Tabung AA

Tuesday, August 28, 2012

3 syawal yg berlalu

3 syawal 1431H ~ ai n hubby diijabkabulkan
3 syawal 1432H ~ 1st anniversary kitorg menghitung hari kelahiran benih cinta yg pertama
3 syawal 1433H ~ 2nd anniversary masing2 sibuk dgn raya sampai terlupa tarikh ni..huhu tp hubby dh bli adiah awal2 sebelum raya,siap2 bg utk pakai raya lg hihi tenkiu cyg..

ganti cincin tunang dulu yg dah xmuat..truly money-worth..

Friday, August 24, 2012

Taska or another babysitter??

Pusing..pening..runsing..semua ni yg bermain di dalam benak fikiran ai lately...semuanya gara2 pengasuh airis!!huhu rs nk marah pn ade..mg dr awal ai n hubby agak tak berpuas hati dengan syarat2 yg dikenakan oleh pengasuh tu tp apakan daya dh xde pilihan lain ms tu..huhu
Ok fine, dia nk gaji setiap awal bulan kitorg turutkan,skg ni nk gaji dibayar hari kite org gomen dpt gaji jugak..agak2 la cik kak oii..bulan Ogos ni pn xabis lg kot xkn dh nk byrn bulan 9..logik akal la sikit..nk buat belanja raya kekdahnye..ko sorg je ke nk raya??
Ai mg payah mrh or bebal kt org,tp kali ni ai mg bebtol2 pissed off..selama ni dia berkira taik idung masin pn ai masih bersabar..lewat 10minit nk rm5 OT pn ok lg..cuti berminggu2 nk byrn spt biasa pn terpaksa akur demi anak tercinta..tp ni dah kategori melampau kot..Skg ni pulak cik Airis dh pandai mngamuk pagi2 xnk pegi umah pengasuh..mcm ade hint kt situ..mulenye ai buat xkisah (padahal dlm hati risau ya amat) sb igtkn dia saje nk bmanja tp kalau dh tiap hari sape leh bertahan beb..geram pulak bile duk bayangkn ape yg mummy dia buat tiap hari (mule la nk pikir yg -ve)...huhu grrrr
Bulan ni ai dh byr gaji dia awal2 lg (25 julai yg lalu)..10 hari je ai anta airis tp gaji byr penuh,kalau ai pn nk berkire same,ai nk mintak balik separuh bayaran tu sebab anta airis separuh bulan je..tp ai xdela buat cmtu pn..
Setelah berbincang dgn hubby,ai decide utk cari pengasuh baru je utk airis,airis pn seems xboleh co-op dgn 'mummy' dia tu,..asyik ngs je mane tahan weh..cume msalahnye skg ni mane nk cr pengasuh dlm ms yg terdekat ni..bln 9 lg berapa hari je lg..ade lg ke taska yg nk ambik baby 10 bln ni..aduhh mg pening kepala..minggu ni pulak most taska tutup cuti hari raya so xboleh nk contact lg pulak..kalau kt area umah ni mgla susah nk cr pengasuh since dorg ni majoritinye ber'persatuan' pengasuh termasuk 'mummy' tu..huhu
Ai kalau boleh xnkla bermasam muke pulak dgn pengasuh tu,nk keluar cara baik,sebab kitorg pn tinggal 1 blok,pasti akan bertembung jugak bila2 masa..xsedapla nk bermusuh bagai kn..cume nk cr alasan yg relevan tu yg payah sikit kot..perlu menipu pulak ke semata-mata nk tukar pengasuh??adoyaii pengsan jap

Thursday, August 23, 2012

cer citer Raya korang pulak..


