Tabung AA

Saturday, June 30, 2012

Rawatan alternatif....homeopathy pulak

Igt lg x post psl my little girl yg kena sembelit tu?ekceli pelbagai cara n petua kitor gdh cuba tp still xmembaik..kesian sgt kt airis bile poopoo dia dh bercampur darah,mungkin dh luka huhu...
Sape xrisau bile anak sakit,eventho dia tu still ceria n active tp time nk u'uk dia akan meraung sekuat boleh,xtahan dgr wooo....kitorg dh bwk g jumpe doc,jumpe pakar,tukar susu,cuba petua2 nenek moyang tp still xjalan...
Arini kitorg bwk Airis ke klinik homeopathy kt bandar baru bangi,harap2 kali ni menjadi la..huhu yg penting kena usaha+doa+tawakal...ye x...


Wednesday, June 27, 2012

Macam-macam la anak oii............

Airis makin menjadi2 perangainye skg ni,makin manja,makin meragam,makin cerdik,makin pandai nk mengajar mama n ayahnye..kikiki
Agak bz nk menaip, jom layan gambar ajela..zasssss

suke meniarap..

nk pegang botol sendiri..walker tu feberet dia la

dh pandai duduk dlm baby chair bile kt restoran

nk bjalan bile kt shopping complex..mcm boleh jalan aje

suke sengih tayang 4 btg gigi dia tue..hehe

pandai nk tarik n masukkan puting dlm mulut sendiri..

sgt rindukan walker,sampai je rumah (petang) terus nk naik walker..


Monday, June 18, 2012

Dh 10 hari ai xupdate blog..gara2 my little girl sakit huhu..pada awalnya nmpk mcm campak.chicken pox/pelentong etc..kalutla kitorg suami isteri pegi cari kelapa muda,daun mambu kononnya pndai nk berubat sdnri tp akhirnya balik ke kampung jugak hehe...
Yg bestnye,doc ckp bukan nye campak atau suku sakat campak,lgpn airis xdemam,dia ceria mcm biasa aje..tp jg allergy atau kudis gatal...doc ckp jangkitan kuman...
Bile dh was-was mcm tu xberani la nk ubatkan cr tradisional atau moden,so kitorg balik kg utk dapatkan kepastian..
last2 mak ckp bukan campak sebab bintiknye sikit sgt,xnaik dr tapak kaki lak tu..tp bintiknye besar2 n ade air bisa,tgk mg mngerikan,kesian airis mcm sakit je..nt ai upload gmbrnye eh..stay tuned..

Cerita cereti

Salam bloggers sekalian...
Lama jgk rsnya xupdate blog,maklumla musim 5S ni msg2 bz..semuanya bermula dr cuti yg panjang (previous entry) balik je dr cuti masuk opis tgk keje bertimbun.mne nk kejar dateline 5S lg,tempat yg SELERAK lg..haha padan muke sape suh cuti lame2...
Cerita psl bcuti pnjg lg,balik je dr kampong aritu my little girl semakin manja dgn ai,dh xmo rengek2 ngn ayah lg,kalo ngs mst nk mama yg dukungkan,tangan disuakan ke mama je,...jenuh jgkla mama nk mlayan kerenah dia,yg lega si ayahnye la..hehe part ayah plg suke time mlm bgn nk susu mama yg kena suapkan,marah btol airis dgn ayah...ntah nape..
Balik dr bcuti jgk airis dh dihantar ke pengasuh baru..pengasuh lama dia dh retire,xnk asuh baby or bdk lg..dh focus kt anak2 katanya (pengasuhnye tu pregnant 2nd child)..apekan daya,walaupun berat hati nk tukar pengasuh dh org xnk jaga lg xkn nk paksa kn...
1st day anta dia mcm ok,smpaila ke petangnye ai pegi ambik pengasuh dia ckp dia kerap nangis n nk berkepit je ngn pengasuhnye tu,pantang ditinggalkan pasti menangis..risaunye hati mama bile dgr cmtu,takut pengasuhnye surrender pulak dh kes naya kena cr org lain lak..
2nd day, same jgk tp memandangkan ai n hubby baru je masuk keje dr bcuti panjang xlehla nk suke2 hati nk tinggalkan opis lak...harap2 pengasuhnya yg dipanggil 'mummy' tu bsabar la melayan kerenah puteri manja mama tu..
3rd day, hari yg paling mencabar, dia ngs dr start anta smpai ke 10.30 pagi..ms tu ai br je abis meeting tgk fon ade missed call n msg frm pengasuh,hati dh bdebar n bile bc msg dia ckp airis ngs xhenti2 dr pg terus ai kol hubby mintak dia pegi ambik airis...maka setakat itu jela pengasuhan mummy utk minggu pertama..
2nd week, arini first day airis kt umah mummy utk minggu ni,.harap2 ok la..buaian letrik dia dh diangkut ke umah mummy,tinggal walker je mummy xbg bwk sebab ade baby yg masih meniarap di atas lantai,tkut airis terjah ke atas baby tu naya pulak..

