Pages

Thursday, August 29, 2013

Penantian yang penuh penyiksaan

Assalamualaikum wbt..

Salam Khamis...esok ade jamuan Raya Cawangan..yeayy kena masak kari ayam utk dimakan bersama roti jala..yeayy lg sekali sebab tak penah msk byk2 gitu *haru*

Sebenarnya arini hati bercampur baur,senang hati ade cuak ada..padahal sepatutnya rs teruja,sebab anak nak balik..ini bebetul YEAYYY..

Kalau ikutkan plan, mak n family termasuk Airis akan bertolak jam 3 ptg..tp skg ni xtaula dh sampai mane,nant balik br nk call tye..sepanjang hari sejak pagi dh 3x call mak tye tgh watpe, last call pkul 2.30 td dorg tgh bersiap2 dh..hopefully dpt sampai Putrajaya before midnight le..semoga perjalanan dorg lancar, xsabar sgt nk jumpe si jantung hati mama :)


Sunday, August 25, 2013

Airis Demam Campak!!!

Assalamualaikum wbt
 
Salam Senayan...dah lame xjengah blog..mood kelaut...rindukan anak di kampong halaman..
 
Nak dijadikan cerita, plan awal Mak nk dtg sini bawak Airis hari Khamis lepas (22hb) tak menjadi sbb Atuk sedara kitorg pulang ke Rahmatullah..arwah dijemput Ilahi pada pagi Khamis kira-kira jam 10pagi..sebelum tu Mak ade call gitau Tokwan sakit tenat, doctor pun suruh waris bawak balik ke rumah sebab dah tak dapat dirawat di hospital..so malamnye nk buat bacaan yasin,sebab tu Mak tak dapat datang sini..tup2 dapat berita Tokwan dah pergi buat selamanya...Innalillahiwainnailahirajiuun..
 
So dalam masa tu ai plan nk dapatkan tiket flight utk Mak n Airis, cadangnye hari Sabtu malam..after 3malam tahlil,just be nice...tapi tapi tapi Mak taknak pulak,katanya kesian Maklong kitorg nk uruskan majlis tahlil sorg2 nanti...huhuhu Mak suh book tiket utk MakTeh Airis je..aku ni mcm tak yakin la pulak kalau makteh yg bawak Airis...so cancel jela..tunggu je dorg datang sekali nanti...yg sebenarnya mama n papa Airis sangat rindukan Airis tau..tak sabar tunggu minggu depan!!
 
Nak dijadikan cerita, hari Jumaat malam Airis demam..pastu naik ruam2 merah...esok pagi (Sabtu) mak bawak ke klinik..doctor sahkan Airis kena demam campak!!oh no no no no...masa mak call gtau kate Airis demam, kitorg cume syak Airis demam rindu..pastu bile mak cakap demam campak, aku terus rs gelap dunia...ape yg mak ckp lepas tu aku mcm dengar tak dengar je..papa Airis pun kalut Tanya itu ini, rs blurrr je..dalam fikiran duk pikir macam2, mcm mne Airis leh kena,kesiannya dia mst gatal2, kesian tokma mst xleh tdo jaga Airis yg merengek..coz aku kenal sgt Airis, bile dia tak sihat badan mst dia xnk kt org lain melainkan Tokma dia je tu..n tekaan aku betul,sape pn xleh pegang dia melainkan tokma..sampai tokma dia nk wat ape pn xboleh..itu yg aku risaukan sgt sebenarnya..pastu duk wat drama airmata, ckp kt papa Airis "Kesian Airis, dalam masa sakit mcm tu mama n papa dia takde di sisi"..sob sob mg sedih sgt..biasela kn naluri sorg ibu...
 
Papa suggestkan aku nek flight balik sane tgk Airis, bile dia dh ok baru balik sini..lgpn nk bwk dia nek flight balik sini mst tak boleh selagi dia xfully recovered, gile kng berjangkit kt budak2 lain tak ke naya...aku kesian kot kalau berjangkit kt anak orang..taknak dipersalahkan so better jgn ambik risk..tunggu dia fully recovered dulu baru balik sini..dah tu CR aku tinggal bape ketul je lg..nk balik raya haji?nk jamuan raya opis?nk g hari wanita ahadnye?semua tu alasan2 aku yg dikire munasabah..ape2 pn kena call mak balik tanye mcm mne..baru puas hati..
 