Arini dh 5 syawal..mst ramai lg yg masih beraya sakan kn..ai pulak dh kene masuk opis huhu..kalo ikutkan roaster ade 3 org pegawai lg yg akan bertugas arini tp dh 8lebih masih ade ai sorg je yg melangut kt sini..aiyo seram le pulok rasenye huhu..yg kedengaran hanyalah auntie2 india cleaner duk borak sesame dorg kt luar nun..aiyoo ma
Sambutan aidilfitri kali ni masih lagi bersederhana, mcm tahun lepas jugak ai beraya di umah my parents terlebih dulu sebelum balik ke kampung hubby..family kitorg kecik,kalo ai xde ms raya pertama mst terasa kehilangan ( ceh perasan sorg2 )..Yg meriahnye tahun ni ade airis,semua pakat nk gomol bdk kecik tu aje..malangnye dia xnk dgn lelaki kecuali ayahnye aje..kesian tokpa n paklong yg beria2 nk dukung...huhu
Raya ke 3 baru kitorg balik ke Baling,umah hubby mg meriah sb dorg ade 7 org adik beradik..didarab dgn spouse masing2,anak2 dorg lg,mg ramai le..so kalo kitorg xde pn xterasa sgt kot???hihihi alasan je tu :p
Seperti yg ai katakan,sambutan kitorg xdela meriah mane, hari raya pertama je pegi berkunjung,letih le jugak..pastu terus berehat je kt umah..tetamu pn xdela ramai mane..cukup sanak saudara n sahabat handai aje..yg ade pn fmly belah ayah ai aje,belah mak xdatang sebab dorg sambut CNY..hihi
Layan gambo ajela ye mengkeme semua..

mama n papa yg chubby..airis jugak yg menten slim
 
nk keluar beraya dah..sedondon gitu..ahaks
 
 

my lovely parents
 
beraya di umah maklong
 
kt kampung nenek sedara
 
airis di hari raya ke-2...duk umah je la cyg ye
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Thursday, August 9, 2012

Gara-gara Eskrem Baskin Robbin Free

Rata-rata org masih bercakap tentang eskrem free tu kn..ai pn turut same nk ckp..kalau ikutkan perancangan mg ai n hubby plan nk g berbuke kt mcD petang semalam memandangkan mr hubby xkeje mlm n ai pn nk cr kasut raya (hihi)..
Kebetulan pulak BR ade bg eskrem free pd tarikh yg same kt alamanda nun..maka bermula la kesesakan yg tak pernah ai tgk kt BR tu...frankly speaking,ai penah mkn eskrem tu SEKALI je ms family dtg n kitorg mkn beramai2 dulu, maklumla kt alor setar nun xde BR..mg diakui sgt mahal regenye sampai boleh beli eskrem wall's berkotak2..tp disebabkan teringin nk rs ape yg sedap sgt tu kitorg pn cube la..(dh lame tak igt pulak cane rsnye)..
Berbalik kt tempat kejadian, selesai berbuke kt mcD kitorg gerak ke surau,mg fullhouse le surau yg cinonet tu (rasanya alamanda kena besarkan raung surau dia tu)..ai saje la gurau ngn hubby, jom la kite p ambik eskrem free..hubby ckp dia dh kenyang,lgpn kitorg ade mkn eskrem sundae dh kt mcd tu..mg ai pn full..nk pegi primavera lg,nose lg,mg xde ms nk g Q ambik eskrem tu..
Selesai bershopping kitorg menuju ke car park kt atas c4..terkezut besau tgk org yg makin ramai..bayangkan dorg beratur smpai ke luar pintu kt secret recipe tu..terbatal niat ai nk singgah 'ambik' eskrem tu..ai igt dorg bg sorg 1 tnpa mengira flavor,rupenye boleh pilih2 flavor..mg lambat le jadinye..staff dia pn xramai..dalam ati duk terpikir,sempat ke dorg ni dpt eskrem by 10pm sedangkan ms tu dh pukul 9.30pm..
Hubby dh bwk airis ke carpark sementara ai beratur bayar parking fee..dlm ramai2 tu ai terdengar org belakang ckp2..bg ai terpulang la kt individu masing2 kalo dia nk ambik atau tak eskrem free tu,tp xyah jahat mulut nk ngata2 atau kondem org bln2 pose ni..biarla dorg nk beratur,bukannye kacau idup ko kn??ntah nape ai rasakan bahasa org 'kita' ni terlalu kasar dan tak jaga sensitiviti org lain..nampak ketara bila semua yg keluarkan kata2 sinis tu org melayu kita sndri..huh (lap peluh jap)..
Ai ngaku,kalau org xramai smlm mg ai pn di antara insan bernasib baik yg dpt eskrem free tu tp apekan daya,anggap je xde rezeki..kalau esok2 ai pegi alamanda xde mimpi nye ai nk beli eskrem tu walaupun hakikatnya ai peminat tegar eskrem..(ai mkn eskrem neopolitan tu aje) hikhikhik..

