Tabung AA

Sunday, September 30, 2012

Saturday, September 29, 2012

Party packs hunting

Memandangkn ai excited sgt nk wat party bertema bagai maka kna la rajinkn dri utk cari bhn2 sekalian bagai..bermula dgn survey on9..tp stakat ni blm shopping ape2 scra on9 (utk party ni je blum..utk hal lain dh berpuluh on9 transaction hihi) disebabkn encik hubby kje pagi arini maka pkul 5ptg br kitorg gerak..ke ioi je pn..huhu
Dh psg niat d hati nk cari brg2 utk airis je tp end up borong baju utk hubby n ai..utk airis ade jgk  3 pat pasang hihi kbetulan aeon wat sale le pulok..utk party..cume ade belon je sebungkus bli kt daiso..
So xdptla ai update pkembangan birthday plan airis ni..masih byk yg perlu disediakan..brgn hello kitty ni agak sukar ditemui la area2 ni..maybe kalo g area kl byk kot huhu..
Ai n airis heading to IOI mall Puchong
p/s : tudung syria yg ai pakai tu pn belian on9 jugak..thats my 1st syria..siriesly ai suke (tetibe..ade korang kesah kn...)

Thursday, September 27, 2012

Birthday Plan ~ Airis is turning 1..

Ekceli bende ni dh lame bermain di fikiran..nk adekan majlis sambutan ulang tahun airis yg pertama ms balik kg raya haji nt..kebetulan pulak my sis Tata nk bernikah on 2nd day of aidiladha..so we decided to join the feast..majlis akad will be on the evening while birthday party will be celebrated after maghrib..nk jemput bebudak kt umah mak tu je..kt situ meriah kot sb ramai kanak2 ribena..

Plan asalnye nk wat tema 'hello kitty in the town'..yeayyy sgt cumells bak kata encik hubby,lgpn mg dia yg nk hello kitty tu sebabnye pinky n airis mg sgt adore-kn cat..pantang nmpk cat terkinja2 dia nk pegi pegang..yg cat kt umah mak pulak elok je diam bile airis pegang2,nsib baik xtokak (gigit) mek kecik tu..

So bermula la pencarian barangan 'hello kitty' untuk persiapan majlis..kalo makdak Tata duk sibuk cari outfit utk nikah mama airis pulak sibuk cr baju hello kitty utk puteri kesayangan mama dia tu..penat jugak la pusing alamanda tp nan hadoo...tgk2 kt tenet takut xcun pulak (almaklumla kt tenet tu nmpk cm cun tp bile dh smpai hampess)..nk cari "party pack" hello kitty,kat mane eh?most party shop xde jual barangan hello kitty,yg ade cume princess, mickey n rakan2 aje..huhuhu..

Makdak tata pulak diamanatkan utk tempah kek hello kitty..xtaula ape nasib kek itu..mama serahkan sepenuhnya kt makdak ye sayang...airis cume tunggu potong je,makan xboleh lg,kite bagi akak2 n abg2 kt umah tokma mkn dulu ye sayang....Makdak pn seakan dh terlupa psl majlis sendri,sibuk nk cari t-shirt hello kitty utk kitorg pakai mlm tu nt..eh beriya benor dia..

So harap2 menjadi la besday party puteri mama ni nt,walaupun kamu masih belum mengerti tp mama akan abadikan kenangan tu dlm diari maya mama ni,harap2 satu hari nt kamu akan baca dan nikmati saat2 baby kamu yg terindah :)

p/s : kawan2 tau x kt mane kedai borong sekitar putrajaya/bangi/kajang/seri kembangan yg jual barangan berparti??plisss let me know k...(sape bg dpt adiah besday dr airis) hihihi TQ

Sunday, September 23, 2012

Airis & her first step

Airis belum boleh berjalan ye,sila jgn tertipu dengan title di atas..Tapi budak baru belajar meniti ni dh terhantuk kt meja kaca menyebabkan pipinya lebam dan bengkak..nangis nye kuat tp sekejap je,lepas tu sambung main..tak serik betol la dak Airis ni..mama yg jadi super-duper risau...
nangis minum susu dulu..
 
sambung main...sengih kemain smpai meleleh air liur..hambekk


macam2 la kamu ni anak oii

Friday, September 21, 2012

Its al wake up call yaw!!!




