA masih sayangkan aku dgn berikan aku ujian n dugaan..

Kalau dulu ms mengandungkan airis dlu aku asyik menangis sebab rindukan suami *mcm.gedik je bunyinye*, kali ni pulak aku asyik menangis sebab berjauhan dgn airis..kali ni airis balik kg selama sebulan lamanya..sampai awal bulan Februari baru pengasuhnya boleh start jaga balik..sedihnya hanya Allah yang Maha Mengetahui..berjauhan dgn anak bukan sesuatu yg mudah,bayangkan korg balik rumah sunyi sepi je tanpa hilai tawa dia..tanpa celoteh manja dia yg selama ni mengisi malam2 korang sebelum tido,menitik air mata aku tiap kali masuk playroom dia..pegang brg2 kesukaan dia..satu yg aku doakan, Allah tabahkan hati aku hadapi dugaan ni..

Aku teringat bait kata2 yang aku dapat dr FB..kata2 tu buatkan aku tersedar..kdg2 dugaan yg kita rs berat bukanlah apa sgt berbanding org lain..cuba bandingkan dugaan kita dgn org lain dan kita akan rs lebih bernasib baik..kalau aku sekadar berjauhan dgn airis yg pastinya dpt bersama semula kelak, bandingkan dugaan org lain yg kehilangan anak buat selama2nya..betul, kita akan lebih bersyukur dgn dugaan kita..same jgk dgn kes jantina anak,aku sedikit frust bila bakal dpt babygirl lagi tp aku cpt2 muhasabah diri, bandingkan diri dgn seorang sahabat yang baru keguguran kali ke2..membuatkan aku terus bsyukur bakal dpt melahirkan sorg lagi zuriat yg sihat n sempurna *inshaa Allah*..apalah sgt hal gender tu jika dibandingkan dgn org yg bertahun2 kawen belum dikurniakan zuriat..

Panjang pulak celoteh hari ni...dhla nk sambung keje..sehingga aku rajin ngapdet lg..thanks for reading :)

Friday, December 27, 2013

2nd Pregnancy :: 23w - 4d scan & MGTTest

Salam Jumaat..

Bersiaran langsung dari klinik kesihatan presint 9..kena minum air gula arini atau nama saintifiknya MGTT..nama penuh tak sempat nak cari hehe..pagi2 lg dh dtg tercongok kt sini..maklumla tak penah dtg tak dpt bayangkan kt mane nak ambik darah kt mane nk minum air gula kt mana nak daftar..745 dh siap register n tunggu kt makmal utk ambik darah n minum air gula..nama dipanggil pkul 815..dh siap semua kena tunggu lg 2jam utk ambik drh lg sekali..nurse dh pesan duduk je jgn balik tdo jgn pegi makan..hahah lapar wehhh kena posa stat 10mlm semalam..smpaila lepas ambik darah yg ke2 nanti..bersabarlah wahai perut

Semalam,aku ade appointment dgn Ms Jezzlyn yg femes ames kt Poliklinik An-Nisa Seri Kembangan..tak sabar2 nak tgk baby dlm ni..sebenarnya yg lebih excited nak tau tu gender baby sebab nak beli baju bajan kt jualan hytex esok (citer later ye)..MsJezzlyn mg tak menghampakan,dia godek2 pujuk2 baby smpai dia tunjukkan muka..so suwit walaupun sgt kecik sebab br 22w kn..mrR pun puji,ckp dia byk bcakap betul..tak mcm doc yg kitorg pegi ms 4d scan airis dlu,5minit gitu je ckp baby tutup muka pastu dia print kan je ape yg dpt..huhu..kali ni puas hati dpt cd sekeping..dlm tu ade captured moment n video pergerakan baby skali..sgt indah perasaan dpt tgk anak sndri bgerak2 dlm perut kn..tmbh pulak baby ni sgt aktif..mcm kakak jugak..kakak pn kemain lg "baby..bangunla..kakak nak tgk ni"..alolololo sweetnye kamu sayang

