Pages

Tuesday, July 30, 2013

Persiapan Raya 2013 - part I

Assalamualaikum wbt..
Dh lama rasanya tak post entry..malas..sibuk..blablabla semuanya alasan..pdhal blog org tiap2 hari sempat je baca..muahahaha
Duk baca org pompang pompang cerita pasal persiapan raya msg2 so kita pn xmau kalah..nk bercerita jgak...
So far kira almost done la..lets cekidaut!!
1. Biskut/Kuih Raya - dah beli 5balang...2 utk mak, 2 utk MIL n 1 reserved kt umah (lepas balik kg boleh ngap)
2. Langsir/bantal/alas etc - lgsg xbeli sebab nk beraya kt kampung..xyah mbazir..tahun ni xde open house okeyy
3. Duit Raya - tahun ni mrR yg akan sediakan det raya utk mak, ayah, MIL, 2org adik2 aku,n 8orang anak buah beliau..dh kata bonus RM500 kn cukupla tu..yg lain2 sepupu sepapat bagi singgit sudah...hahhaa gile kedek
Ohh det baru tukar sama itu amoi BSN merangkap adik aku
4. Kelengkapan Airis - Haa yg ni best..
i. Baju kurung peplum 2psg
ii. Jeans 1 helai
iii. Dress 2 psg
iv. Tee 3 helai
v. Baju siang 1 psg
vi. Baju mlm 3psg
vii. Kasut 2 psg
~ ini semua yg aku beli..yg tokma n aunties beli belum masuk kira2..hahah jenuh salin la cik Airis nt..
5. Kelengkapan mama
i. Baju kurung 3 psg
ii. Maxi dress 1 psg
iii. Tudung 4 helai
iv. Kasut xde pakai yg lama je
v. Handbag pn pakai yg lama punye..huhu
vi. Jeans 2 psg
vii. Blouse - baru ade 1 je..huhu
6. Kelengkapan Papa
i. Baju Melayu - belum siap..hahaha
ii. Sampin - done
iii. Sandal - done
iv. Kemeja 3psg
v. Jeans - pakai yg ade je sudah
vi. Songkok - belum beli
vii. Butang baju melayu -belum beli1
7. Kereta - dh servis
8. Minyak n tol - mrR
So kesimpulannya brg2 papa yg belum lengkap..tahun ni bsederhana sudahla..airis on xdela byk sgt baju bajannye..pakai je yg ade n masih elok..tp dlm pd sikit tu pn kos cecah rm4k jgk...huawaaaaa nanges

Wednesday, July 17, 2013

Mencari keberkatan dan keredhaan Ilahi

Assalamualaikum wbt

Hebat tak tajuk...hehe

Saje nk share tg berbisnes online ni..korang2 yg tau,aku ade buat bisnes online kecil-kecilan..alhamdulillah sambutan agak menggalakkan..walaupun takla semeriah mana..kitorg (aku n suami) pn xdela byk sgt masa nk fokus kt bisnes..boleh kata setiap weekend je kitorg ade ms utk uruskan stok..tp bab penghantaran kitorg biasanya hantar a day after buyer buat payment..sesetengah kes kitorg direct hantar by-hand kt customer..
Margin keuntungan kitorg pn takla besar..antara 50sen-rm1 je pn..kdg2 bila customer order 30,untungnya cuma rm15..itu pn belum tolak duit minyak,pos n sebagainya..tp bile ade sale kami tetap happy :) alhamdulillah..

Baru2 ni jugak kitorg create f page fb..tak ramai pn yg like..tp ade jgkla yg membeli thru page tersebut..kdg2 customer order bende yg xde stok tp nk cepat..itu mg kitorg xleh tlg..tp bile xdpt tolong tu aku rs bersalah pulak..sudahnye aku google carikan page atau online shop lain bg kt dia..niat cuma satu,nk tlg dia dapatkan brg yg diidamkan..tapi kalau harga tu jauh beza,maaf itu bukan di bawah kuasa kitorg..aku cume tlg suggestkn je takde ape2 kepentingan pun..dan maaf jugak kpd online shop yg lain..kitorg bkn niat nk perang harga,kitorg dh tetapkan margin yg sebegitu..taknak bebankan customer since niat awal berbisnes ni pn utk tlg sesama insan je..tapi kalau tak ambik untung lgsg,baik aku duduk diam je kt umah..lebih byk masa dpt diluangkan dgn Airis tersayang..korang pegila cari sendiri..hehe

Kalau ikutkan,family aku mg semuanya terlibat dgn perniagaan..kire turun temurun la bisnes makanan tu..mak ayah aku xpenah makan gaji..kire tanggung kami adik beradik pn melalui perniagaan..so aku teringin sgt nk berniaga jgk..nk jual mknan aku tak pndai masak..tu psl niaga brg siap je..lgpn aku tgk tak ramai yg jual brg2 cenggini..niat awal nk jual bju baby..tp dh byk sgtla pulak..percaya atau tak, kitorg penah takde untung mase buat sale..mak aku ckp aku xboleh terlalu lembut hati kalau nk berniaga..bile org nego aku terus nk kire murah je..sbb tu mrR jadi penasihat harga..sebelum tetapkan harga aku kena tye dia dulu..hehe

Kalau ada di antara korang berminat nk dptkn brgan kitorg,jemputla visit page kitorg..just search PARTY FAVORS SHOP kt facebook k..