Ok,i admit lepas ni mg kena betoi2 diet la..but not the crash-diet..ai akan diet secara sihat..Y??sebabnye kalo ikutkan sini BMI ai dh ideal (normal) cuma fat percentage adalah tinggi maka dengan itu ai dinasihatkan untuk kurangkan makanan berlemak dan lebihkan mknan sihat seperti sayur dan daging putih yg dimasak scra rebus/stim..no goreng,no grill..(boleh kot sekali sekala)..
1 more thing yg penting, ai kena lebihkan pengambilan air krn air sgt kurang dlm badan menyebabkan ai kena kurangkan berat sbanyak 11kg utk mencapai kesihatan (water balance) yg ideal..so pilihan di tangan anda,samada nk kurangkan lemak or topup air byk2..
ai akan berusaha untuk kurangkan pengambilan lemak,lebihkan water intake so dat my weight will be balanced..insyaAllah..

p/s : lepas ni kite mkn sup and mknan rebus/stim jela ye hubby.. :)

Thursday, September 20, 2012

APPLE iTUNES STORE - USD what-the-heck??


Ok,i am totally pissed-off...dlm keadaan semasa ni jugakla tentibe timbul mcm2 hal..nk tunggu gaji udahla berjanggut,nk survive beli diapers, susu anak, groceries mg depends on credit card sajork..mg rutin bulanan xde cash pegi c4 beli belah pakai kedit kad aje,tp ini time sudah jd masalah besaqq..mana taknya,kad dh kena block gara-gara APPLE iTUNES STORE-USD tu..

hambek ko..ini bukan promot ye kwn2..

Back to our title, ai dpt text from cimb,mention dat i have successfully made payment tu the above-mentioned merchant..bukan 1 trans je tau,tp ade 3transaction!!OMG xmenahan tu rege dlm USD pulak..mg terkejut berok la..eventho value tu xdela smpai ratus2 USD tp in RM cecah rm200 gk kot..sape tak gelabah wei..udahla tgh pokai dokk skg ni..adoiii..

Masa kejadian tu pulak ai tengah sedap lena dibuai mimpi,walhal anak tengah demam (padan muke aku)..tp kalo ai tido pn bende tu still terjadi jugak kn..terjaga dek tangisan airis,ai tgk phone ade text notification,igtkan cimb nk kasi duit rupenye malapetaka yg dia sampaikan..hangin jugak ai jam itu jugak...terus call cardcentre mintak explanation..mujur mamat telefonis tu peramah + mesra pelanggan, jawab pertanyaan ai walaupun hari sudah larut malam..errrkk bersastera pulak ke ni..

Ok dipendekkan cerita, seseorang yg x bertanggungjawab mungkin telah pecah masuk & made that stupi-ad transaction menggunakan akaun cc ai..menyebabkan ai bakal menanggung pembelian aplikasi untuk iPHONE dia..(ai sndri xpakai iPHONE tau)..wallaweh,pakai henpon mahai tp beli game pakai cc org lain ke bro??sonang banyak la idop ko ye?? mode marah ni...ggrrrrrr

Mamat CIMB tu kasi ai dispute form,dia ckp kalo dibuktikan bukan ai yg wat pembelian tu merchant akan refund balik,but it'll takes some time ( in fact, long time..huh)..cc ai pn dh kene block..will get replacement in a week or 2 weeks time kot..parahla...huhu sape ade dana nk fund kt ai skg ni??huarggghhhhhhh tulun