Sunday, June 3, 2012

Mama pokai la nak oiii

Niat awalnye nk jalan2 cuci mata je dulu,kalau ikutka hati mg nk sgt samsung galaxy note tu tp ai sedar kemampuan diri,sebijik note tu mungkin membuatkan ai mkn biskut kering je sepanjang bulan TAPI bile belek2 kt kedai td ditambah pulak kata2 manis si penjual,ai terus mencair nk mule la menjeling si suami di sebelah...hasilnya tadaaaa ambik kau sebijik!!!total damage rm1957,sekali ngn pouch & SP...OMG bile dh byr rs mnyesal lak sbb terlalu ikutkan perasaan...pandai ke ai gune fon yg canggih cmni??aiyooo rs mcm nk tolak balik je kt kedai tu tp sape yg nk kn,dh jatuh 2nd dh n for sure akan ade depreciattion...hukhuk pasrah ajela
After dh abis melabur tang tu masuk GIANT lak,beli baju airis 3pasang,nk beli socks tgk mahal then letak balik,dan dan ayahnye memerli,"mama beli henpon 2ribu dik oii,nk beli stoking adik rm10 pn berkira" kuang3x terus ambik masuk bakul...huhu sesungguhnya mama dh pokai la sayang,kena tgu ujung bulan ni br leh men'shopping' brg airis ye syg...

Friday, June 1, 2012

Pengasuh baru utk Airis

Kebelakangan ni ai rs down sgt,bukan sebab keje yg makin menimbun di opis,bukan jgk sebab xdpt beli kain batik sutera yg dilelong kt opis baru ni..tp gara2 pengasuh airis skg yg tiba2 ckp dh xleh jagakan airis...hukhuk sedih tau..
Katanya nk berniaga,buka kedai..ofkos la dia xde ms n kesempatan nk jgakan airis dh once dia mule berniaga kn,itu ai tumpang hepi bile pintu rezeki dia terbuka luas,kalau setakat jaga airis berapa sgtla yg dia dpt tiap bulan kn..xknla ai nk bg kesemua gaji ai utk elakkan dia stop mengasuh n start mniaga tu..so ok,ai paham bab tu..
Cumenye airis ni npknye dh rasi benar ngn "ibu" dia tu,kalau pg2 sampai kt umah ibu kemain suke lg dia,gelak mengekek,pengasuh tu pulak bg aku sgt baik n penyayang,jaga airis mcm anak dia yg bnama adam..ape je brg adam semua dia bg airis main termasukla walker..so ai dh save kt situ bilamana xperlu sediakan 2 buah walker utk kt umah sendiri n umah pengasuh,ibu jugak dh byk mengajar airis sepanjang asuhan beliau,ai berterima kasih sgt2 psl tu..satu lg yg ai plg suke bile ibu selalu 'speaking' dgn airis n adam..atleast airis dh boleh learn english at early stage...
Tapi bile dh dia ckp xleh jaga dh pasni ai terus rs down,mn nk cari pengasuh,boleh ke airis co-op ngn org lain pulak,boleh ke cr org yg mcm ibu dia tu,mcm2 bermain d fikiran ai skg ni...
Kitorg buat iklan n tampal kt notice board kt bwh,alhamdulillah ade respon,kebetulan dia pn duduk 1blok ngn kitorg,semalam dh pegi vsit umah dia,mcm ok tp xmacam ibu la...insyaAllah airis akan bersama ibu sya pulak starting july ni..hopefully airis gonna b okay...