P/s : special price utk followers aku (macamla ramai sgt kn) hehe

Saturday, July 13, 2013

Sabtu yang panjang - part II

Sambungan...

Ok nk sambung bab juadah berbuka..kedengarannya gempak jgk kn..tp hakikatnya so-so jela..sedih sob sob..tomyam tlebih masam..kailan kurang masin..nasib baik udang n puding caramel ok..hehe

Itula jadinya bila tak boleh merasa (posa tau)..biasanya time msk suka duk merasa..kurang garam la,kurang pedasla..kurang manis la..boleh topup je ape yg tak ckup sblum hidang..ini over konpiden main hidang je..sudahnya frust sndiri..huhu sory ye babang ini je yg isterimu mampu lakukan..sob sob

Sabtu yang panjang

Assalamualaikum wbt

Salam 4 ramadhan..mst ramai yg duk sibuk msk time ni kn..aku pn nk berbelog setelah hari yg panjang..fuhhhh

Start 430 pg td smpai skg belum sempat lelapkan mata..ade je yg tak izinkan..after sahur baru je feeling2 nk kemas dapur yg dh lama xdikemas..5minit gitu airis dh bunyi2,udah bgn anak dara tu alamtnya mama xleh wat keje la...

Layan dia main kejap..papanye pulak ade kes kena pegi keje..lantai pn xsempat sapu..airis ni bkn jns suka tgk umah kemas..suka sepah2..kita kemas depan tgk blkg dh sepah semula..dia tgk mne kite simpan brg kt situ jugakla dia buka keluarkan balik..xlarat mama tempik smpai sakit tekak..huhu

Kul 11 gitu dia tdo balik barula ke dapur semula..niat di hati nk bikin cheesekut yg femes sgt tu..tp lupe beli cream crackers la pulak..sudahnya buat puding caramel gula hangus je..hehe..

Kul doblas suami balik ajak pegi pasar borong selangor kt seri kembangan tu pulak..beli segala mak nenek bahan utk msk arini n esok je..weekdays kita tapau je ye bang..ramainye org ya rabbi..semua pakat semangat nk masak kekdahnya

Balik pasar trus aktiviti siang menyiang smpaila memasak..menu arini tomyam ayam,udang goreng kunyit,kailan ikan masin,sup fishball utk cik airis,n telur dadar..cukuplah kn..air pulak jus tembikai uolls..kerlass mak dh 3hari bikin jus tembikai..tekak pn perit dh rasanya..ok arini last ye bang,esok kita mnum air lain..bukan janji tp pasti ahaks

Setel msk kul 4 td..baru je landing ats sofa,ujan turun selebatnya sekali guruh dentum dentam maka terjagalah cik airis dr mimpi dia..mama jugak yg dicarinya padahal papa ade je sebelah duk tdo same..alahai anak mama br nk rehat nak..

Skg ni dh kul 7 tunggu nk goreng telur dadar je..saje xnk goreng awal sejuk tak sedap..huhu suami pulak keja lg mlm ni..letih la mak nk oii..hall umah ni mcm kapal pecah dah..pg td kemas ptg kemas mlm lg nk kemas..adoyaiiii nasib baikla aku tak jd surirumah sepenuh masa..mcm gini punya gaya esok haruslah ke opis..balik ptg tgu berbuka je kn..huhu

P/s:kos bahan mentah RM60 nk msk utk 2hari je..semalam aku beli lauk paru,siput sedut msk lemak n keli goreng sambal baru RM9!!!!

Wednesday, July 10, 2013

1st day berpuasa...

Alhamdulillah selesai 1hari berpuasa..dugaan mcm biasa,sgt busy kt opis hukhuk

Sahur pagi td aku cuma msk sambal ikan masin n telur dadar..side dish telur masin hahaha..air mcm biasa teh o suam je..

Menu berbuka,tapau dr bazar je..itu pn mrR yg singgah beli..nasib baik tak menggatal nk pegi jgk kalo tak jenuhla keletihan sb panas sgt petang td..mrR belikan bubur lambuk,murtabak 2 bj,nasi ayam n nasi kerabu..aku buat jus tembikai je arini..hehe okla tak over budget still under rm20..