airis demam..blogwalking day

Ai ponteng keje gara-gara puteri kesayangan ai demam..yess anak ai dh menginjak usia 11 bulan,bulan peralihan bulan kot..perhaps
Memandangkan byk masa di umah,so ai dengan suke hatinye blogwalking,dh lama xjalan2 blog org kn..fellow frens jgn risau,blog u all yg ade dlm list mg ai browse almost everyday..sebab ai suke membaca tulisan korg..believe me..
Ok,instead of blog korg,ai ade berjalan2 ke blog blogger yg femes2..macam irene nadia, maria elenafarah liyana, best kn jd mcm dorg..comel & femes..tp bg ai fame itu bukanla yg ai dambakan,kalo ai ramai teman followers mcm dorg kn best,sama2 share ilmu n pengalaman..apakan daya,ai bukanla penulis tegar mcm dorg,benda nk share pn xbyk..balik2 psl anak n fmly je..huh membosankan kn??patutla ai xramai followers..wkwkwkwk (copycat ni..sorry awal2 to FL ye)..

owh anak nk merengek..OKbai :)

Tuesday, September 18, 2012

Update airis 11 bulan

Anakanda kesayangan hamba dh jejak 11 bulan arini..cepat je ms berlalu,igt lg saat2 contraction n ngilu jahitan tu..huhu..anak mama dh besar,pejam celik pejam celik dh jd anak dara..huhu
ok tanak citer byk,arini airis batrisya demam..langkah bulan baru kot..

1. Berjalan
Airis masih belum boleh berjalan hokeh..ramai yg tegur 'aik xboleh berjalan lg ke??' ai senyum ajela..dh budak tu xboleh lg,xkn ai nk paksa pulak..skg ni dia nk berdiri,meniti kt sofa tu je..rasanya airis ni jns penakut,dia takut jatuh kot..tp yg syoknye kalo pegi taman nk je dia turun bawah xnk bg mama n papa dia dukung,bajet boleh jalan sndri..jenuhla mama n papa duk pegang tangan tatih dia pulak..harap2 injak satu thn nt airis dh boleh jalan sepenuhnya..

2. Merangkak
Airis mg xmerangkak dah agaknye,xde tunjuk ciri2 nk merangkak langsung..terus nk duduk n bgn berdiri aje..kalo tak merangkak pn xpe kot,xdela jenuh mama nk sental lutut nt..hihi

3. Makan
Airis dh boleh mkn nasi..so kdg2 bile kt luar ai suapkan nasi je,letak sup kosong sikit,ikan goreng sikit suap..abis satu mangkuk jugak kot..hihi

4. Gigi
Gigi geraham kiri dah ade satu..skg ni nk tumbuh belah kanan lak kot..gigi susu atas dh 4 btg, bawah 4 btg...itu yg kire nk menggigit aje,yg selalu jd mangsa tentulah papa nye..ngeee

5. Bercakap
Airis ni mg anak papa..mulut riuh mcm papa..ms open house kitorg aritu dia mg ramah sgt sapa tetamu yg dtg,smpai xnk tido..kire nk main je..tambah pulak ramai yg datang sebaya je ngn dia...kalo masuk lif pn bile terserempak dgn baby dia akan memanggil2 smpai org tu toleh n main dgn dia..dh pandai pgl mama..papa..nk nenen..nk mamam..taknak..naknak..lancar je mulut dia