Gambar2 tak dpt upload lg sebab masih dlm cd, in shaa Allah aku akan upload jugak kt sini,boleh jgk buat kenangan kendian hari..gambar airis dlu ntah ke mane dah letak..rs mcm kt umah tokma..tp spesifik tmpt alahai mak lupe...huhuhu

Gender??hahaa sepraissss :p

Saturday, December 21, 2013

2nd pregnancy :: 22 weeks

Pejam celik pejam celik dh 22weeks..dh lebih separuh perjalanan n tinggal kurang 18minggu je lagi bagi zuriat ke2 kami melihat dunia...alhamdulillah..

Pregnancy kali ni tak banyak berbeza dgn yg previous..cume rsanya perut ni tak kembang sgt mcm dlu..cabaran n dugaan tetap ada..kalau takde dugaan/alahan takdela kenangan pulak nanti kn..

Kalau dulu ms Airis aku takde mengidam ape2 yg pelik,harapnye kali ni pun same..tgk mcm teringin je tp takdela tergedik2 nk mkn pn..tak dpt pn takpe sebenarnya..cume sejak sakit kayap aritu nafsu makan lebih sikit,sebab kena pantang makan mcm2 kn..ikutkan hati aku nk senaraikan ape makanan yg aku nak mkn bile sembuh sepenuhnya nanti..

Cerita psl kayap,aku dpt MC 9hari..hampir 2minggu jugak tak masuk opis..bile masuk je paham2 ajela..blurr kejap mane nk buat dulu..adoyaii..lg pulak kayap ni belum sembuh sepenuhnya..kdg2 kalau tersalah makan rase lg denyut2 kt tempat yg kena tu..mak aku suh pantang makan dulu..ntahla sampai bila..huhuhu sedih

Airis pulak semakin hari semakin cerdik n banyak akalnye..geram ade, nk mrh pn ade, suke pn ade..kdg2 tersentuh jgk dgn dia..bercakap toksah cerita la..potpetpotpet mngalahkan murai tcabut ekor..ahahaha ikut sape la tu..pape pn mama sgt sayangkan kamu Airis Batrisya..harapnya kamu akan jadi kakak yg baik kpd adik kamu nanti..kamu tetap puteri mama yg tersayang :)

Thursday, December 12, 2013

Kayap part 2

Salam..

Kebosanan bertapa dlm bilik sorg2..sejak kena kayap ni aku banyak habiskan masa dalam bilik keseorangan jela..nasib baik adik aku ade utk jaga Airis..kesian Airis xdpt beramas mesra dgn mama..dhla aritu kena tinggal kt kampung 2 minggu lamanya..balik sini mama pulak kena kuarantin dlm bilik..sob sob

Day-6..alhamdulillah dh semakin kurang sakitnya..kebanyakan rashes dh kering..tinggal yg besar2 je masih degil taknak kecut..ade jgk yg pecah mengeluarkan air bisa..aku pun tak pasti samada patut pecah atau kecut..asalkan hilang sakit bg aku dah cukup syukur..

Sepanjang sakit ni,aku rs bersyukur yg amat..bilamana aku boleh nmpk betapa diriku disayangi..ada suami yg prihatin,selalu ada dekat temankan aku..walaupun sakit tu tak kurang tp perasaan rs lega bila dia ada di sebelah ms aku sedang tanggung kesakitan..mak mertua aku pn bergegas datang sebaik dgr khabar aku kena kayap..cumanya beliau tak sempat nak carikan air penawar utk aku atas sebab2 yg tak dpt dielakkan..2hari mil memasak utk aku..2hari jugakla seluruh rumah kena berpantang sama dgn aku..mkn lauk bakar n rebus je..huhu terima kasih mak..
Lagi buat aku terharu,mak aku pun bersusah payah carikan penawar utk aku n tinggalkan keje2 kt umah dtg jaga aku...mak dtg bwk air penawar n daun ape tah utk ubatkan aku..yelah aku pn tgh mengandung,tak boleh mkn ubat2an sgt..terima kasih suami, mak mertua n mak yang tersayang...yes aku admit,aku mg manja n tak tahan sakit..even dpn mil aku merengek sakit..buat malu je bile difikirkan balik..haha