Alhamdulillah kenyang..rasa mcm tak banyak tp masih ade bubur lambuk separuh,nasi ayam separuh n murtabak 1bj..tak yah risau psl pembaziran sbb kenal sgt mrR,balik keje krg mst dia abiskan..hehe

Utk esok dh pesan awal2 kt mrR belikan ns kerabu je utk bini dia ni..nk buat mochi/onde2/buah melaka sbg pemanis esok..yeayy so pastikan esok takde pembaziran k!!

Tuesday, July 9, 2013

Kisah aku, dia dan Ramadhan

First of all..selamat menyambut Ramadhan u olls...jgn skip puasa melainkn hal yg tak mengizinkan je eh...inshaa Allah tahun ni aku berazam utk raih sebanyak mana pahala yang mampu...amin...
Harini mood okey2 je..busy giler sebab meeting nextweek..biasala dh masuk suku tahun ke 3 kn..sabo jela sob sob..arini(in fact everyday) awal2 pagi smpai opis wajib bukak blog..tgk sidebar post terbaru kwn2 maya..suke sgt baca story dorg(or korang)..mcm2 story ade..seriusly suke sgt baca catatan umie sue..taktau nk describe mcm mane tp bagi aku beliau seorang yg sangat positif,baik hati n wasatiah dlm kehidupan..tak pernah baca beliau merungut atau ckp negatif..sentiasa bersyukur dengan apa n nikmat yg beliau ada..lgpn baby aqilah sgt cerdik n comel..umie sue ni jugak sangat kreatif,pandai dia hias n kemas rumah..sgt shomell..aku jeles ok..
Tapi yg paling aku respect bile dia selalu share psl bisnes kwn2 dia..promot bisnes kt bloggers yang lain since beliau mg ramai followers..sgt baik hati tau..susah jumpe org mcmtu skg ni..so aku doakan umie sue akan diberkati Allah dunia dan akhirat..inshaa Allah amin..
Cerita psl org mg bunyinye menarik kn..bila aku bandingkan diri aku ni terasa kerdil sgt..aku dilahirkan sbg insan yg sgt pasif..sgt takut mengambil risiko,sgt pemalu,n pelbagai ciri2 negatif..since zaman skolah aku tak pernah ada bestfren..org sebelah yg aku anggap bestfren pn xde anggap aku bf dia..kesian aku kn..pegi skolah balik skolah sorg2,time study group tak penah join..belajar sorg2..n gagal pn sorg2..still igt ade sorg cikgu yg mempersoalkan knpa aku masuk kelas science stream sdgkan aku tak boleh perform..sedih giler..yess semua cikgu underestimate aku sebab aku sgt pasif dlm kelas..tapi sekurang2nya aku dpt jugak masuk Uni..hehe..mase zaman Uni barula aku ade beberapa org kawan rapat yg sgt close smpai skg..itupun 7org je..hehe kire BFF la term org skg kn..baru2 ni bekas class rep ms U invite aku join group whatsapp,terkejut jugak sb dorg masih igt aku yg low profile ni..tp mase chat2 tu ade jgk sorg 2 membe yg mempersoalkan siapa aku??sob sob sgt sedih walaupun aku tau mg akan terjadi perkara tu..secara tak langsung aku mula sedar diri..aku mg tak pandai bergaul dgn org..kalau korang rs mcm aku ni byk bebel,tp ketahuilah yg aku ni sgt pemalu n pendiam..aku tak pndai approach org selagi org tak tegur aku dulu..sebab tula aku tak terkenal ms Uni dulu..huhu ekceli aku suke bile baca story psl gojes blogger buat gathering sane sini..terdetik jugak kn best kalau dorg invite aku join sekali,tapi difikir2kn balik aku ni jenis tak pndai bergaul so better aku baca jela story best dorang tu kn..hehe
Okla panjang pulak bebelan aku kali ni..nk g prepare sahur la..selamat berpuasa korang..

Monday, July 8, 2013

Yeayy got my notty back

Assalamualaikum wbt
Salam Syaaban..

Finally,after 6days being admitted my ms notty dah balik...rindu sgt kt dia tau..lega semuanya dh ok seperti sediakala..n ai tak perlu byr ape2 coz masih under warranty (skg dh expired laa)...n paling best dorg installkan noteII lepas format fon ai ni..

Yg tak bestnye semua program yg ai download termasuk games dah hilang..kena download semua balik la pasni..tunggu wifi opis jela baru laju..hehe

Harap2 lepas ni jgnla ms notty sakit lagi ye..jenuh nk mbayar oii

Thanks for reading

Thursday, July 4, 2013

Lets go for Dinner!!