Sunday, September 16, 2012

selamat hari malaysia + selamat hari raya aidilfitri

Alhamdulillah selamat suda majlis open house kami..syukur sgt sebab ramai tetamu yg datang,mg meriah n pack rumah ai yg kecik cinonet tu...ape2 pn best sgt,baru hilang penat mengemas terus hubby sembang2 utk plan open house thn depan lak..hahaha pengsan jap
Berbalik kt cerita kita td..antara menu pada hari tu adalah :
1. Nasi Jagung + ayam masak merah + dalca + acar
2. Laksam Bonda (Kedah)
3. Lemang + Rendang Ayam
4. Ketupas Palas Jagung + Kari Daging
5. Nasi Impit + Kuah Kacang
6. Bihun Goreng
7. Pulut Panggang
8. Lepat Pisang
9. Cocktail
10. Dadih susu + coklat
11. Air sarsi
12. Kerepek + candies + kacang
13. Buah Oren (masam...eiii)
Rata-rata org yg dtg puji kesedapan makanan..haa semua tu bukanla ai yg masak pn,memandangkn mak ai dtg,ai mintak pertolongan dia guide kn masakan ketupat palas,kari daging, dalca..coctail n dadih pn homemade jgk..yg lain ai oder sajork..percaya atau tidak,pakej yg ai dpt ni antara yg termurah kot kt area Klang Valley ni,kalau ade yg murah lg pls let me know yea..ai dptkan servis cater dr QS catering dr Pantai Dalam..servis mg tiptop..cume RM15 per pax...kalo sesape nk buat open house/small feast boleh kot contact dorg..nt ai kasi phone number k..layan gambo jela eh..xsempat nk ambik byk2 sb tetamu xputus2 datang..


 
 
Airis n Humaira..Comel aje maira kn

Thursday, September 13, 2012

Our Homemade Anniversary Cake ~ Choc Rich Cake

dh nama pn homemade kn..mg xdela perfect mcm bli kt secret recipe tu..tp ade rase kot..hubby ai tu mg xpenah nk puji jd ai puji dri sndri jela ye...hihi
resepi ni sebenarnye dh lame ai dpt..dlu ms blum kawen ade la buat 2 3 kali jgk tp since kawen xde buat lg kot huhu...ade yg nk resepi ke?serius ckp mg sng sgt nk wat n bhn2 dia pn mudah didapati..nt ai karangkn resepinye ye..gne notty ni susah sikit le..jom layan kek postponed dlu hihi

Wednesday, September 12, 2012

Family Planning

Since pregnant-kn airis lg,ai n hubby mg berkira-kira utk ambik family planning ni,mcm2 ai google utk cari yg terbaik..seboleh-bolehnye nk gap 3thn utk next pregnancy..bukan nk sekat rezeki yg Allah bagi tp ade pelbagai faktor yg menyebabkan kitorg decide utk gap begitu..
Tapi kite hanya merancang,Allah jua yg menentukan segalanya..plan awal utk masukkan implan tak berjaya..sebab?sebabnye ai ni terlalu penakut n terlalu dgr cerita org..bile dgr yg -ve aje mulenye berfikir 2-3 kali..last2 xjadi..injection pn begitu juga..pil perancang pn smpai sekarang xambik,takut jd cancer la,gemuk la,period xregular la..semuanya yg -ve ai dgr psl pil..so at last ape pn ai xambik..
Kalau ikutkan mak,dia sarankan ai ambik pil perancang aje,mcm yg dia amalkan..hasilnya kitorg mg gap 3 thn seorang..mak mg disiplin orgnye,mkn ubat on time aje..tp anaknye ni liat betoi..kdg ambik kdg lupe..
Tp sekarang ni Airis dh nk masuk setahun,kdg2 ade jugak suara mengusik yg airis nk kn adik,airis mg suke berkawan ngn baby,time kt umah bbsitter airis akan duduk dekat2 dgn baby,tiap kali jumpe baby dia akan melambai n menegur..itu yg bbsitter dia ckp airis nk adik dh tu..hihi kelakar aje..
Sejujurnya ai bukannye xnk tambah,mg nk sgt tp bukan dlm ms terdekat ni..faktor utama?semestinya kewangan..klise la kn..kalau ai jwb xnk bagi airis kekurangan kasih sayang lg klise kot..tp mg kewangan punca utama ai n hubby bersungguh2 nk plan ni...both of u cume gov servants,xde side income yg lain..cukup bulan dpt gaji bayo itu ini,tinggalla sikit utk susu diapers anak..lain2 baju bajan bile ade lebih baru beli..saving??non adoo...teruk kn..ate cemane nk tmbh lg ni..yg sorg ni pn kdg2 semput jugak..bukan nk merungut tp itulah kenyataan nye..
So plan punye plan,skg ni ai xde ambik ape2 protection pn..so far berjaya plan sndri..harap2 akan berterusan smpai next october la..tunggu airis 2 thn dulu ye syg..dh pndai nt baru leh jaga adik pulak..hihi