Before book tiket tu aku call Mak dlu tye cemane keadaan sebenar dia, Mak pn storyla balik A-Z..katanya Airis dah tak demam, bintik2 pn dah keluar abis, tunggu nk kering je..once dh keluar abis tak perlu risau kata Mak coz 2-3hari dh baik..lepas dh kering semua baru leh sapu ubat parut tu..yg papa Airis duk risau anak dia banyak parut campak nanti..hihi kelakar..Ayah pn bising2 tak bagi kitorg balik ambik Airis,katanya dorg kt sana jaga Airis elok, tatang bagai minyak yg penuh..tp benda chocken pox ni bukannye leh elak,benda dh nk kena..terima jela...yela kitorg pn xsalahkan dorg bile Airis kena Campak tu,cume risau dia akan susahkan dorg kat sane..huhu dilemma betul
 
So tak jadila kitorg balik..tunggu jela perkembangan Airis dari sana..hari2 aku call tye khabar,2-3kali sehari...nasib baik ade 3g, WhatsApp, semuanya memudahkan perhubungan...tak sabar tunggu Khamis 29hb..Welcome home Airis!!
 
p/s : sedih dgr Airis pgl "mama papa...gatal..." tiap kali kitorg call..bunyinye mcm mencari, n macam nk ngadu betapa sakitnye dia skg...uhuhuhu Ya Allah, tabahkanlah hati kami, permudahkanlah Ujian ini untuk kami, sembuhkanlah penyakit anak kami, hanya kepadaMu kami memohon pertolongan..amin"

Monday, August 19, 2013

Open House Aidilfitri 1434H

Assalamualaikum wbt

Salam Isnin yg blues...

Sape ade buat Open House?ajak la kitorg..ahahah sepsis tak malu mintak dijemput..alah gurau2 je pn..last weekend kitorg berdua (without Airis) merendek ke Open House kengkawan je..dari Kota Damansara ke Seremban kitorg bjalan + makan seharian...balik umah sibuk packing barang customer pulak..Alhamdulillah rezeki mencurah2 lepas raya ni, semua pakat nk wat open house cum birthday party :)

So sebagai balasan, inshaAllah next weekend (24hb) kitorg pulak nk wat OH..duk survey bape org yg nk dtg..opismate aku, opismate mrR, jiran tetangga/lelift, kwn2 UiTM, kwn2 blogger (erk ade ke yg sudi bertandang ke blogger picisan ni????)..nk budget berapa byk nk msk,ape menu..haih pening jugak..last year kitorg order sajork tp kesudahannya tak abis byk mknan mcm membazir je...so dis year plan nk msk sikit2 je,sekadar yg mampu bak kata buku...

Korang2 ade tak yg nk datang?Jomla wehhh

Airis dah 22 bulan

Friday, August 16, 2013

Airis - Mama rindu kamu

Assalamualaikum wbt
 
Baru 3hari berjauhan..tp rsnya bagai 3thn dh xjumpe airis...huhuhu mcm mne la nk tempuh 3bulan tanpa Airis depan mata ni...huarghhh tak sanggup rsnya :,(
 
Tapi tapi tapi dalam pada rindu Airis ni ade jugak yg happynye..yg happynye bile dpt berdua2an dengan mrR mcm mule2 kawen dulu...yelah mcm anniversary (3thn dah uolls) gift lak Airis kasi chance kt mama n papa feeling2 mcm baru kawen gitu...korang sure tau kn mcm mn feeling br kawen tu??ahahaha syoknye bile dpt dating setiap hari...ade je plan kitorg tau, nk dinner situ la sini la, nk soping2, nk tonton movie (last tgk wayang sebelum adenya Airis..hamper 3thn)...mcm sedang berbulan madu pulak (bak kata teman2) hahaha
 
1st night kt Pelita Nasi Kandar, then 2nd night kt Bangi..cadangnye nk mkn kt Nasi Ayam Yunnan tp tutup pulak..sudahnya kitorg berbuka kt Warong Bangi,mknan so-so..tp layanan waiter ermmm sgt tak memuaskan..servis lembab!!taknak pegi situ dah...huhu mungkin jugak sebab pekerja ramai yg bercuti or pelanggan yg nk berbuka ramai..wallahualam..3rd night kitorg plan nk pegi berbuka kt Bdr Baru Salak Tinggi,ade satu restoran thai yg sedap n murah...tp cancel last minit sebab mrR oncall lak..pkul 7 br kuar rumah nk ke Ramai Seafood je,tup2 tutup jugak..lajak ke Perantau, tutup jugak..at last kitorg stop kt Medan Ikan Bakar,sedap jgk mkanan dia..harga pn okeyla...
 