"Org MALAYSIA ni mg KEMARUk bende FREE"...bg org lain mungkin xrase ape tp bagi ai yg cintakan negara ni,ai mg sakit hati!!(perlu ke nk mention org malaysia??ko tu org mane?indon??)
dah...hilang tensen dpt luahkan kt sini

Wednesday, August 8, 2012

Cerita Ramadhan ~ entri yang panjang...

Ramadhan bakal berakhir tak lama lg..kejap je rs pejam celik pejam celik dh 19 ramadhan kn..skg ni ai n hubby duk menghitung hari nk balik kampong je..yeyea minggu depan dh balik!!kitorg decide utk ambik cuti awal sebelum raya sebab hubby kena keje raya ke-5 ie ari khamis..so kitorg akan start cuti rabu depan smpai rabu berikutnya..lama x??kejap je kn...huhu

Persiapan raya so far alhamdulillah hampir beres,cuma kelengkapan rumah kt sini jela blm cukup utk membolehkan kitorg buat open house..insyaAllah akan diusahakan jugak lepas balik bercuti nanti..
Malu nk ckp yg ai belum lg berkesempatan ke surau untuk menunaikan solat terawih tp itula kenyataannya..bile ade anak ni kena la berkorban kn..hubby mg akan pegi bile dia xkena OT malam..so mg tiap malam tinggal ai n airis jela..cik manja tu pulak dh semakin cerdik,ke mana je mama pegi dia nk ikut..penah ai nk buat kuih raya dia pn sibuk sama smpai masukkan tangan ke dalam adunan..huhu kesudahannya cancel projek kuih raya..mcm mne pn harap2 ai dpt buat jugak la since brg2 semua dh borong kt yummie bangi tu..huhu

Skg ni ai tgh struggle untuk kuruskan badan..since ai stop breastfeeding berat badan mg tak terkawal..nafsu makan mcm semakin bertambah (bukan macam lg dh..mg bertambah2)..so berat ai dh naik ke 56kg daripada 50kg b4 n after giving birth to airis..so dlm ms sebulan ramadhan ni harap2 dptla turunkan ke angka 50kg balik..n baru2 ni ai beli Alpha Lipid SD2 dek kerna terpengaruh dgn sorg membe yg makin kurus skg ni..tp ai sgtla xlalu telan mende alah tu..1st time minum keluar balik,2nd time pn hampir2 tp telankan jugak..kekadang ai rasa ai mudah sgt terpengaruh dgn mende2 mcm ni,bkn produk ni aje,dh mcm2 produk yg org promot ai akan beli tp hasilnya nan adooo..such a shame...

Tak sabar jugak tunggu cik airis masuk 10 bulan..di usia 9bln ni airis masih lg menyulur dan kdg2 memanjat utk berdiri kt sofa..harap2 dia boleh merangkak or berjalan menjelang usia setahun..tinggal 2bln lg,chaiyok2 airis!!tak sabar jugak nk pakaikan airis baju kurung yg berpasang2 tu..hihi
layan gambar airis jap

playground baru ciptaan Maksu
Roboh dikerjakan cik airis
marahkan tali beg
sengih tayang gigi
kene tinggal kt genting..haha