Assalamualaikum wbt..

Semalam mrR dengan bermurah hati nk belanja Airis n Mamanye dinner...hoorey!!sepanjang kitorg kawen berapa kali sangatla en suami ai tu ajak keluar makan..biasanya isteri dia ni yang selalu ngajak,dia biasanya akan okey aje melainkan kena OT atau meeting Surau..hehe

Ai ajak pegi Alamanda je tapi mrR nk makan beger bakar katanya..so kitorg heading to Kajang, ai teringin nk rasa Burger Bakar Abg Burn yg femes ames sangat tu..dlm hati dh idam nk makan meatball dia tu..hihi mrR pulak dari haritu duk cakap nk bwk Airis g mkn Tutti Frutti, so kitorg singgah jap kt presint 15 tapau dulu..kitorg ambik red velvet yogurt yg sedap tu..ihikks n topping marshmallow byk2..Airis taknak mkn sgt pn, sejuk katanya...akhirnya papanye yg habiskan..hihi

Sampai kt Ramal Food Junction, tgk ramainya org..cari tempat duduk pn susah tp kitorg dpt meja betol2 depan stall Abg Burn, hehe terus mrR beratur utk order..ai order meatball je, mr R order Lamd burger with bacon ke ape ntah namanya..mg maveles la (bagi kitorg)..harga pn affordable so puas hati dpt mkn BBAB..hehe

Balik rumah masing2 letih + mengantok kekenyangan...dalam duk sibuk2 kemas brg utk keesokan harinya mrR tetibe tanye "Kenapa dgn blog mama??lain je rupenye?"...ai pn "Haaa??papa baca ke blog mama??hahaha kena stalk dgn suami sndri rupenye...malu lahh blog kite ni blog picisan je,cerita pn biasa2 je..hehe (*_*) ai is malu

p/s : sorry entry makan tak bergambar..terlalu excited hadap beger smpai terlupe snap gambar!!

okbai, thanks for reading

Tuesday, July 2, 2013

Sedih

Assalamualaikum wbt

Arini mood swing..pagi td okey je..tetibe je jadi down..sedih

1. Aku ni ade perangai pelik..suke blogwalking,tapi jarang tinggalkan jejak...sebab xtau nk komen ape,kdg2 rs rendah diri nk komen blog2 yg top meletop mcm korang..tp serius suka baca blog2 yg tersenarai kt sidebar kanan ni (ehh mane side bar aku??) Haa part ni yg sedih......gatai tgn nk tukar template, bile dh tukar hilang abis bloglist yg aku suke sgt tu..haa acaner??tak ke sedih nk cari balik 1 persatu?? sob sob padan muka

2. Semalam tak jadi pegi anta ms note ke center, arini mrR yg pegi ke lowyat sane nun sebab major breakdown katanya so kena terus ke lowyat..selame ni duk igtkan tarikh abis warranty 6/7/2013 a.k.a 6 julai 2013..rupe2nye terbalik daa....7Jun2013..ape punye tulis pn tak betul..aiyooo so sudahnya alang2 dh antar terpaksala tinggalkan jgk kt service center tu..katanya mungkin dlm rm500 jgk utk replace whole lcd screen..whoooaaaaaaa naness duit raya terbang melayang la nmpknya tahun ni..anak2 buah sekalian, makndak takde det raya nk kasi tahun ni erkk :(

Itu je nk cerita, thanks for reading!!

p/s : korang yang baik hati, silalah tinggalkan jejak link korang kt sini ye so that aku boleh masukkan balik link korang dlm bloglist aku nt...buat mase ni tadek mood nk cari 1 persatu balik..huhuhu pleaseeeee :)

Monday, July 1, 2013

Miss Motty sakit!!

Assalamualaikum wbt

Arghhh Isnin datang lagi....aku hidup dalam blues!!

Last weekend balik kampong, ambik cik Airis..hati berbunga2 riang..sempat balik kampong Mak ambik buah2an tempatan a.k.a durian, rambutan, dokong n manggis..best sangat..tapi paling best dpt peluk cium cik Airis la...

Tapi dalam pada bergumbira ade cerita sedih jugak..tentibe je ms Notty a.k.a Samsung galaxy note ai yg akan menyambut ulangtahun pembelian yang pertama weekend ni rosak!!baru je feeling2 nk potong bestday cake tau..sudahnya langsung tak boleh on walaupun fully charged..sedihh :(

Malam nt nk pegi Samsung service center la..anta repair..mungkin ambik masa lama jugak utk menyembuhkan penyakit dia tu..huhu

Buat masa skg ai pinjam fon mrR,kesian dia pakai nokia cokia je sebab bg isteri kesayangan pinjam note..hihi tenkiu babang...lap u :D