Tonight (4th) nampaknye kena dinner sorang2 je kot as mrR on duty mlm ni...huhuhu plan nk siapkan oder Oreo Chocolate tp mcm awal sgt sebab cust nk Khamis depan, so kite tukar plan buat Florentine Cookies, nanti aku update step serta hasilnya k..
 
Actually, walau ape pn yg kitorg buat hanya untuk "melupakan seketika" rasa rindu pada Anakanda tercinta..balik rumah/tgk fon mule la rindu serindu2nya...Airis sayang, mama n papa sangat rindukan kamu!!!!!

Tuesday, August 13, 2013

Cerita Raya Kami

Assalamualaikum wbt

Salam Aidilfitri buat semua..harini 1st day keje setelah bercuti panjang..lemau rasanya nk mulakan kerja2 tertunggak yg ditinggalkan...yela seminggu sebelum raya tu asyik eksaited nk balik buat keje pn ala kadar je..skg ni dh beraya sakan, makan pun makin banyak, lemak pn makin berkumpul, duit pn makin zero nk buat ape pn mcm xde mooooood miahaha

Kitorg gerak balik kampong since Jumaat malam after isyak, sampai elok2 time MIL nk bersahur....berbuka puasa dgn MIL 3hari barula gerak balik ke AS pulak,sempatla bersahur n berbuka 2 hari dgn Mak n adik2..sempat jugak berniaga kt bazar Ramadhan tu..best2..

1st raya kt umah Mak, walaupun sepatutnya turn umah MIL, tp sang suami sgt memahami si isteri yg dibelenggu rs simpati..yelah Mak mcm xde mood nk raya bile dgr abg (satu2nya anak laki dia) tak balik raya kali ni,sebab isteri abg tgh sarat n tunggu masa nk bersalin..anak pompuan dia (aku le tu) ni pulak turn beraya umah MIL so xde sape yg dinanti katanya...ai is sedih uolls sob sob...dalam duk buat muka sedih tiba2 mrR ckp nk balik umah MIL dulu, pastu raya 2hari kt umah Mak balik semula ke umah MIL..Yeayyy Yehuuu tp dalam hati still rs bersalah kt MIL,kesian dia dh 3thn kawen xpenah beraya kt umah dia dulu...hukhuk maafkan sy wahai Mak Mertuaku

Hari Pertama kitorg cume pegi 3buah rumah..itu pn dh rs letih sgt2 sebab byk sgt mkn..mcm dh lame sgt xjumpe makanan uolls...gile byk aku melantak..hasilnya naik 2kg!!!miahahahaha nasib baik bju raya ke2,3,4 masih muat..hihi

Hari Kedua kitorg pegi sebijik rumah je,itu pn rumah sahabat UiTM..berjumpe dgn sahabat yg dh lama tak jumpe,best sgt bile masing2 dh ade anak,borak psl anak blablabla..Petangnye bertolak balik ke Baling..terus ke umah PakLang,masyaAllah ramainya sepupu sepapat sebirat mrR,penuh rumah...kitorg dinner kt sane malam tu..oh ye, that day Mak masak soto n lontong..my pevret tp xsempat nk mkn byk sebab bergegas balik Baling..huhu

Hari Ketiga braya kt umah MIL, Mak ajak kitorg pegi umah sedara mara,sempatla smpai 3buah umah..aku pn jenis pemalu,bukannye reti nk menyembang sgt bile pegi umah orang..harapnye xdela yg anggap aku sombong ke ape ye..huhu

Hari Keempat kitorg ke kenduri kawen pulak..ade 2 jemputan so bab mkn toksah cerita la..mg kuat melantak aku ni...mau tak kena sound dgn Mak mertua kata gemuk (yolah dulu ms baru kawen berat tak cecah 50)..okla ni kn, tanda suami bagi cukup makan pakai...miahahah...petangnye kitorg gerak balik AS lak...huhu gitula rutin kitorg bile balik kg,semuanya kena adil,masa pn kena bahagi betul2..

Hari Kelima (semalam) kitorg kt AS, bwk Mak pegi hospital melawat sedara yg tak sihat, pastu g umah Tokwan, pastu singgah umah kwn mak..cadangnye nk bertolak balik Putrajaya lepas Asar..sekali dh lewat jadi lepas Maghrib pulak...last2 lepas Isyak baru bertolak...pukul 6 pagi tadi baru smpai umah...fuhhh itu yg ngantok je kt opis ni..org pulak xberapa nk ada lagi..ZZZzzzzZZzz jela kot japg...hihi

Dah, itu je (je???) cerita raya kitorg...Airis kena tinggal kt AS dlu sebab pengasuhnye bercuti 2minggu...huhuhuhu sedih oiii nk berjauhan lagi dgn dia...walaupun belum 24jam dh rs rinduuuu sgt kt anak mama tu :(

Sunday, August 4, 2013

Iftaar with family

Alhamdulillah..kitorg dh smpai kg hlaman encik suami..sgt heaven dpt bersahur dan beriftaar dgn family in law...biasa kn berbuka dgn encik suami je huhu..