Sekarang aku dh semakin membaik dgn izin Allah..so far dh bermacam cara yg aku apply utk legakan kayap ni..alhamdulillah sgt2..harapnya dlm 2-3 hari lg aku akan sembuh sepenuhnya..amin

Buat semua yg membantu dan mendoakan,terima kasih diucapkan..sesungguhnya hanya Allah yang dpt membalas budi baik kalian..

P/s : buat mrR,i love u...thanks so much

Tuesday, December 10, 2013

2nd Pregnancy :: Penyakit Kayap @ Shingles

Salam..

Dah lama tak mencoret kt sini..meh nk story sikit,aku sekarang ni tengah hazabedah sakit kayap...sebelum ni duk dengar je org sebut kayap tu tapi tak penah ambik tau ape bendanya..yg aku tau sejenis penyakit kulit mcm kudis, kurap, alergik etc rupanya jauh meleset anggapan aku bila aku sendiri yg alami..

Menurut doc, kayap atau shingles ni adik beradik chicken pox..sapa yg penah terkena chicken pox masa kecik ada potensi utk kena kayap sebab virus dominant tu sembunyi kt saraf ms chic pox..years after dia akan keluar ikut saraf kita sebagai kayap..aku xpandai nk explain, korg tgkla diagram tu maybe boleh paham..

Aku dh mula rasa sakit2 urat (sebelah kanan saja) sejak balik kg aritu..sakit dr bhgn pinggang smpai ke peha..makan takde selera,pastu kerap pening2..aku igtkan alahan mengandung ade lg..rupenye tu simptom awal kayap..hari sabtu baru perasan ade bintik2 merah..terus whatsapp gambar kt adik kt kg mintak tanyakan kt mak tp mak ckp bukan kayap..so aku pn mcm biasa jela memasak bagai nk rak..padahnya..rashes tu makin merebak n membesar bagai juara


Ni dah kira hari ke-4 aku kena kayap..keadaan makin teruk rasanya..makin sakit, pedih menyucuk2..kalau ikutkan pengalaman kwn2 yg penah kena,katanya berminggu2 jugak nk fully recover..ya Allah tabahkanlah diriku untuk tanggung kesakitan ni..sesungguhnya inilah dugaan terbesarku untuk mengandung kali ni..

Aku dah ke 2 klinik..1st klinik private,doc bg cream utk sapu je..katanya aku xleh makan pain killer..yelah aku kn preggie..nk inject ubat mati kuman pn xleh..isnin pulak aku ke klinik kesihatan utk dptkan MC..mane nak boleh ke office dlm keadaan mcm.ni..berjalan pn macam org lepas bersalin..hukhuk..dpt MC 3hari..tp rasanya macam kena sambung lagi.ni..tak sempat sembuh kalau khamis dh kena masuk ofis semula..kt kk doc cume bg calamine lotion je..lagilah aku xgune..ms aku alergik gatal2 pn doc bg yg tu jgk..sapu punye sapu ape.pun takde kesan..malas dh..

Sekarang ni aku bergantung kt petua tradisional je,sapu bedak sejuk dgn daun delima yg ditumbuk halus..semalam asyik sapu..sakit tetap sama..malah lg berdenyut..harapnya biji2 tu pecahla cepat n keringla cecepat..tak tertanggung rasanya perit tu..owh dlm masa yg sama aku try krim mutiara bumi yg diusahakan oleh org kg..moga2 dgn izin Allah sakit aku dah cecepat berlalu pergi..amin