Owh its already 2...

alhamdulillah dh 2 tahun kite bersama..moga2 hubungan ini akan kekal selamanya hingga ke syurga..amin

Monday, September 10, 2012

Jemputan Open House

 (sila kelik utk lebih jelas)

 Kwn2 bloggers yg ade kesempatan,sudilah kiranya bertandang ke teratak kitorg ye..boleh berkenal-kenalan... :)

Tuesday, September 4, 2012

Blogwalking & Nama

Sape sini suke blogwalking angkat jari..hehe ai le tu kot..korang suke???
Kenape ai suke bace blog org..sebab tulisan dorg2 ni best,walaupun ade sesetengahnye lebih suke citer psl makan, citer psl anak (mcm ai le), citer psl nk kawen, nk bersalin n etc tp bg ai msg2 ade keistimewaan..ade jugak yg ai follow sebab anak dorg pn sebaya dgn Airis so boleh tgk perkembangan anak dorg..
Cume bile ai tgk2 semua blog,ai terfikir sesuatu yang xpenting...ganti nama diri..ade yg aku,saya,realname,nickname n mcm2..terdetik kt situ,kenape ai gantikan nama 'ai' dlm blog ni??ai ni jns ber'i-u' ke??xla..jarang2 sgt kecuali bcakap ngn non-malay..kt opis bahasakan diri 'saya' je..kt kolej dulu bahasakan ikut nama, ngn kengkawan rapat 'aku' and kt blog ni 'ai' le pulak...ishh mcm gedik pulak rasenye..rase2 mcm nk tukarla..tp ape ye...

Monday, September 3, 2012

New Babysitter for Airis

Ya Allah,tenangkanlah hatiku....
Ekceli ai baru je antar Airis kt sorg babysitter pagi ni..smpai skg hati masih xkeruan..masih terfikir ape betul ke tindakan ai tukar babysitter untuk Airis..mcm2 dalam benak fikiran..
Semalam ai cuba dptkan babysitter di kejiranan ai,alhamdulillah dipermudahkan ai dpt contact number sms tye trus dia respon ckp ade kekosongan..dia cume jaga anak dia sorg n 2 lg budak over a year..means Airis will be the youngest one..sms punye sms ai n hubby akhirnye pegi lawat ke rumah..xdela jauh mn pn tp still kene drive le jugak,nk menapak alahai semput makkkk..
Orangnya nmpak baik,sweet aje..pgl ai akak,rasenye kitorg sebaya tp mungkin ai looks older (hukhuk)..xkisahla nk address ape,ai pgl nama dia je..anak dia berusia 2 tahun..dia jaga anak jiran atas rumah berusia 1 thn 7 bln n sorg lg pn 2thn+..semuanya gegel termasukla Airis Batrisya mama ni..dari gaya dia yg soft spoken,ai andaikan dia sorg yg penyayang..dia jugak mention yg bdk2 ni mostly dia jaga dr kecik smpai dh besar skg ni..hopefully dia jugak akan jaga Airis smpai cecah 2 tahun..
Ai taknakla terlalu yakin,tapi taknak jugak terlalu pesimis dalan menilai seseorang,cume ai berdoa agar ini yang terbaik untuk Airis..mudah-mudahan Airis akan serasi dengan 'mummy' barunye ni..
So far 'mummy' ni beri respon yg baik..bile di'sms' cepat jugak respon compare dgn yg dulu..
Ai xnkla compare2 antara ketiga2 babysitter Airis so far,sebab ai xmengharapkan kesempurnaan cume kalau boleh biarla Airis serasi bersama,kurang menangis bile ditinggalkan,happy dgn environment n membesar bagai juara..no more tears ye Airis..walaupun sebenarnya mama yg byk mengalirkan airmata tatkala meninggalkanmu di umah org yg tak kamu kenali..huhu sabrla sayang,insyaAllah mama akan dapatkan yg terbaik hanya untuk kamu..amin