Kitorg bergerak lepas isyak mlm jumaat lepas..sampai time MIL nk bersahur..mg timing la..tp memandangkan dh lama xmkn nasi time bersahur,so kurang beselara..tmbh dgn mengantoknye lg..

Petang smlm (sabtu) kitorg pegi berbuka dgn SIL di penang lak..best dpt mkn laksa penang...mg umphhh original penang marii

Arini MIL msk utk berbuka..menu yg plg menggugat iman pastinya cucur cempedak goreng..wallaweh..puas dpt mkn 3biji cempedak yg digoreng..hampir sold out tau..nyum3x sedappp..MIL jgk buat ikan cencaru sumbat bakar,gulai kepala ikan,sayur keladi,ikan pekasam goreng,peria goreng,n sambal tempoyak utk berbuka..thanks MAK..sayanggg MAK muahhhh

Thursday, August 1, 2013

Florentine Cookies a.k.a krunchy karamel almond

Assalamualaikum wbt

Salam khamis...tinggal sehari je lg keje pastu leh balik kampung!!yeayyyyy

Korang2 mst penah tgk sekut ni kn?kt opis ni mcm fenomena pulak duk membeli sekut ni..mahal dowh..aku xbeli hahahha kn aku ni kedek :p

1balang 250g regenye hampir rm30..ngadap sekali pn leh abis...cer agak  berapa balang perlu aku beli utk penuhi mulut2 ahli korga aku tu hihihi...so mg takla..baik xyah beli lgsg..kite mkn yg tradisional sudahh

Nak dijadikan cerita..smlm aku tergatai tgn godek2 tanye uncle gugel cemane nk buat sekut ni?alahai jwpnnye begitu simple..sgt senang mcm kcg org ckp..aku pn tetiba saited nk buat sekut ni..siap ckp kt mrR "nak buat bwk balik umah MIL mst dia kagum menantu buat sekut raya gempak"hahaha nmpak x kepoyo-an aku..nk nmpk bagus aje dpn mak mertuaku...ahahah

So bermula la pencarian bahan2..sangat simple..bahan2 yg diperlukan pn cume 4 je..iaitu tepung florentine (pelbagai brand...ade florenta/bienetta/blablabla), almond flakes, sunflower seeds (nk ape2 jns kekacang pn boleh..tp yg nipis2 jela ek) n sesame seeds (hitam punye)..tp dlm skit2 barang tu,kosnye tinggi weh...ko igt murah tepung florentine tu?kalau nasib baik leh jumpe florenta @ rm16-19 utk 500g..kalau korg jumpe bienetta jgn tkejut kalau harga cecah rm35 utk 600g..sebabnye aku dh terkena..beli kt bakery supplies kt dengkil..mahal..kalau bangi lg murah tp xde stok hokeh..gigih para bakers buat kek/biskut g memborong kekdahnye..
Almond flakes pulak range rm32-rm36 per kg..kalau korg beli sikit2 lg mahal jadinye sbb dorg repack etc..segala jns seeds tu beli sikit2 je..sekadar penambah perisa n warna..kalau aku lebih suka sunflower seeds n almond je..xnk buh pumpkin seed n melon seed sbb xsuke rs dia...(tapi aku beli jgk semua tu tmasuk black sesame seeds utk hiasan)hahaha

Cara buatnye pulak..1st korang kene panggang segala jns kacang tu dulu smpai rangup/masak..pastu gaul je dgn tepung florentine yg ade..ratakan nipis2 ats dulang then bakar dgn suhu 160ºC selama 10 menet..keluarkan dr tray n potong ms masih panas tu..haa kedengarannye mudah kn??

Tapi korg kena igt..perlu ade skill jgk dlm membaking ni..bahan2 n peralatan kena kenal..kalau tray bakar tu bkn jns non stick maka kenala alaskan dgn baking paper dlu sebelum taruk bahan2..baking paper pn bkn sbrang jns paper..kena beli yg mcn silikon sikit tu..mahal la range rm8-rm12 kot..aku xbeli..aku pkai yg roll biasa tu..alamatnya makan sekut dgn kertas sekali hahahha :D

Disclaimer : gambar sekadar hiasan..itu bukan yg aku buat...sumber carian google..tq